Tudi v »prehodni« 25. sezoni cilj Ljubljančank skok v top 12

Krim Mercator evropsko pot začenja v nedeljo na Kodeljevem proti češkemu Baniku.
Fotografija: Nina Zulić bo imela še bolj odgovorno vlogo kot v prejšnjih sezonah. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Nina Zulić bo imela še bolj odgovorno vlogo kot v prejšnjih sezonah. FOTO: Jože Suhadolnik

Jubilejno 25. zaporedno sezono v evropski ligi prvakinj začenjajo rokometašice Krima Mercatorja. Ambicije ne segajo visoko, so pa jasne – ponoven preboj v glavni del 12 ekip. Ena ključnih tekem bo že prva, v nedeljo ob 17. uri proti Baniku Most, kvalifikantu iz Češke. Zmagoviti štart na Kodeljevem bi bil več kot dobrodošel za močno spremenjeno zasedbo trenerja Uroša Bregarja.

Niti ena izmed 16 ekip se ne more pohvaliti s takšno stalnostjo nastopanja med elito kot Krim, evropski prvak iz 2001 in 2003. Tudi on je že nekajkrat bil plat zvona, pa se vselej izognil črnemu scenariju in tudi tokrat kljub odhodu mnogih nosilk igre sestavil ekipo, ki bi lahko bila konkurenčna.



Žreb mu je bil naklonjen, za eno od treh mest se bo boril z evropskim prvakom Györom, švedskim Sävehofom in češkim Banikom. Madžarke so kajpak razred zase, ostali trije tekmeci pa na papirju precej izenačeni.
 

Spet vstopnina


Sezona 2019/20 bo za Krim prehodna, na obzorju se obetajo boljši časi. Kot je povedala športna direktorica Deja Ivanović, je dolgotrajna sanacija skoraj pri koncu, v prihodnjem letu bi tako brez cokle lahko privabili kakšno igralko, kot je denimo Tjaša Stanko, ki je odšla v Podravko, in se spet bolj odločno podali na pota stare slave.

Alja Varagić je ena od bolj izkušenih rokometašic na KRimu. FOTO: Tomi Lombar
Alja Varagić je ena od bolj izkušenih rokometašic na KRimu. FOTO: Tomi Lombar


V tem smislu so se odločili za pogumno potezo, da tekme lige prvakinj ne bodo več brezplačne, za starejše od 14 let bo vstopnica pet evrov, proti Györu 10, paket treh tekem prvega dela pa 15 evrov. »Že vrsto let smo tarča posmeha v Evropi, ker smo edini »zastonjkarji«. Mislim, da si tako dogodek kot dekleta zaslužijo simbolično ceno,« Ivanovićeva verjame, da bodo pravi navijači podprli ekipo. Ta ima kar 13 novink, tudi šest tujk, med katerimi je v pripravljalnem obdobju izstopala Nizozemka Harma van Kreij, ki bo z Nino Zulić in Aljo Varagić tvorila udarno zunanjo linijo.

»Toda še nikdar ni okusila lige prvakinj in ne morem vedeti, kako se bo znašla,« ima več vprašanj kot odgovorov trener Bregar, ki ima precej težav s sestavo ekipe. Ta je najtanjša na mestu krožne napadalke, saj si je Nataša Ljepoja zlomila dlančnico, na črti sta tako samo povratnica Manca Jurič in obetavna 17-letna Valentina Klemenčič. Vprašljiv je nastop zadnje okrepitve, izkušene desne zunanje iz Ukrajine Julije Snopove, ki je zbolela.

Hana Vučko je adutinja krimovk za prihodnost. FOTO: Tadej Regent
Hana Vučko je adutinja krimovk za prihodnost. FOTO: Tadej Regent

 

Györ korak pred vsemi


Nosilke igre naj bi bile ob omenjenih zunanjih igralkah kapetanka Polona Barič, mladi reprezentantki Nina Žabjek in Hana Vučko, od katerih se pričakuje kakovostni preskok, ter vratarja Maja Vojnović.



»Dolgo smo že skupaj in komaj čakamo, da se začne liga prvakinj. Vemo, da nam ne bo lahko. Banik je bil za nas precejšnja neznanka, ampak smo se že prepričale, da gre za mlado in hitro ekipo. Toda če bomo pokazale dobro obrambo in igrale pametno v napadu, bo rezultat pozitiven,« je optimistična Varagićeva, prej Korenova, Zulićeva pa je dodala: »Nedeljska tekma bo za nas zelo pomembna, od prve minute bo treba iti na polno. Ekipa Mosta je premagljiva, če se bomo hitro vračale v obrambo in ne izgubljale preveč žog v napadu, bosta pomembni točki ostali doma.«

Polona Barič bo imela vlogo kapetanke. FOTO: Tomi Lombar
Polona Barič bo imela vlogo kapetanke. FOTO: Tomi Lombar


Za tuje klube bodo v LP igrale Ana Gros (Brest), Barbara Lazović (Budućnost), Tjaša Stanko (Podravka) in Elizabeth Omoregie (CSM Bukarešta). Favorit za končno zmago je zgolj eden, bogati Györ, Bregar, ki je s Slovenijo konec tedna vpisal pomembno zmago v Belorusiji v kvalifikacijah za EP, pa na zaključnem turnirju vidi še Rostov-Don, Budućnost in Metz, saj ima zvezdniška CSM Bukarešta kronične težave in je tik pred zdajci znova zamenjala trenerja.

Uroš Bregar ima povsem prenovljeno ekipo Krima. FOTO: AFP
Uroš Bregar ima povsem prenovljeno ekipo Krima. FOTO: AFP

Preberite še:

Komentarji: