Slovenski vikingi osvajajo Skandinavijo

Slovenci so se od Göteborga poslovili kot prvaki skupine F. Kako resna je poškodba Vida Kavtičnika?
Fotografija: Razigrani slovenski rokometaši, med katerimi je bil tudi debitant Mario Šoštarić, so se od Gotebörga poslovili s tretjo zmago. FOTO: Kolektiff
Odpri galerijo
Razigrani slovenski rokometaši, med katerimi je bil tudi debitant Mario Šoštarić, so se od Gotebörga poslovili s tretjo zmago. FOTO: Kolektiff

Slovenski vikingi še naprej osvajajo Skandinavijo. Po Poljski in Švedski je reprezentanca Ljubomirja Vranješa premagala tudi Švico. S tretjo zmago je zanesljivo osvojila prvo mesto v skupini F. V Malmö, kamor se bodo igralci z vlakom odpravili dopoldne, bodo s seboj vzeli dve točki, v petek jih čaka prvi od štirih nastopov v glavnem delu, v katerem bo šlo za polfinale v Stockholmu.

Vranješ je opravil še drugo menjavo v Göteborgu, v ekipo je prijavil kapetana Vida Kavtičnika. Videk se je vpisal na seznam igralcev že na 12. velikem tekmovanju, ni pa dočakal nastopa. »Na ogrevanju je potarnal, da je poškodovan. Bomo videli, kaj bo rekla zdravniška služba. Smola,« je pojasnil Vranješ, še neporažen na slovenski klopi.

Miha Zarabec je odlično vodil igro Slovenije. FOTO: AFP
Miha Zarabec je odlično vodil igro Slovenije. FOTO: AFP


Sta pa prvi nastop dočakala Mario Šoštarič in Rok Ovniček, selektor je namreč uresničil obljubo, da bo uporabil večje število igralcev, ki so na prvih dveh tekmah večinoma greli klop, in tako ohranil svežino za drugi del. Tekmo je namesto junaka zmage proti gostiteljem Deana Bombača začel Miha Zarabec. Začel je v krču, ki pa je popustil, ko je skočil kot panter po svoj odbitek in se končno vpisal med strelce 14. EP. Na koncu je zbral šest golov, največ med Slovenci.



Zdaj se začne zares


Ti so v prvih 11 minutah storili kar šest tehničnih napak, ampak »Zaro« je znal uglasiti orkester. Dirigentsko palico je zatem vzel še Ovniček in po 23 minutah in 33 sekundah dosegel prvi gol na velikem tekmovanju. Lepšega debija si 24-letni Velenjčan ne bi mogel želeti.



»Zelo lepi občutki. Fenomenalni. O tem sem sanjal že kot otrok. Zares sem vesel, ker mi je uspelo. Imel sem nekaj treme, ampak zdaj gremo samo še naprej,« je od ponosa žarel »Ovca«, član Nantesa.

Delni rezultat je bil takrat 7:1, skupni 13:6. Kmalu zatem je krstni zadetek na veliki sceni dosegel Nejc Cehte. Bil je zraven že na EP 2018, vendar ni stopil na igrišče, igral je tudi proti Poljski in Švedski, a imel pri statistiki ničlo, tokrat je prebil led ...

Vid Kavtičnik se je poškodoval že med ogrevanjem. FOTO: Kolektiff
Vid Kavtičnik se je poškodoval že med ogrevanjem. FOTO: Kolektiff


»Vse je enkrat prvič. Občutki so sijajni. Vesel sem, da sem del te ekipe, super ekipe,« se je kot v devetih nebesih počutil Cehte, ki je po prestopu v Hannover veliko pridobil na samozavesti. »Prenesel sem dobre občutke. Na začetku sem več pomagal v obrambi. Upam, da bom skozi turnir še rastel. Tri tekme so za nami, zdaj gremo v Malmö, kjer se začne zares,« je odločen Nejc, ki je dosegel dva gola.


Odvalil se je kamen


Drugi polčas je bil bolj revijalnega značaja, Slovenci so rutinirano držali varno razliko. Na svoj račun je končno prišel tudi Šoštarič, ki je le dočakal prve minute na velikem tekmovanju, potem ko je že nekajkrat sodeloval na pripravah, a ostal pred vrati. Ob njegovem prvem golu je na semaforju pisal čas 38:52. Tudi »Super Mario« ni skrival čustev, v objem ga je stisnil Klemen Ferlin, s 13 obrambami izbran za igralca tekme.

»Še zdaj se mi ježi koža, ko se spomnim na prvi zadetek. Počutil sem se kot otrok. Dolgo sem čakal na to, odvalil se mi je kamen od srca,« je bil na široko nasmejan Šoštarič, ki je zatem zadel še dvakrat.



V vratih je prve minute na Švedskem dobil drugi vratar Urh Kastelic, ki je z dvema obrambama pokazal, da gre nanj resno računati. Začelo se je sanjsko za Slovence, naj kar traja.

Komentarji: