Slovenski rokomet praznuje: na Ljubljanskem gradu velika imena

Jutri bo Rokometna zveza Slovenije obeležila 70. obletnico ustanovitve. Veliko uspehov, dve kolajni, trije olimpijski nastopi, Celje in Krim evropska prvaka.

Objavljeno
22. oktober 2019 17.15
Posodobljeno
22. oktober 2019 17.19
Franjo Bobinac se je z rokometaši veselil bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2017. FOTO: Uroš Hočevar
P. Z., STA
P. Z., STA
Ljubljana - Rokometna zveza Slovenije bo v sredo na ljubljanskem gradu obeležila 70 let delovanja. Slavnostna akademija se bo pričela ob 18.30, na dogodku pa bodo obudili spomin na vse največje uspehe slovenskega rokometa.

Slavnostnega dogodka se bodo udeležili številni visoki gosti, kot so predsednik Evropske rokometne zveze (EHF) Michael Wiederer, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Na gradu bo tudi večina gostov Rokometne simfonije, ki bo v četrtek v Celju in na kateri se bosta od rokometne kariere poslovila Uroš Zorman in Luka Žvižej, kot so Sergej Rutenka, Ivano Balić, Talant Dušebajev, Petar Metličić, Laszlo Nagy, Domagoj Duvnjak, Arpad Šterbik, Mirza Džomba, če naštejemo najbolj znana igralska imena iz tujine. Sicer pa bodo zraven tudi slovenske legende Renato Vugrinec, Tomaž Tomšič, Roman Pungartnik, Aleš Pajovič, Gorazd Škof ter trenerska imena, Zvonimir Serdarušić, Kasim Kamenica,, Boris Denić, Branko Tamše, Mišo Toplak, Vladan Matić in Herman Wirth.
 

Prvi predsednik Vlado Žorž


Rokometna zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 1949. Prvi predsednik je bil Vlado Žorž, od leta 2008 pa jo vodi znani gospodarstvenik Franjo Bobinac. Slovenija je v minulih sedemdesetih letih dosegla številne uspehe na rokometnem področju, največje od osamosvojitve leta 1991. Moška rokometna reprezentanca je osvojila dve kolajni na velikih tekmovanjih: prvo srebrnega leska na domačem evropskem prvenstvu 2004, drugo pa bronastega leska na svetovnem prvenstvu v Franciji 2017.
Ob tem je še trikrat nastopila na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016.
Celjski rokometaši so leta 2004 slavili v ligi prvakov, rokometašice Krima pa v ligi prvakinj v letih 2001 in 2003.

Slovenski rokomet je v minulih sedemdesetih letih prehodil dolgo in vsebinsko bogato pot. Od začetnih tekem na pesku in igrišč prekritih z ugaski se je igra preselila v velike dvorane, rokometni klubi in reprezentance pa so poskrbeli tudi za največje slovenske dosežke na mednarodnem področju.

image
Slovenci so leta 2004 na domačem evropskem prvenstvu osvojili srebrno kolajno. FOTO: Marko Feist


Moška rokometna reprezentanca je doslej edina ekipa v zgodovini slovenskih kolektivnih športov z žogo, ki je nastopila na poletnih olimpijskih igrah. To ji je doslej uspelo kar trikrat, v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016. Moška izbrana vrsta je tudi dobitnica prve slovenske kolajne na velikih tekmovanjih v kolektivnih igrah z žogo. Na domačem evropskem prvenstvu 2004 je osvojila kolajno srebrnega leska, trinajst let kasneje pa je osvojila še bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Slovenski klubi so v režiji rokometašev Celja Pivovarne Laško in rokometašic Krima Mercatorja prvič posegli po končnih zmagah v najbolj prestižnih evropskih klubskih tekmovanjih v ligi prvakov oziroma prvakinj. Celjski ekipi je to uspelo leta 2004, ljubljanski pa v letih 2001 in 2003.

Vsi predsedniki RZS on leta 1949: Vlado Žorž, Ignac Bajcar, Stanko Toš, Božo Strman, Krešo Petrovič, Martin Brilej, Miha Jezeršek, Viktor Pogorelc, Franc Plaskan, Igor Makovec, Mile Zupančič, Zoran Janković, Marjan Sedej, Žiga Debeljak, Franjo Bobinac.


Rokometna zveza Slovenije (RZS) je bila ustanovljena leta 1949 v okviru tedanje Rokometne zveze Jugoslavije. Prvi predsednik RZS je bil Vlado Žorž, na slovenskih tleh pa je bilo tedaj aktivnih šest rokometnih klubov: Enotnost Ljubljana, Kladivar Celje, Polet Maribor, Ptuj, Lendava in Murska Sobota.
 

Zaton velikega rokometa in selitev v dvorane


Prvo republiško prvenstvo v velikem rokometu je osvojila celjska ekipa. Zanimanje za veliki rokomet je v petdesetih letih minulega stoletja počasi upadalo. Vse ekipe so se bolj ali manj v nekaj mesecih preusmerile v mali rokomet, ki je postajal vedno bolj množičen. V sezoni 1952/53 je bilo odigrano prvo republiško prvenstvo, prvi naslov pa je v moški in ženski konkurenci osvojila ljubljanska Svoboda. Leta 1967 je bilo na sporedu prvo pokalno tekmovanje, v moški konkurenci je slavil Partizan Slovenj Gradec, v ženski pa Partizan Selca.

V naslednjih letih je priljubljenost igre iz leta v leto naraščala. Rokomet je pritegnil vedno večje število privržencev in leta 1975 je bilo v Sloveniji registriranih že več kot sto moških in ženskih klubov. Slovenski rokomet je v nekdanji Jugoslaviji igral pomembno vlogo, najuspešnejši klubi pa so bili Celje, Slovan, Olimpija, Rudar in Branik, ki so uspešno nastopali v takratni prvi zvezni ligi in jugoslovanskem pokalu.

image
Celjani so leta 2004 postali evropski prvaki. FOTO: Tomi Lombar


Največji uspeh doslej je dosegel ljubljanski Slovan, ki je v sezoni 1979/80 osvojil naslov državnega prvaka, leto kasneje pa zaigral v finalu evropskega pokala državnih prvakov, kjer je moral priznati premoč tedaj vzhodnonemškemu Magdeburgu.
V članskih reprezentancah nekdanje Jugoslavije je iz Slovenije nastopilo 15 igralcev in devet igralk. Največ nastopov so imeli med moškimi Rolando Pušnik (134 nastopov), Vlado Bojovič (102), Iztok Puc (97) in Leopold Kalin (18), med ženskami pa Alenka Cuderman (75), Tanja Polajnar (62) in Sonja Čotar (40).

Prvi Slovenec, ki je oblekel dres z jugoslovanskim grbom na prsih, je bil Stane Papež (Odred Ljubljana). Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 je po samostojni poti krenila tudi Rokometna zveza Slovenije ter že naslednje leto postala enakopravna članica Evropske rokometne zveze (EHF) in Mednarodne rokometne zveze (IHF).
 

V samostojni Sloveniji silovit vzpon


V sezoni 1991/92 je bilo odigrano prvo državno prvenstvo v samostojni Sloveniji, prvi naslov državnih prvakov so v moški konkurenci osvojili rokometaši Celja Pivovarne Laško, v ženski pa rokometašice Belinke Olimpija.Slovenske ekipe so v sezoni 1992/93 prvič nastopile v evropskih pokalih, slovenske rokometne reprezentance pa so v vseh starostnih kategorijah postopoma začele svoje nastope na mednarodnem prizorišču.

Moška reprezentanca je svojo prvo kolajno na mednarodni sceni osvojila na sredozemskih igrah v Franciji 1993, ko je bila tretja. V naslednjem obdobju je nekajkrat posegla po zvezdah, najbolj na domačem evropskem prvenstvu 2004, ko je v velikem finalu morala priznati premoč Nemčije, ter 13 let kasneje, ko je na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila bronasto kolajno po zmagi nad Hrvaško.

image
Krim je leta 2003 drugič osvojil ligo prvakinj. FOTO: Tomi Lombar


Na klubski sceni so najgloblje sledi pustili rokometaši Celja Pivovarne Laško. V sanjskem rokometnem letu 2004, tedaj je Slovenija osvojila drugo mesto na EP in drugič v zgodovini nastopila na poletnih olimpijskih igrah v Atenah, so osvojili prvo mesto v elitni ligi prvakov. V najbolj imenitnem klubskem tekmovanju so dvakrat slavile tudi rokometašice Krima Mercatorja v letih 2001 in 2003.

Med večje dosežke vsekakor sodi tudi končna zmaga rokometašic Robita Olimpije v pokalu EHF leta 1997, preboj ljubljanske ekipe Prule 67 v polfinale lige prvakov leta 2003, drugo mesto velenjskega Gorenja v pokalu EHF leta 2009.

