Tudi po Vujoviću šampion, morda Tamše, morda Zorman

Komu bo zaupana misija euro 2020? Rokometna zveza Slovenije ima načrt A in B. V igri tudi Branko Tamše. Danes seja predsedstva. Dva tedna čakanja buri domišljijo, relevantne informacije so skope.
Fotografija: Predsednik RZS Franjo Bobinac (v sredini), podpredsednik Boštjan Kozole in generalni sekretar Goran Cvijič naj bi do konca tedna izbrali novega selektorja, morda se bo to zgodilo že nocoj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Predsednik RZS Franjo Bobinac (v sredini), podpredsednik Boštjan Kozole in generalni sekretar Goran Cvijič naj bi do konca tedna izbrali novega selektorja, morda se bo to zgodilo že nocoj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Nekaj je treba priznati Rokometni zvezi Slovenije. Informacije o pogovorih s kandidati za novega selektorja skriva kot kača noge. In to že 15 dni od seje – resda takrat manj tajne, kot si je obetala –, na kateri je pokazala rdeči karton Veselinu Vujoviću. To je v majhni Sloveniji, kjer se ponavadi ve vse, svojevrsten podvig. Tudi najbolje obveščeni viri iz zakulisja tavajo v predzimski megli. Zatišje pred neurjem je kvas za domišljijo, a danes bi lahko bilo ugibanj konec.

Čez 30 dni bo Slovenija odigrala prvo tekmo na evropskem prvenstvu, na katerem bo želela ohraniti olimpijske sanje. V Göteborgu bo 10. januarja tekmica Poljska. V skupini sta še domača Švedska in Švica. Čez 15 dni bodo naši fantje začeli priprave v Zrečah.

Selektorja še ni. Ugibanj je bilo v zadnjih dveh tednih ogromno, po zadnjih informacijah pa je situacija približno takšna: (ožje) predsedstvo RZS ima že nekaj dni favorita in se je z njim že dogovorila. Ta je pripravljen sprejeti nov izziv in je zadovoljen tudi s finančnimi pogoji, vendar mora najprej dobiti zeleno luč (klubskih) delodajalcev. Zato tudi tako dolgo čakanje.



Vodilni kandidat pa naj ne bi bil kar nekdo od množice »kruhoborcev«, ampak človek, ki je že pustil velik pečat v evropskem rokometu. Da to ne bo prvi izbor Juan Carlos Pastor (51) iz Pick Szegeda, je znano že nekaj časa. Po nekaterih trditvah je izbranec RZS vsaj enkrat že osvojil ligo prvakov.

Branko Tamše je imel sinoči informativni razgovor s Franjom Bobincem v Kristalni palači. FOTO: Seha
Branko Tamše je imel sinoči informativni razgovor s Franjom Bobincem v Kristalni palači. FOTO: Seha


Če to drži, bi lahko bil Ljubomir Vranješ (46), v švedskem Kristianstadu trener takšnega kova verjetno ni zadovoljen in je že izpadel iz lige prvakov, ki jo je osvojil s Flensburgom (2014). Bil bi zanimiva kombinacija balkanskega šarma in skandinavske discipline. Res je, da se je že opekel z Madžarsko, ko je bil v Veszpremu, pa tudi, da je lani v kvalifikacijah za SP izločil Slovenijo.
 

Imena se množijo


Drugi izbor, veliki Talant Dušebajev (51), je že povedal, da ga to ne zanima in da predlaga Uroša Zormana (39), svojega pomočnika v Kielcah. Trikrat je bil evropski prvak Alfred Gislason (46), ki zaradi družinskih razlogov ne more prevzeti dela. Dvakrat je z Zagrebom (1992, 1993) na rokometni Mt. Blanc stopil Hrvat Zdravko Zovko (64), nekdanji trener Celja Pivovarne Laško, ki je ta čas pomočnik trenerja pri evropskih prvakinjah iz Györa in dobro pozna razmere v Sloveniji.

Ljubomir Vranješ se zdi dobra izbira. FOTO: Reuters
Ljubomir Vranješ se zdi dobra izbira. FOTO: Reuters


Montpellier (2003, 2018) je dvakrat na vrh popeljal Patrice Canayer (58), lani z Vidom Kavtičnikom, prej pa je vodil Boruta Mačkovška, Jureta Dolenca, Mateja Gabra, Dragana Gajića, Primoža Prošta in Miho Žvižeja in je tudi kar dobro seznanjen s slovenskim rokometom. Morda se je po 25 letih dela v Montpellieru zasitil rutine.

Največ naslovov, kar šest z Barcelono, ima kajpak Valero Rivera, selektor Katarja, s katerim mu gre krivulja navzdol in bi morda rad prišel nazaj v Evropo. Denarja ima več kot dovolj. Finance menda niso težava, četudi na RZS ne cvetijo rožice, kandidat naj bi bil zadovoljen z Vujovićevimi okviri.

Sicer pa so ligo prvakov v zadnjem desetletju od aktivnih trenerjev osvojili še Roberto García Parrondo (Vardar), Raul Gonzalez (PSG) in Xavi Pascual (Barcelona), vsi Španci, ki krojijo rokometne trende.
 

Dolenec za »Zuta«


Na zvezi so bili v tem vmesnem času v komunikaciji z Dolencem, kapetanom v odsotnosti Kavtičnika, in ga tu in tam seznanjali, s katerimi trenerji niso našli skupnega jezika. Niso pa mu povedali, katero žezlo imajo v ognju zdaj. Igralec Barcelone ne skriva svojega mnenja. »Če bi se vprašalo mene, bi bil selektor 'Zut' (Zorman; op. p.). Razumem pa tudi zvezo, zakaj se noče odločiti zanj v tem trenutku,« je diplomatsko povedal Škofjeločan.

Jure Dolenec ne skriva naklonjenosti do Uroša Zormana. FOTO: Reuters
Jure Dolenec ne skriva naklonjenosti do Uroša Zormana. FOTO: Reuters


Kakorkoli že, danes ob 17. uri bo v hotelu Intercontinental v Ljubljani 67. redna seja predsedstva RZS, ki bo v luči dogodkov tudi medijsko zelo dobro obiskana. Sklicana je bila še pred odločitvijo o Vujovićevi odstavitvi, tri točke dnevnega reda ne napovedujejo nič zanimivega, mogoče pa je srž skrita v točki 3. tekoče zadeve in razno.
 

Načrt B z navezo Šibila-Zorman?


Če bo tuji strateg do takrat dobil zeleno luč, bo predsednik Franjo Bobinac gotovo rad obelodanil novico in spustil bel dim z najvišje stavbe v središču glavnega mesta. Če ne, bo morala biti do konca tedna sklicana še ena izredna seja predsedstva, kar precej zaposlenim članom, povečini gospodarstvenikom, bržčas ni najbolj pogodu.

Če bi se vse skupaj izjalovilo, bo luč sveta ugledal načrt B, ki je prav tako zavit v tančico skrivnosti. V njem se že ves čas presenetljivo pojavlja Marko Šibila, član predsedstva kot predstavnik trenerjev, vendar njegov CV vendarle ni dovolj prepričljiv za tako pomembno nalogo. V karieri ni še ničesar osvojil, nazadnje ni bil dovolj dober za Gorenje in Maribor. Izkazal se je pri delu z mladimi, pri naših zvezdnikih pa ne uživa večjega spoštovanja.

Uroš Zorman opravlja dve vlogi pomočnika trenerja, v Kielcah in Sloveniji. FOTO: Roman Šipić/Delo
Uroš Zorman opravlja dve vlogi pomočnika trenerja, v Kielcah in Sloveniji. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Pogovor s Tamšetom


V igri je (spet) Branko Tamše, sedemkratni slovenski prvak v zadnjih osmih letih, ki je imel včeraj zvečer v Kristalni palači v BTC informativni sestanek z Bobincem; ne pa naš najbolj uveljavljeni trener na tujem Matjaž Tominec. Rezervna rešitev pa je tudi  pomočnik selektorja Uroš Zorman, toda on o vsem skupaj, vsaj tako trdi, ne ve skoraj nič.

Mogoče zanj ne bi bila najboljša popotnica, da vskoči kot zasilna rešitev, čeprav se je ne bi branil. Ena od teorij omenja tudi, da bi bil Šibila (57) kot človek s kilometrino glavni trener, Zorman pa njegov pomočnik, ki bi imel v praksi glavno besedo. Takšna zamisel se zdi obsojena na propad glede na to, da imata akterja malo skupnega.



Morda pa je naš vir malce pomešal stvari: Zorman je kot igralec štirikrat osvojil ligo prvakov, tudi on ne bi licitiral plače, res pa je, da ne potrebuje zelene luči na Poljskem ...

Pa še to: želeni selektor menda že nekaj časa dela domačo nalogo iz delovnega zvezka Spoznajmo Slovenijo. Upajmo, ne zaman.

Preberite še:

Komentarji: