Rokometno SP: po bledi igri Slovenci prvič na kolenih

Gostitelji SP Katarci premočni za izbrano vrsto Borisa Deniča (31:29), ki ni v drugem polčasu niti enkrat vodila.

Objavljeno
19. januar 2015 10.53
Posodobljeno
19. januar 2015 15.00
HANDBALL-WC-2015-SLO-QAT
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lusail - Slovenska moška rokometna reprezentanca se je neuspešno zagnala v lov za tretjo zaporedno zmago v skupini A svetovnega prvenstva v Katarju. Pred 10.000 gledalci je morala namreč priznati premoč še neporaženi domači izbrani vrsti, ki je vodila domala celo tekmo, na glavni odmor odšla s tremi goli zaloge (18:15), v nadaljevanju pa nadzorovala potek dvoboja in se veselila sladke zmage z 31:29. K njej je največ prispeval eden od kar devetih tujcev s katarskim potnim listom v zasedbi, Kubanec Rafael Capote, ki je vpisal kar 12 zadetkov.

Izbranci selektorja Borisa Deniča so se kljub slabi obrambi v prvem polčasu z delnim izidom 5:0 dokopali do treh golov zaloge (10:7), odtlej pa je njihova krivulja le še padala. V tem delu je bil s petimi goli najučinkovitejši Sebastian Skube, ki pa se v nadaljevanju ni več vpisal med strelce, nadomestila sta ga Jure Dolenec, ki je zadel osemkrat, in Luka Žvižej, ki je zbral gol manj, kar pa je bilo še vedno premalo za zmago. Navsezadnje gostitelji turnirja po glavnem odmoru niso niti enkrat oddali vodstva, resda je bil izid tik pred koncem še poravnan na 28:28, a je Katar s tremi zaporednimi goli razblinil vse dvome. Zdaj slovenske rokometaše v sredo čaka četrti obračun skupine A z Brazilijo.

PRVI POLČAS

Niti minuta še ni minila, že so Katarci ob dokaj bučni podpori s tribun, na katerih je bilo kakih 10.000 privržencev, vodili z 2:0. V prvem slovenskem napadu je Jure Dolenec sprožil v prazno, prvi je mrežo gostiteljev prvenstva zatresel kapetan Uroš Zorman. Za nameček je moral pri zaostanku z 1:3 za dve minuti kazensko s parketa Miha Žvižej. Še višjo razliko je preprečil čuvaj mreže Primož Prošt z ubranjeno sedemmetrovko najboljšemu tekmečevemu strelcu Žarku Markoviću.

A danska sodnika sta hitro še dvakrat pokazala na najstrožjo kazen, obenem so izbranci Borisa Deniča lep čas igrali celo z dvema rokometašema manj na parketu. Po 2:5 so Slovenci dvakrat zapored zadeli, na drugi strani pa je Proštovo mrežo rešetal predvsem Kamalaldin Mallash, ki je bil hitro že pri štirih golih. V 12. minuti je Dolenec s svojim prvim golom na tekmi izenačil na 7:7, minuto pozneje je kapetan Zorman naše fante prvič na tekmi popeljal v vodstvo, ko so imeli Katarci dva igralca manj na parketu.

S še četrtim zaporednim golom so Deničevi fantje vodili že z 9:7, sloviti španski trener na klopi domačih Valero Rivera je njihov nalet skušal ustaviti z minutnim odmorom. Takoj po njem se je vnovič izkazal Prošt, ki je odlično zaustavil samostojni prodor Eldarja Memiševića. V drugo polovico prvega polčasa so naši fantje krenili s +3, po njihovih petih zaporednih golih (10:7) so vendarle zadeli tudi Katarci, Mallash je bil vnovič uspešen s sedemmetrovke.

Kljub zaostanku treh golov se gostitelji niso predali, temveč so v 19. minuti izenačili na 10:10. Glavno pa je bilo, da so naši fantje nevtralizirali začetni katarski juriš in držali rezultat pod nadzorom. Toda nekaj trenutkov ležernosti je zadostovalo, da je Kubanec Rafael Capote z dvema zaporednima goloma Katar spet popeljal v vodstvo s 13:12. Za nameček je vratar Goran Stojanović ustavil protinapad Dragana Gajića, kar je dalo domačim krila.

Napad pozneje je zgrešil še Jure Natek, Riverovi izbranci pa so zapravili priložnost, da bi pobegnili na varnejša dva gola. Že minuto pozneje pa je priložnost izkoristil Jovo Damjanović, Katar je vodil s 15:13, Denič pa je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Ni se obrestovalo, Sebastian Skube v naslednjem napadu ni znal zatresti mreže, povrhu je moral Blaž Blagotinšek po naivnem prekršku za dve minuti na klop za kaznovane. Številčno prednost so domači znali izkoristiti, Capote je že petič zadel za 16:13.

Dve minuti pred glavnim odmorom je Slovence v igro vrnil Marko Bezjak s svojim prvim golom na tekmi, a je bil na drugi strani neusmiljen eksekutor spet Kubanec. Domači so imeli celo napad za +4, a ga niso unovčili, na drugi strani je 12 sekund pred koncem polčasa zadel Skube, petič v tem delu. Vendar pa je slovenska obramba, ki še zdaleč ni bila na pričakovani ravni, tik pred odhodom v garderobo spet pustila luknjo za Memiševića, ki je zadel dve sekundi pred koncem za lepo prednost ob odmoru (18:15), za nameček pa izsilil še prekršek za dvominutno kazen Davida Špilerja.

DRUGI POLČAS

Prvi napad v drugem polčasu je pripadel Slovencem, sprožil je Gajić, a je njegov poskus Stojanović ubranil, popravil je Dolenec. Denič je med vratnice poslal Gorazda Škofa, ki pa ga je po dveh minutah ukanil neustavljivi Capote, dotlej nesporno prvo ime dvoboja. Dolenec je zadel še drugič, v naslednjem napadu pa izsilil tretjo sedemmetrovko, ki je ni znal realizirati Gajić. Stojanović je ob svoji peti obrambi navdušeno stisnil pesti.

Napake na obeh straneh so se vrstile, gostitelji so v prvih šestih minutah zadeli enkrat samkrat, naši fantje so bili nekoliko učinkovitejši in so se spet približali le na gol zaostanka (18:19). Strelsko sušo je nato prekinil kdo drug kot Capote, ki je v prvem delu rešetal Prošta, v drugem pa še Škofa. Slovenci so krepko popravili igro v obrambi, zakrpali luknje iz prvega polčasa, Katarci so le stežka prihajali do strelov, kaj šele do zadetkov. Njihovi napadi so bili dolgi, a povečini neučinkoviti.

Gostitelji so izkoristili številčno premoč na parketu in se v 41. minuti dokopali do najvišje prednosti v dvoboju (22:18). Deniču so začeli popuščati živci, za predolg jezik si je prislužil rumeni karton, za nameček je nemogoče zgrešil prvi strelec dosedanjega dela prvenstva Gajić. Ob robu igrišča se je že začel ogrevati starosta Vid Kavtičnik. Za izid 23:19 je poskrbel Rafael Capote, ki je vpisal že svoj deseti gol v obračunu, naši fantje zanj nikakor niso našli protiorožja.

Slovenski sistem je začel razpadati, napake so se kopičile, domači so bili v 43. minuti že pet golov spredaj (24:19). Bliskovito je vrnil Luka Žvižej z dvema zaporednima goloma, tedaj je bil že pri šestih zadetkih in tako najučinkovitejši mož v Deničevi vrsti, saj Skube po odmoru še ni zadel. Kavtičnik se je takoj po prihodu na parket vpisal med strelce, poskrbel za delni izid 3:0, gostje so bili torej le še dva gola zadaj, do konca pa je bilo še 14 minut.

Nalet slovenskih rokometašev je s svojim šele drugim golom na tekmi prekinil Marković, a je na drugi strani z najstrožje kazni zaostanek spet ublažil Dolenec (23:25). Že v naslednjem napadu je bil Jure vnovič uspešen, za nameček je še izsilil tekmečevo izključitev. Ob koncu 51. minute je imel Ločan še priložnost za izenačenje na 26:26, a je njegov bliskovit strel z razdalje Stojanović ubranil. Rivera je svojim izbrancem naklonil nekaj oddiha z minutnim odmorom.

Tudi drugo priložnost za izenačenje so naši fantje, resda ob igralcu manj na parketu, zapravili, za neučinkovitost jih je neusmiljeno kaznoval Capote. Že enajstič. Razigran je bil tudi Dolenec z že petim golom v drugem polčasu, pet minut pred koncem pa je zadel še šestič za prvo izenačenje v drugem polčasu (28:28). Domače je v ponovno vodstvo popeljal Marković, na drugi strani se je s ključno obrambo izkazal še Stojanović. Na klop za kaznovane je moral Miladin Kozlina, Capote je spet potegnil na +2 s svojim dvanajstim golom na tekmi, Denič je posegel po minuti odmora.

Ni pomagalo, ko so gostitelji turnirja ob začetku zadnje minute obračuna vodili že za tri zadetke, so se Slovenci vdali v usodo. Tako so Deničevi fantje, ki jih zdaj v sredo čakajo Brazilci in za konec prvega dela še favoriti skupine A Španci, vpisali prvi poraz na prenstvu, medtem ko ima Katar še vedno - podobno kot branilka naslova - poln izkupiček. V naši vrsti sta se strelsko najbolj izkazala Jure Dolenec z osmimi goli in Luka Žvižej s sedmimi, Primož Prošt je v prvem polčasu zbral osem obramb, Gorazd Škof pa v nadaljevanju štiri.

SLOVENIJA : KATAR 29:31 (15:18)

SLOVENIJA: Gorazd Škof (4 obrambe), Primož Prošt (8); Vid Kavtičnik 1, Jure Natek, Jure Dolenec 8 (1), David Špiler, Sebastian Skube 5, Miha Žvižej, Luka Žvižej 7, Blaž Blagotinšek, Matej Gaber 1, Uroš Zorman 3, Marko Bezjak 1, Miladin Kozlin, Dragan Gajić 3 (2), Dean Bombač. Trener: Boris Denič.

KATAR: Danijel Šarić (0 obramb), Goran Stojanović (8); Žarko Marković 5, Hassan Mabrouk, Bertrand Roine, Rafael Capote 12, Abdulla Al-Karbi, Abdulrazzaq Murad, Eldar Memišević 2, Jovo Damjanović 3, Kamalaldin Mallash 7 (3), Youssef Benali 1, Hamad Madadi, Hadi Hamdoon, Mahmoud Hassab Alla 1, Ameen Zakkar. Trener: Valero Rivera.