Tamše bo z Zagrebom postal tekmec Celjanov

Bivši celjski trener Branko Tamše bo nasledil Lina Červarja na zagrebški klopi.

Objavljeno
04. januar 2019 11.16
Posodobljeno
04. januar 2019 16.59
Branko Tamše je v petih letih v Celju osvojil vse domače lovorike, preden je izgubil superpokal s Krko. FOTO: Aleš Černivec
Ljubljana - Branko Tamše bo postal novi trener rokometašev PPD Zagreba in na vroči klopi hrvaških prvakov nasledil legendarnega Lina Červarja. Kandidat je bil tudi slovenski selektor Veselin Vujović, ki torej ostaja v Nišu.

Tamše je celjsko klop zapustil konec septembra po porazih s Krko in Ribnico, zamenjal ga je Tomaž Ocvirk. Bil je kandidat za trenerja Motorja iz Zaporožja, ampak bo račune Celju Pivovarni Laško skušal prekrižati z drugim klubom iz skupine B lige prvakov. Zagreb ima štiri tekme pred koncem rednega dela točko prednosti pred Celjem, moštvi pa sta že odigrali obe tekmi, zato Tamšeta še nekaj časa ne bo v Zlatorogu.
 

Povabil ga je karizmatični Gobac


Tamše je v vmesnem času pomagal Urošu Rapotcu, ko je ta prevzel Koper, kar je dvignilo kar nekaj prahu. Pred tem je z Gorenjem (2012, 2013) in Celjem (2014-2018) osvojil sedem zaporednih naslovov slovenskega prvaka. V Zagrebu bo drugi tuji trener po Vujoviću.

V hrvaško glavno mesto ga je povabil šef Zagreba Zoran Gobac, s katerim sta imela že prej dobre odnose, enoinpolletno pogodbo bodo podpisali v ponedeljek. Štiridesetletni Velenjčan se tako podaja k dvakratnemu evropskemu prvaku, ki je v zadnjih dveh letih in pol zelo pogosto menjaval trenerje (Vujović, Ivandija, Goluža, Kamenica, Saračević, Červar).

image
Branko Tamše je sedemkratni slovenski prvak. FOTO: Igor Zaplatil

 

Velika čast in izziv


»Pred novim letom me je poklical Gobac in mi povedal, da si me želi za trenerja Zagreba, kar mi je bilo v veliko čast. Ljudem iz Zaporožja sem dal vedeti, da so še vedno moja prva izbira, vendar odgovora nisem dobil, zato sem se odpravil v Zagreb, kjer smo se praktično vse dogovorili, pogodbo pa naj bi podpisali v ponedeljek. To je zame velik izziv, saj te ne pokliče vsak dan klub, ki sodi v elito evropskega rokometa. To je tudi veliko priznanje za slovensko stroko,« je bil ponosen Tamše, ki se zaveda, kako spolzka so tla v zagrebški Areni: »Ne ustvarjam si pritiska, če ne bo šlo, pač ne bo, če bo, pa toliko bolje. Prednost je, ker poznam veliko igralcev,« je razmišljal Tamše, ki bo imel v ekipi tudi dva rojaka, vratarja Urha Kastelica in Gregorja Potočnika.

Tamše bo v ligi prvakov z Zagrebom debitiral 10. februarja, ko bo gostil Skjern. Zanimivo, prav proti Dancem je na začetku sezone doživel enega od usodnih udarcev s Celjem. Zanimivo je tudi, da je prav v Zagrebu doživel dva najtežja poraza v ligi prvakov, ki sta Celje stala osmine finala. Z Zagrebom je izgubil tudi nazadnje v polfinalu F4 lige SEHA v Skopju. 

image
Branko Tamše je trenersko pot začel v domačem Gorenju. FOTO: Roman Šipić