Tekmeci za euro 2022 Poljaki, Nizozemci in Turki

Slovenija v kvalifikacijah z dvema starima znankama in uganko iz Male Azije. Začetek novembra.

Objavljeno
16. junij 2020 17.36
Posodobljeno
16. junij 2020 19.39
Najvišji med Slovenci Borut Mačkovšek in najnižji Miha Zarabec bosta želela dominirati v kvalifikacijah za EP. FOTO: AFP
Dunaj - Slovenski rokometaši se bodo za nastop na evropskem prvenstvu leta 2022 merili z Nizozemsko, Poljsko in Turčijo.

Na EP se uvrstita po dve reprezentanci iz vsake od osmih skupin in še štiri tretjeuvrščene glede na točke, osvojene proti prvemu in drugemu v skupini. Kvalifikacije se bodo začele 4. novembra in končale 2. maja prihodnje leto.

image
Dean Bombač se je takole prebijal skozi nizozemsko obrambo oktobra lani v Ormožu. FOTO: Tadej Regent


Nizozemsko, vzpenjajočo se rokometno silo, so Slovenci dodobra spoznali, ko so se z njo merili v kvalifikacijah za letošnje EP. V Almereju v predmestju Amsterdama so bili na pragu poraza in se izvlekli v zadnji minuti (27:26), v Celju so bili bolj prepričljivi (30:23). Toda jeseni lani so na prijateljski tekmi v Ormožu (29:29) z njimi zgolj remizirali, to je bila predzadnja tekma selektorja Veselina Vujovića na slovenski klopi.
 

Poljska želi nazaj na vrh


Poljska, nekdanja velesila, je v dobi tranzicije in Slovencem ni bila kos na prvi tekmi predtekmovanja EP v Göteborgu, tekma se je končala s 26:23. Toda treba je vedeti, da bo Poljska leta 2023 skupaj s Švedsko gostila svetovno prvenstvo in je začela graditi reprezentanco za visoka mesta, zato utegne biti nevarna.

image
Jure Dolenec je bil boljši od Poljakov na letošnjem EP v Göteborgu. FOTO: kolektiff


S Turčijo iz četrtega bobna naša izbrana vrsta nima veliko izkušenj.
 

Štirje neposredno uvrščeni


Prvenstvo bosta januarja 2022 organizirali Slovaška in Madžarska. Pred tem bosta SP v Katarju in OI v Tokiu. Na 17. euro sta poleg gostiteljic neposredno uvrščeni tudi letošnji finalistki Španija in Hrvaška.

Kvalifikacijske skupine


Skupina 1: Francija, Srbija, Belgija, Grčija.
Skupina 2: Nemčija, Avstrija, BiH, Estonija.
Skupina 3: Češka, Rusija, Ukrajina, Ferski otoki.
Skupina 4: Islandija, Portugalska, Litva, Izrael.
Skupina 5: Slovenija, Nizozemska, Poljska, Turčija.
Skupina 6: Norveška, Belorusija, Latvija, Italija.
Skupina 7: Danska, Severna Makedonija, Švica, Finska.
Skupina 8: Švedska, Črna gora, Romunija, Kosovo.
 


Slovenija je bila v žrebu na sedežu EHF na Dunaju v vlogi nosilke. Nazadnje je EP izpustila leta 2014. Deset let pred tem je osvojila srebro na domačem euru. Letos je bila na Švedskem pod vodstvom selektorja Ljubomirja Vranješa četrta.

image
Ljubomir Vranješ ima velike načrte s Slovenci. FOTO: kolektiff


Ljubomir Vranješ: Selektor slovenske moške članske reprezentance: "Z žrebom moramo biti zadovoljni. Smo favoriti skupine. Kvalifikacije bomo začeli proti Poljski, za katero smo na zadnjem evropskem prvenstvu videli, česa je zmožna. Gre za mlado reprezentanco, ki napreduje. Podobno je tudi z Nizozemsko, ki vsako leto rokomet igra na višji ravni. Medtem o Turčiji še ne znam povedati kaj veliko, a zavedati se je potrebno, da moramo vselej biti previdni. Cilj je jasen, uspešno moramo opraviti s kvalifikacijami in se uvrstiti na sklepni turnir, ki ga bosta gostili Madžarska in Slovaška.
 
Vid Kavtičnik: Zadovoljen sem z rezultatom žreba. Nasproti nam bodo stali kakovostni tekmeci, ki bodo interesantni tudi za navijače. Nizozemska je svojo moč že pokazala, nenazadnje smo kar nekaj težav z njo imeli tudi mi. Podobno je s Poljsko, ki v zadnjih letih sicer ni velesila, ima pa zelo dober podmladek, ki se želi dokazati na evropskem prostoru. Turčija je vedno neugodna in lahko preseneti. Skupina je zahtevna, a prepričan sem, da je naša reprezentanca bolj kakovostna od ostalih. Z dobro in motivirano igro se lahko prebijemo na novo evropsko prvenstvo.