Romunke v zaključku strle slovenske rokometašice

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na tekmi 2. kola na svetovnem prvenstvu izgubila proti Romuniji z 28:31 (14:14).
Objavljeno
03. december 2017 16.55
Germany Handball
A. V., STA
A. V., STA
Trier - Slovenske rokometašice so uvodni tekmi skupinskega dela svetovnega prvenstva v Trierju končale s presežkom. Le največji optimisti so se proti močnim tekmicam iz Francije in Romunije nadejali točkovnemu izkupičku, izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja pa so osvojile dve od štirih možnih točk. Bregarjeve varovanke so po sobotni senzacionalni zmagi nad Francozinjami po današnjem hudem boju morale priznati premoč Romunkam, po ponedeljkovem dnevu premora pa se bodo v torek, 5. decembra, ob 14. uri pomerila z Angolkami.

Slovenke so po sobotnemu skalpu nad Francozinjami bržkone naredile odločilen korak k preboju v osmino finala, tako da so današnji obračun s kakovostnimi Romunkami lahko odigrale brez "tekmovalnega pritiska". Sproščena slovenska reprezentanca je sijajno odprla tekmo, uvodna postava - na vratih Amra Pandžić, na krilnih položajih Neli Irman in Ines Amon, na šestmetrski črti Lina Krhlikar, na zunanjih položajih Tjaša Stanko, Nina Zulić in Ana Gros, slednjo je v obrambi menjala Alja Koren - je povsem zasenčila svetovno prvakinjo iz leta 1962 in nosilko bronastega odličja na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma na Danskem.

Slovenska obramba je bila znova na izjemno visoki ravni, pod njihovo kontrolo ni bila le romunska superzvezdnica Cristina Neagu, temveč tudi njene druge zelo sposobne soigralke, v napadu pa je bila naravnost neustavljiva "prva violina" slovenske izbrane vrste Ana Gros, ki je na sobotni tekmi Franciji nasula devet golov. Desna zunanja igralka francoskega Metza se je dobesedno poigravala z Romunkami, v prvem polčasu je dosegla osem golov iz osmih poskusov, po njeni zaslugi so si Bregarjeve varovanke že po devetih minutah priigrale štiri gole prednosti (5:1), najvišje vodstvo pa so si priigrale v 17. minuti (11:6).

Slovenke so po naravnost "popolnih" uvodnih dvajsetih minutah v zadnjih desetih minutah prvega polčasa malenkostno popustile. V 22. minuti je njihova prednost znašala zgolj dva gola (12:10), razmerje moči na igrišču pa se ni spremenilo niti po Bregarjevi minuti odmora. Slovenke so bile po "jurišnem napadu" Romunk povsem nemočne, v 29. minuti so bile tekmice povsem poravnane (13:13).

Slovenija si je v začetku drugega polčasa prvič na dvoboju pridelala zaostanek (14:15), v 34. minuti pa je imela dva gola primanjkljaja (15:17). A slovenske rokometašice se niso vdale, v 37. minuti so bile po golu Korenove iz polprotinapada znova v prednosti (19:18) in bile vse do konca tekme konkurenčne Romunkam.

V nadaljevanju se je odvijal ogorčen boj, še v 54. minuti so bile tekmice povsem poravnane (26:26), v prelomnih trenutkih dvoboja pa so Romunke vendarle uveljavile svojo "širino" v kadru. Slovenke so v 56. minuti zaostale za dva gola (26:28), tega deficita pa navkljub nekaterim priložnostim - Grosova je denimo v 58. minuti iz polprotinapada zapravila priložnost za izenačenje na 28:28 - niso več zmogle nadoknaditi.

V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Ana Gros z desetimi goli, pet jih je dosegla Tjaša Stanko, štiri pa Alja Koren.

Slovenija - Romunija 28:31 (14:14)
Arena Trier, gledalcev 2411, sodnika: Pavičević in Ražnatović (oba Črna gora).
Slovenija: Pandžić, Vojnović, Ferfolja, Rudman, Gros 10 (2), Žabjek, Stanko 5 (1), Abina 1, Zulić 2, Irman, Koren 4, Vučko, Vrček 2, Krhlikar 1, Beganović, Amon 3.
Romunija: Dedu, Dumanska, Udristioiu 4, Geiger 1, Buceschi 5, Neagu 11 (2), Laslo, Popa, Ardean Elisei 4, Florianu, Pintea 6, Berbece, Tomescu, Zamfirescu, Tatar, Dragut.
Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Romunija 2 (2).
Izključitve: Slovenija 8, Romunija 6 minut.