Težave se kopičijo: Vujović brez Poteka, verjetno tudi Mačkovška

Tudi začetek priprav slovenske reprezentance v Zrečah je prinesel slabe novice. V ligi NLB je Domen Tajnik prinesel točko Gorenju v Ribnici, Celjani z zmago spet na vrhu.

Objavljeno
21. oktober 2018 21.00
Posodobljeno
21. oktober 2018 21.03
Borut Mačkovšek ima poškodovano koleno, njegov nastop je vprašljiv. FOTO: Tadej Regent
Ljubljana - Slovenska rokometna reprezentanca se je danes v času kosila v okrnjeni sestavi zbrala v Zrečah in začela priprave za prvi cikel kvalifikacij za EP, v slovenskem prvenstvu pa je odmeval remi na derbiju med Ribnico in Gorenjem. Najbolj so se ga razveselili prvaki iz Celja, ki so znova zavzeli vrh lestvice lige NLB.

Volk sit in koza cela, bi lahko rekli po razburljivi tekmi 7. kola med Rikom Ribnico in Gorenjem. Ribničani so ostali edina nepremagana ekipa, Velenjčani pa so lahko veseli, ker so se izognili tretjemu porazu. Petkrat sta se ekipi, ki merita vsaj na drugo mesto, zamenjali v vodstvu, zadnjič, ko je Jan Pucelj v 53. minuti dosegel dva gola za vodstvo Ribnice s 27:26. Bližje zmagi so bili domači rokometaši, ki jih je Tilen Strmljan štiri minute pred koncem popeljal do prednosti z 29:26.

Derbi med Ribnico in Gorenjem se je končal z delitvijo točk.

Celjani so se z zmago na Dolu zavihteli na vrh lestvice lige NLB.

Reprezentanca je v Zrečah začela priprave za kvalifikacije za EP.


Zadovoljni v obeh taborih


Toda »ose« se niso vdale. Aleks Kavčič z golom ter Matic Verdinek z dvema sta izid poravnala, kar je bilo že štirinajsto izenačenje na tekmi. A ni bilo zadnje, zanj je po osmem zadetku Rista Vujačića, ki je domačim navijačem vlil upanje na zmago, z lepim golom poskrbel kadetski reprezentant, še ne 18-letni Domen Tajnik.

image
David Miklavčič je z Gorenjem osvojil točko v Ribnici. FOTO: Jože Suhadolnik


»Čestitke fantom za izjemno borbenost in željo. Mislim, da smo večino časa kazali več kakovosti, a so nas drago stali tehnične napake in zgrešeni streli. Ribnica nam je ušla za štiri zadetke (23:19, 43. minuta; op. p.), a smo se ji približali in korak z njo držali do konca. Menim, da smo lahko oboji zadovoljni z delitvijo točk,« je povedal Gorenjev trener Zoran Jovičić, ki je imel najboljšega strelca v reprezentantu Verdinku, levokrilni igralec je z devetimi goli še povečal prednost na lestvici strelcev, na zadnjih tekmah je zbral že 48 zadetkov. »Menim, da bi tekmo lahko dobili in bi jo tudi morali. Izkazalo se je, da so nas zapravljeni streli na začetku tekme stali zmage,« je začetno nezbranost obžaloval Verdinek, edini član Gorenja v reprezentanci, ki jo je v Zrečah zbral selektor Veselin Vujović.
 

Mačkovšek nova žrtev poškodb?


Pred Slovenci sta tekmi v kvalifikacijah za EP, z Latvijo v sredo v Mariboru in Estonijo v nedeljo v Talinu. Danes se je pod Pohorjem zbralo 13 reprezentantov, a poškodovani Žiga Mlakar bo vadil po posebnem programu. Danes se bodo pridružili še Blaž Blagotinšek, Dean Bombač, Matej Gaber, Nik Henigman, Mario Šoštarič, Miha Zarabec in Jure Dolenec. Slednji je v petek osvojil turnir Super Globe v Katarju, v finalu je za Barcelono proti Füchse Berlin dosegel tri gole.

image
Tilen Strmljan je dosegel dva gola za Ribnico. FOTO: Jože Suhadolnik


Nova slaba novica je, da se bo Vujović moral znajti brez Vida Poteka (natrgan ligament v komolcu) in verjetno tudi morebitnega kapetana Boruta Mačkovška. Njegovo koleno bodo pogledali zdravniki, a kaže, da ni v redu, je sporočil reprezentančni direktor Uroš Mohorič. Zaradi poškodb so že prej odpadli Gašper Marguč, Gal Marguč in Matic Grošelj, Vid Kavtičnik in Marko Bezjak pa sta dobila premor.

Vujović: Smo favoriti in moramo zmagati


»Ekipa na zboru ni popolna, imamo tudi nekaj težav s poškodbami, zaradi katerih ne bomo mogli računati na Vida Poteka, Boruta Mačkovška in Žigo Mlakarja, a vseeno mislim, da imamo za njih dobre zamenjave. V reprezentanci je znova nekaj mladih rokometašev, denimo Grega Ocvirk, ki je bil najboljši igralec evropskega prvenstva do 20 let v Celju, pa Jaka Malus, medtem ko žal ne bo Matica Grošlja, za katerega mi je žal, da se je poškodoval, saj na igralnem mestu desnega zunanjega iščemo dodatne rešitve. Želim, da mladi igralci začutijo vzdušje v članski izbrani vrsti, vidijo sistem dela in se učijo od starejših. Igramo dve tekmi proti Latviji in Estoniji, na katerih smo favoriti in moramo zmagati.«


Iz Celja Pivovarne Laško so prišli trije igralci, Klemen Ferlin, Rok Ovniček in Jaka Malus (Matic Grošelj je že končal sezono), ki so z visoko zmago na Dolu pri Hrastniku ponovno zavzeli vrh lestvice, na katerem so po točkah izenačeni z Ribnico. Slednja je lahko obžalovala izgubljeno točko pred 500 navijači. »Nismo bili pravi, sploh ne v obrambi, na sredini smo preveč 'pokali'. Mogoče se nam malo pozna utrujenost, ampak ne iščemo izgovorov. Napad nam je stekel, na koncu pa se nam žal ni izšlo. Mislim pa, da je končni izid najbolj pošten,« se je z drugim remijem v sezoni sprijaznil bivši član Gorenja Mitja Nosan.

image
Matic Verdinek je v izvrstni strelski formi. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Koprski trener Uroš Rapotec je vpisal drugo zmago, prvo v Bonifiki. Po tretjini rednega dela je pod vrhom velika gneča, ki v nadaljevanju napoveduje hud boj za mesta v končnici za prvaka. Med tretjim Gorenjem in desetim Koprom so namreč le štiri točke razlike.


Liga NLB, 7. kolo

 

Dol TKI Hrastnik : Celje Pivovarna Laško 23:40 (9:18)

Dvorana Dolanka, gledalcev 400, sodnika Gorenc in Kočevar.
Dol: Seme, Nunčič, Rkman; Brilej 1, Ajdari 6 (2), Grušovnik 7, Pintar, Bauerheim 2, Gospodarič, Hribšek, Ramič, Ribič, Jakopič, Simončič 1, Koprivc 6 (1); Celje: Panjtar, Ferlin; Vujović 8 (5), Jurečič 3, Malus 1, Kljun, Košec 2, Razgor 7, Ovniček 2, Nenadić 4, Accambray 3, Kodrin 5, Horžen 1, Anić 3, Bećiri 1; sedemmetrovke: Dol 3 (3), Celje 5 (5); izključitve: Dol 0, Celje 2.
 

Riko Ribnica : Gorenje 30:30 (14:14)

Športni center Ribnica, gledalcev 500, sodnika Vidic in Leskovec.
Ribnica: Bojić (5 obramb), Klarič (1); Strmljan 2, Horvat, Vujačić 8 (1), Žagar 2, Knavs 5 (1), Pahulje, Lešek, B. Nosan 4, Kovačič 4, Pucelj 4 (1), Tomšič, M. Nosan, Setnikar 1, Košmrlj; Gorenje: Logar, Vujović (1 obramb), Taletovič (5); Mazej, Haseljić, Tajnik 3, Špelić 3, Matanović 5 (2), Stojnič 2, Miklavčič 1, Banfro, Drobež, Verdinek 9 (1), Šiško, M. Kavčič 1, A. Kavčič 6; sedemmetrovke: Ribnica 4 (3), Gorenje 4 (3); izključitve: Ribnica 4, Gorenje 2.
 

Krka : Urbanscape Loka 24:26 (13:16)

Dvorana Marof, gledalcev 300, sodnika Teršek in Žibret.
Krka: Tomić, Imperl; L. Rašo 6, Bevec, Didovič 2, Pršina 6, Irman 1, Jakše, Klemenčič, D. Rašo, Batagelj, Papež 3 (1), Kukman, Windischer, Matko, Florjančič 6; Loka: Juričan, Dobaj; M. Vrbinc 3, Šibanc 2 (1), Gartner, Dolenc, Krivic, Jamnik 5 (1), M. Pipp, Bergant 6, A. Jesenko 4, Bogdanič-Jenko 4, Pogačar, Plestenjak, Klemenčič 2, Marinović; sedemmetrovke: Krka 2 (1), Loka 3 (2); izključitve: Krka 0, Loka 2.
 

Koper 2013 : Sviš 30:20 (14:9)

Arena Bonifika, gledalcev 300, sodnika Majer in Žibret.
Koper: Haseljić 1 (3 obrambe), Kocjančič, Postogna (10); Dolenc, Grzentič 6, Krečič 2, Matijaševič 3, Konjevič 1, Moljk, Smolnik 1, Sokolič 1, Guček 1, Zugan 3, Marić 2, Planinc 2 (1), Bratkovič 7 (4); Sviš: Škorc (3 obrambe), Struna (0), Vencelj (2); Knez 3, Zafran 1, Fink 3, Hrovat 1, Stopar 4, Matej Košir 2, A. Kutnar, Željko 1, Zlatnar, Bučar, Matic Košir 4 (1), M. Kutnar 1, Vidmar; sedemmetrovke: Koper 5 (5), Sviš 2 (1); izključitve: Koper 8, Sviš 6.
 

Dobova : Jeruzalem Ormož 31:30 (13:15)

Dvorana Dobova, gledalcev 400, sodnika Knez in Smolko.
Dobova: Leben (6 obramb), Polutnik; Dular, Markušić 6 (1), Rožman, Kučič 1, Bura 8, Majić 2, Jazbec, Zavodnik 4, Krnc, Šušnjara, Kunst 2, Sintič 5 (1), Hotko 1, Novak 2; Jeruzalem: M. Šulek (4 obrambe), Balent (2); Bogadi 6, Šoštarič 1, Čudič 9 (2), Žuran 5, Horvat, Škrinjar, Kocbek 3, Niedorfer, Kosi, Ozmec, Vujović 6, Ciglar; sedemmetrovke: Dobova 2 (2), Jeruzalem 3 (2); izključitve: Dobova 10, Jeruzalem 10; rdeči karton: Jazbec (28).

Odigrano prej – Maribor Branik : Trimo Trebnje 29:25 (14:14).

Vrstni red: Celje in Ribnica po 12, Gorenje 9, Maribor in Loka po 8, Trimo in Krka po 7, Jeruzalem in Dobova po 6, Koper 5, Dol in Sviš po 2.

Pari 8. kola; sreda, 31. oktobra: Sviš : Celje, petek, 2. novembra: Trimo – Ribnica (19); sobota, 3. novembra: Krka – Dobova (18), Dol – Maribor, Jeruzalem – Koper (obe 19), Loka – Gorenje (20).