Slovo bogatega Vardarja ne bi moglo biti bolj srce parajoče

Györ je četrtič osvojil rokometno ligo prvakinj in je prvi, ki je ubranil lovoriko. Priznanji tudi za Ano Gros in Tjašo Stanko.
Fotografija: Slovenka Barbara Lazović je v finalu za Vardar dosegla tri gole, domača kapetanka Anita Görbicz pa je za 35. rojstni dan osvojila nov naslov evropske prvakinje. Foto: AFP
Odpri galerijo
Slovenka Barbara Lazović je v finalu za Vardar dosegla tri gole, domača kapetanka Anita Görbicz pa je za 35. rojstni dan osvojila nov naslov evropske prvakinje. Foto: AFP

Sanjsko slovo trenerja Ambrosa Martina od Györa in srce parajoč konec zgodbe visokoletečega Vardarja, ki se je s porazom v finalu lige prvakinj poslovil na smetišče zgodovine. Že drugič zapored je makedonski klub izgubil po podaljšku z Madžarkami, tokrat je bil še bližje zmagi; še enkrat so solze tekle v potokih.

Györ je prvi, ki je ubranil naslov evropskega prvaka, potem ko je v finalu pred 12.000 gledalci v razprodani dvorani Laszlo Papp zmagal s 27:26. Bil je že na pragu poraza, ko je bivša članica madžarskih prvakinj Andrea Lekić 20 sekund pred koncem rednega dela zadela za 20:19.


Amorimova v polno


Toda španski strateg Martin, ki je v šestih letih na klopi Györa štirikrat osvojil naslov (seli se v Rostov), je ostal miren, zahteval minuto odmora, nakar je za izenačenje in podaljšek poskrbela Brazilka Eduarda Amorim.



V desetih minutah dodatne igre je kazalo na zmago gostiteljic (26:23), vendar se Lekićeva, ki se je uveljavila pri Krimu Mercatorju, ni dala, znižala na 26:27 in potem v zadnjem napadu našla samo na črti Andreo Čanađijo. Toda vratarka Eva Kiss je prebrala njeno namero in začelo se je veliko veselje na eni strani ter žalovanje na drugi.



Vardar je petič zapored nastopil na F4 in še enkrat več ostal brez najprestižnejše lovorike. Popravnega izpita ne bo več dočakal. Zvezdniška ekipa se bo zdaj razpadla in igralke se bodo razteple po vsej Evropi. Največ se jih bo preselilo v Romunijo k CSM Bukarešti: Lekićeva, Dragana Cvijić, Jovanka Radićević in tudi Slovenka Barbara Lazović, ki je na obeh tekmah – v polfinalu proti Rostov-Donu in finalu dosegla po tri zadetke.


Umetna tvorba


ŽRK Vardar je sicer nastal že leta 1961, toda v bistvu gre za umetno tvorbo. Šele s prihodom ruskega mogotca Sergeja Samsonenka leta 2012 se je začel njegov vzpon med elito. Pred tem je bil biser makedonskega ženskega rokometa skopski Kometal, evropski prvak iz leta 2002, ki pa je ugasnil leta 2011 ter utrl pot razsipnemu Vardarju.

Ta je zadnjo domačo tekmo v dvorani Jane Sandanski odigral sredi aprila, ko se je po zmagi proti Midtjyllandu uvrstil na zadnje dejanje klubske sezone. Čustva so bila močna, kot se za Makedonce spodobi. Navijači so skandirali vsaki igralki in prav vse so zalile solze.


Lekićevo premagala čustva


»Jokala sem kot majhna punčka, nisem se mogla zadržati. Pet let smo preživele skušaj, nizale dobre rezultate in stkale prijateljske vezi,« je tedaj povedala Srbkinja Lekićeva in si zaželela, da bi zgodbo pri Vardarju sklenila na najboljši način – z naslovom evropske prvakinje. Toda ni se izšlo, njene solze so bile spet grenke ...

Sezone 2017/18 je konec, z njo so lahko bile zadovoljne tudi slovenske prvakinje iz Krima Mercatorja, še posebej novinka Tjaša Stanko, ki je bila izbrana za najboljšo mlado igralko LP. V idealni sedmerici pa se je znašla Ana Gros, najboljša desna zunanja igralka, ki se bo iz Metza preselila v Brest.

Krim bo tudi v prihodnji sezoni član evropske elite, z Vardarjevim propadom bo imel še malce boljše možnosti za preboj vsaj v četrtfinale, vendar tudi njega tarejo finančne težave, zaradi katerih se je predčasno poslovila ključna igralka Elizabeth Omoregie, ki bo prav tako romala v Bukarešto. Se bo pa iz Skopja v Ljubljano preselila mlada makedonska reprezentantka Sara Ristovska.
 

Komentarji: