Slovenski rokometaši v prihodnje brez Marka Bezjaka

Selektor Veselin Vujović je objavil seznam 21 reprezentantov za tekmi z Nizozemsko in Srbijo.

Objavljeno
07. oktober 2019 13.25
Posodobljeno
07. oktober 2019 13.39
Marko Bezjak se je zahvalil za sodelovanje. FOTO: Cropix
P. Z., STA
P. Z., STA
Ljubljana - Slovenska moška rokometna reprezentanca bo delovno preživela bližnji teden Evropske rokometne zveze (EHF). V svojem tradicionalnem pripravljalnem taboru v Zrečah bo med 20. in 27. oktobrom opravila testiranje motoričnih sposobnosti ter odigrala dve pripravljalni tekmi z Nizozemsko in Srbijo, od reprezentance pa se je dokončno poslovil Marko Bezjak.

Srednji igralec nemškega Magdeburga, ki je nazadnje dres z državnim grbom na prsih oblekel na lanskih kvalifikacijskih tekmah z Madžarsko za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji in na Danskem, je slovenskemu selektorju Veselinu Vujoviću pred kratkim sporočil, da zaradi zdravstvenih težav in obveznosti na klubski sceni ne bo več nastopil za Slovenijo.

image
Vid Kavtičnik ima v zadnjem času težave s poškodbami. FOTO: Reuters


»V njegovem poslovilnem pismu nisem videl nobenih možnosti, da ga prepričam v nadaljevanje reprezentančne kariere,« je v zvezi z Bezjakom uvodoma dejal Črnogorec na slovenski klopi. »Njegovo odločitev obžalujem, gre za osebo, ki mi je zelo pri srcu, ob tem pa je tudi velik bojevnik na igrišču in pravi zgled svojim soigralcem. Njegovo slovo od reprezentance je velika izguba za vse nas, težko bomo našli dostojno zamenjavo tako po človeški kot igralski plati,« je še dodal Vujović, ki ga odločitev Bezjaka niti ni posebej presenetila glede na vsa dogajanja v minulem obdobju.

Vujovićev seznam


Vratarji: Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško), Urh Kastelic (Göppingen) in Rok Zaponšek (Csurgoig).
Krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško), Matic Verdinek (Gorenje Velenje), Blaž Janc (Vive Kielce), Gašper Marguč (Veszprem) in Mario Šoštarič (Pick Szeged).
Zunanji igralci: Nik Henigman, Dean Bombač (oba Pick Szeged), Borut Mačkovšek (Veszprem), Sebastian Skube (Silkeborg), Rok Ovniček (Nantes), Miha Zarabec (Kiel), Nejc Cehte (Hannover), Jure Dolenec (Barcelona) in Matic Grošelj (Celje Pivovarna Laško).
Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Matic Suholežnik (Dunkergue).


Predsednik zveze Franjo Bobinac in Vujović sta pred slabim mesecem dni napovedala popolno mobilizacijo slovenskih rokometnih prvokategornikov, ki si bodo na januarskem evropskem prvenstvu na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji skušali izboriti nastop na enem od kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu.
 

Tudi brez Kavtičnika


Bobinac in Vujović sta tedaj potegnila prvo potezo in na mesto pomočnika ustoličila Uroša Zormana, zdaj pa sta v reprezentanco vrnila še Sebastiana Skubeta, ki je nazadnje za Slovenijo zaigral tik pred poletnimi olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru 2016. Zaradi zdravstvenih težav bo bližjo oktobrsko akcijo izpustil tudi kapetan Vid Kavtičnik.

Slovenski rokometaši bodo v tednu EHF odigrali tudi dve pripravljalni tekmi. Najprej se bodo 25. oktobra predvidoma v Ormožu (če bo dvorana na Hardeku v celoti obnovljena, v rezervi je Ljutomer, op. STA) pomerili z Nizozemsko, dva dni kasneje v Mariboru s Srbijo, nekateri člani slovenske izbrane vrste pa bodo nastopili tudi na Rokometni simfoniji oziroma poslovilni tekmi Zormana in Luke Žvižeja, ki bo 24. oktobra v dvorani Zlatorog. Dan pred tem bo v Ljubljani tudi slavnostna akademija ob 70. obletnici Rokometne zveze Slovenije.

image
Veselin Vujović je bil dobre volje na sedežu RZS. FOTO: Mavric Pivk


Slovenija bo na evropskem prvenstvu med 9. in 26. januarjem 2020 lovila zadnji vlak za nastop v deželi vzhajajočega sonca. Od evropskih reprezentanc ima le Danska zagotovljen nastop na olimpijskih igrah, v japonsko prestolnico bo odpotoval tudi evropski prvak, najboljše ekipe s turnirja stare celine pa si bodo izborile nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo na sporedu med 16. in 19. aprilom 2020.

Slovenija bo v prvem delu EP nastopila v skupini F v Göteborgu, v njej so še Švedska, Švica in Poljska, v primeru preboja v drugi del tekmovanja - vanj se bodo uvrstile po dve najboljši izbrani vrsti iz vseh šestih skupin - pa se bo križala z izjemno močnima skupinama D in E, v katerih so nekatere velesile mednarodnega rokometa, kot so Francija, Danska in Norveška.