Največji dosežki slovenskega rokometa od osamosvojitve


1993 - moška reprezentanca osvoji 3. mesto na sredozemskih igrah v Franciji
1994 - moška reprezentanca osvoji 10. mesto na svojem premiernem EP na Portugalskem
1995 - moška reprezentanca osvoji 18. mesto na svojem premiernem SP na Islandiji
1996 - moška reprezentanca osvoji 11. mesto na EP v Španiji
1997 - Robit Olimpija osvoji pokal EHF za ženske
         - Celje Pivovarna Laško nastopi v polfinalu lige prvakov
         - ženska reprezentanca osvoji 18. mesto na premiernem SP v             Nemčiji
          - ženska reprezentanca osvoji 3. mesto na sredozemskih igrah v Italiji
1998 - Celje Pivovarna Laško nastopi v polfinalu lige prvakov
1999 - Celje Pivovarna Laško nastopi v polfinalu lige prvakov
          - Krim Mercator postane podprvak v ligi prvakinj
2000 - moška reprezentanca osvoji 5. mesto na EP na Hrvaškem
          - moška reprezentanca osvoji 8. mesto na svojem premiernem nastopu na OI v Sydneyju
          - Celje Pivovarna Laško nastopi v polfinalu lige prvakov
2001 - Krim Mercator postane prvak v ligi prvakinj
          - Celje Pivovarna Laško nastopi v polfinalu lige prvakov
          - moška reprezentanca osvoji 17. mesto na SP v Franciji
          - ženska reprezentanca osvoji 9. mesto na SP v Italiji
2002 - moška reprezentanca osvoji 12. mesto na EP na Švedskem
          - moška reprezentanca osvoji 2. mesto do 20 let na EP na Poljskem
          - ženska reprezentanca osvoji 10. mesto na svojem premiernem EP na Danskem
2003 - Krim Mercator postane prvak v ligi prvakinj
          - Krim Mercator zmagovalec evropskega klubskega prvenstva
          - Prule 67 nastopi v polfinalu lige prvakov
           - moška reprezentanca do 21 let nastopi na SP v Braziliji
           - moška reprezentanca osvoji 11. mesto na SP na Portugalskem
           - ženska reprezentanca osvoji osmo mesto na SP na Hrvaškem
2004 -  moška reprezentanca osvoji 2. mesto na EP v Sloveniji
           - moška reprezentanca osvoji 11. mesto na OI v Atenah
           - Celje Pivovarna Laško postane prvak v ligi prvakov
            - Celje Pivovarna Laško osvoji evropski superpokal
            - Krim Mercator postane podprvak v ligi prvakinj
            - Krim Mercator osvoji evropsko klubsko prvenstvo
            - moška reprezentanca do 20 let osvoji 3. mesto na EP v Latviji
            - ženska reprezentanca osvoji deveto mesto na EP na Madžarskem
2005  - Krim Mercator postane podprvak v ligi prvakinj
           - Celje Pivovarna Laško nastopi v polfinalu lige prvakov
           - ženska reprezentanca do 18 let osvoji 4. mesto na EP v Avstriji
            - ženska reprezentanca osvoji 14. mesto na SP v Rusiji
2006 - moška reprezentanca osvoji osmo mesto na EP v Švici
         - ženska reprezentanca osvoji 16. mesto na EP na Švedskem
2007 - moška reprezentanca osvoji 10. mesto na SP v Nemčiji
         - Celje Pivovarna Laško postane podprvak evropskega superpokala
          - Krim Mercator postane podprvak evropskega klubskega prvenstva
2008 - moška reprezentanca osvoji 10. mesto na EP na Norveškem
2009 - Gorenje Velenje postane podprvak pokala EHF
         - moška reprezentanca do 21 let osvoji 3. mesto na SP v Egiptu
2010 - moška reprezentanca osvoji 11. mesto na EP v Avstriji
          - moška reprezentanca do 20 let osvoji 3. mesto na EP na Slovaškem
          - ženska reprezentanca svoji 16. mesto na EP na Norveškem in Danskem
2011 - Koper postane prvak evropskega pokala challenge
2012 - moška reprezentanca osvoji 6. mesto na EP v Srbiji
         - moška reprezentanca do 20 let osvoji 3. mesto na EP v Turčiji
2013 - moška reprezentanca osvoji 4. mesto na SP v Španiji
2014 - moška reprezentanca do 18 let osvoji 1. mesto na olimpijskih igrah mladih v Nanjingu
2015 - moška reprezentanca osvoji osmo mesto na SP v Katarju
         - moška reprezentanca do 19 let osvoji drugo mesto na SP v Rusiji
         - Gorenje Velenje osvoji 4. mesto na zaključnem turnirju pokala EHF v Berlinu
2016 - moška reprezentanca osvoji 6. mesto na OI v Rio de Janeiru
         - moška reprezentanca osvoji 14. mesto na EP na Poljskem
         - moška reprezentanca do 18 let osvoji 4. mesto na SP na Hrvaškem 
         - ženska reprezentanca osvoji 14. mesto na EP na Švedskem         
2017 - moška reprezentanca osvoji 3. mesto moške na SP v Franciji
         - ženska reprezentanca osvoji 14. mesto na SP v Nemčiji
2018 - moška reprezentanca osvoji 8. mesto na EP na Hrvaškem
         - moška reprezentanca do 20 let osvoji 1. mesto na EP v Sloveniji
         - ženska reprezentanca osvoji 13. mesto na EP v Franciji
2019 - moška reprezentanca do 21 let osvoji 6. mesto na SP v Španiji