Tekmi z galskimi petelini priprava na tulipane

Slovenci želijo v Franciji pokazati, da sodijo med najboljše reprezentance na svetu. Debi za Špendeta in Lapajneta.
Fotografija: Vid Kavtičnik se bo znova pomeril s starimi znanci iz Francije, ki so bili nazadnje boljši v polfinalu SP 2017. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Vid Kavtičnik se bo znova pomeril s starimi znanci iz Francije, ki so bili nazadnje boljši v polfinalu SP 2017. FOTO: Uroš Hočevar

Nekakšen déjà vu bodo v treh dneh doživeli slovenski rokometaši. Vendar z veliko napako. Pred dvema letoma so odigrali dve prijateljski tekmi s Francijo in se potem v Parizu okitili z bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu. Tudi danes in v ponedeljek se bodo merili s svetovnimi prvaki, a potem mundial spremljali zgolj po televiziji.

Selektor Veselin Vujović je v Rouen, kjer bo danes ob 17. uri prva tekma, druga pa v ponedeljek ob 19. uri, odpeljal 17 igralcev, saj je tik pred zdajci zbolel Žiga Mlakar.



Reprezentanti so zjutraj v Zrečah ugledali debelo snežno podlago, na Brniku pa ne duha ne sluha o zimski idili. Res je lahko včasih velika Slovenija. Tudi v rokometu, ampak tokrat bo prvič po letu 2014 izpustila veliko tekmovanje, saj je junija lani zamočila v kvalifikacijah proti Madžarski. Usodnih je bilo zadnjih 10 minut prve tekme v Kopru.
 

Z Nizozemci v Celju


»To prvenstvo na Danskem in v Nemčiji nam bo nasulo sol na rano izpred pol leta. Še dobro, da si v rokometu prvenstva sledijo vsako leto, zato premor ne bo predolg. Trdno smo prepričani, da se bomo prihodnje leto uvrstili na EP, tam pa bo naš cilj osvojitev visokega mesta, ki bi nas popeljal v olimpijske kvalifikacije. Ti dve tekmi s Francijo bosta koristni, želimo ohraniti kontinuiteto reprezentančnih akcij, hkrati bosta najboljša priprava za tekmi z Nizozemsko, na katerih se bo spomladi odločalo o prvem mestu v kvalifikacijski skupini,« je razmišljal direktor reprezentance Uroš Mohorič in dodal, da bo prva tekma z vzpenjajočo se reprezentanco iz dežele tulipanov 14. aprila v celjski dvorani Zlatorog.

Selektor Veselin Vujović si obeta uspešno leto za Slovenijo. FOTO: Jure Eržen
Selektor Veselin Vujović si obeta uspešno leto za Slovenijo. FOTO: Jure Eržen


Slovenci so v Francijo dopotovali z zanimivo kombinacijo izkušenih in mladih igralcev. Manjkajo legionarji iz nemške lige, Miha Zarabec, Marko Bezjak, tudi občasna reprezentanta Urban Lesjak in Nejc Cehte, zraven sta novinca Aleksander Špende in Januš Lapajne, ki se bosta skušala dokazati Vujoviću, podobno Rok Ovniček.
 

Deset bronastih iz Pariza


Glavni organizator igre bo Dean Bombač, iz ekipe, ki je pred dvema letoma osvojila bron, bodo nastopili Vid Kavtičnik, Jure Dolenec, Nik Henigman, Tilen Kodrin, Blaž Blagotinšek, Matej Gaber, Blaž Janc, Urh Kastelic, Borut Mačkovšek in Vid Poteko. Ni Darka Cingesarja, ki je zbolel in prepustil mesto Maticu Verdinku, in Gašperja Marguča, ki se vrača po težavah s hrbtenico, zato je prednost na desnem krilu dobil Mario Šoštarič. V vratih bosta Klemen Ferlin, ki blesti v dresu Celja, in Urh Kastelic.

Francozi bodo zlato branili brez poškodovanega kapetana Nikole Karabatića, toda selektor Didier Dinart ima paleto vrhunskih rokometašev na vsakem položaju. Z Vujovićem sta se dogovorila, da bodo lahko na obeh tekmah sodelovali vsi igralci s klopi. Čeprav rezultat ne bo v ospredju, bodo želeli Slovenci pokazati, da sodijo med najboljše na svetu. Prvi med njimi kapetan Vid Kavtičnik, ki si deseto leto služi kruh v Montpellieru, s katerim je lani osvojil ligo prvakov. Nazadnje je izpustil kvalifikacijski tekmi z Latvijo in Estonijo, zdaj je nazaj.

Jure Dolenec je izpustil lansko EP na Hrvaškem, zdaj je z njegovim kolenom vse v redu. FOTO: Uroš Hočevar
Jure Dolenec je izpustil lansko EP na Hrvaškem, zdaj je z njegovim kolenom vse v redu. FOTO: Uroš Hočevar


»Ta cikel bomo oddelali po najboljših močeh, saj se pripravljamo za aprilske kvalifikacije, v katerih nas čakata težki tekmi z Nizozemci. Tokrat nimamo nobenega pritiska, zato moramo uživati in odigrati dve dobri tekmi proti Franciji,« je dejal Kavtičnik.
 

Polepšan Vujovićev božič?


Vujović je znan kot trener, ki vedno hrepeni po zmagi, zato ne bo dovolil nikakršnega popuščanja, fantom je med vrsticami že dal vedeti, da se bo tudi na podlagi videnega v Rouenu odločal, ko bo sestavljal naslednji seznam. Kot vselej si je tudi ob prihodu novega leta zastavil ambiciozen cilj: vsaj eno zmago proti svetovnim prvakom.

»V Francijo sem pripeljal močno zasedbo, ena zmaga bi nam dala potrditev, da smo kljub junijskemu spodrsljaju na pravi poti. Vesel sem, da so nas Francozi povabili, to je znak, da nas spoštujejo kot resno reprezentanco, kar moramo upravičiti,« je povedal Vujović, ki bi mu zmaga polepšala pravoslavni božič.

Mario Šoštarič je spet pomemben člen slovenske reprezentance. FOTO: Uroš Hočevar
Mario Šoštarič je spet pomemben člen slovenske reprezentance. FOTO: Uroš Hočevar

Preberite še:

Komentarji: