Slovenke v skupini smrti, a ne brez ambicij

Ekipa Uroša Bregarja na SP z Nizozemsko, Norveško, Srbijo, Angolo in Kubo.
Fotografija: Uroš Bregar bo Slovenke vodil že na četrtem velikem tekmovanju zapored. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Uroš Bregar bo Slovenke vodil že na četrtem velikem tekmovanju zapored. FOTO: Jure Eržen

Nizozemska, novodobna rokometna velesila, ki je v zadnjih štirih letih vselej osvojila kolajno na EP ali SP; Norveška, daleč najuspešnejša reprezentanca doslej; stara znanka Srbija ter tradicionalno neugodna Angola in neznana Kuba bodo tekmice Slovenije na decembrskem svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Težko je reči, da je bil žreb v Tokiu ugoden za Slovenke, ki bodo nastopile na četrtem zaporednem velikem tekmovanju. Sistem se je spremenil, v drugi del se bodo uvrstile le po tri reprezentance iz vsake skupine in ne več štiri. Osmine finala torej ne bo, 12 reprezentanc bo odigralo še po tri tekme v dveh skupinah in najboljše štiri bodo šle v polfinale.



To pomeni, da bo za ekipo selektorja Uroša Bregarja, ki potihoma upa na nastop v olimpijskih kvalifikacijah, bržčas ključna tekma s Srbijo. Nizozemska in Norveška sta verjetno premočni. Za ohranitev sanj o Tokiu 2020 bo verjetno treba osvojiti vsaj osmo mesto. To je tudi najboljši rezultat Slovenk doslej s SP 2003 na Hrvaškem. V Italiji 2001 so bile devete, v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., na premiernem nastopu v Nemčiji leta 1997 pa 18.

Slovenke so v kvalifikacijah za SP premagale Severno Makedonijo. FOTO: Tadej Regent
Slovenke so v kvalifikacijah za SP premagale Severno Makedonijo. FOTO: Tadej Regent

 

Slovenke rade presenečajo


Bregar logično ni bil navdušen nad razpletom žreba. »Od štirih najboljših reprezentanc na svetu smo dobili Nizozemsko in Norveško, tako da bomo nastopili v eni najtežjih skupin. Iz kakovostno izenačenega tretjega bobna nas čaka Srbija, iz petega pa smo dobili Angolo. Slednja je naša stara znanka in reprezentanca, ki goji hiter in agilen rokomet ter lahko pomeša štrene v naši skupini,« je ples kroglic pokomentiral Bregar, ki mu je lahko v majhno tolažbo, da bi bili v primeru napredovanja v drugi del tekmeci vsaj malenkost lažji. Ne sicer Francija, evropska in svetovna prvakinja, so pa reprezentance, kot so Nemčija, Danska, Brazilija in Južna Koreja na dober dan premagljive.



Slovenke bodo favoritinje proti Angoli, ki so jo premagale v skupini na zadnjem SP v Nemčiji (32:25) in še bolj proti Kubi, ki še ni igrala na mundialu. S Srbijo so se srečale že večkrat, nazadnje lani na dveh prijateljskih tekmah, ko sta si razdelili zmagi. Na EP 2016 so bile Srbkinje boljše s 36:34.
 

Tudi z Omoregijevo?


»Na svetovnih prvenstvih ni več lahkih tekmecev, čaka nas težko delo. Želim si, da bi se izognili poškodbam in na Japonskem nastopili v polni zasedbi. Upam, da bomo nadaljevali z našo tradicijo in na velikem turnirju znova presenetili eno veliko rokometno ime. A to bo čedalje težje, v zadnjih letih smo namreč stalnica na evropskih in svetovnih prvenstvih, najboljše reprezentance pa nam zavoljo tega namenjajo vse več pozornosti in se temeljito pripravljajo na dvoboje z nami,« je še povedal Bregar, ki utegne na Japonskem imeti tudi naturalizirano Elizabeth Omoregie.

Elizabeth Omoregie ima od tega meseca pravico za nastop za Slovenijo. FOTO: Mavric Pivk
Elizabeth Omoregie ima od tega meseca pravico za nastop za Slovenijo. FOTO: Mavric Pivk

Preberite še:

Komentarji: