Tunizijce zlahka preskočili, sledi hrvaška ovira

Slovenci v pripravah na olimpijske igre vsaj za razred boljši od afriških podprvakov.

Objavljeno
18. julij 2016 01.13
Slovenija-Tunizija Maribor 16.7.2016 [rokomet,reprezentanca]
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Maribor, Trbovlje – Daleč od tega, da bi prepričljivi zmagi proti Tuniziji kakorkoli nakazovali doseg slovenskih rokometašev na bližajočih se olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, a prikazano na uvodnih pripravljalnih tekmah je dobrodošla spodbuda za nadaljnje piljenje forme pred kariernim izzivom. Ta čas je najbolj pomembno, da so vsi po »ravsu« v Mariboru in zlasti v Trbovljah ostali čili iz zdravi.

Tunizija ni bila naključno povabljena v Slovenijo. Goji podoben rokomet kot Egipt, prvi tekmec Slovenije v Riu. »Ocenjujem, da ima Tunizija boljše strelce z razdalje in agresivnejšo obrambo, Egipt pa premore več tehnično-taktičnega znanja,« je z zanimivo primerjavo postregel selektor Veselin Vujović, po uspešnem vikendu še bolj prepričan o uvodni zmagi v Areni do Futuro, ko se bo 7. avgusta začelo zares.

Tekmi bi težko označili za prijateljski, na igrišču in tudi ob njem se je iskrilo. Tunizijci so bili v obrambi ves čas na meji grobosti in šli pogosto prek nje, ampak Slovenci jim niso ostali dolžni. »Tunizijci drugače pač ne znajo igrati, stavijo na fanatičnost in če padeš v njihov mlin, si hitro v težavah. A če ostaneš zbran in izkoristiš njihove slabosti, potem jim hitro zmanjka rešitev in se začno posluževati vseh mogočih nizkih udarcev,« je pojasnil Črnogorec, ki se je komaj zadrževal, da ni kar sam obračunal z nediscipliniranimi gosti.

Z vidika preverjanja forme je bila veliko bolj merodajna sobotna tekma v dvorani Tabor. Slabih 40 minut je trajalo, preden se je slovenski rokometni stroj po zaostanku s 17:19 ogrel na delovno temperaturo in razcefral tunizijsko obrambo. Na koncu je bila razlika osem golov, v zadnji tretjini je bil rezultat 16:6, desnokrilna igralca Gašper Marguč in Blaž Janc, ki sta si na desnem krilu razdelila po polčas, sta se na koncu skupaj podpisala pod 13 zadetkov.

Trije projektili Nika Henigmana sicer niso našli poti do cilja, vendar ga je Vujović vseeno dolgo držal v igri. »Nič hudega, če mu tokrat ni šlo od rok. Prihajal je do priložnosti, pokazal pogum, se boril, morda se mu bo odprlo naslednjič,« je v bran svojemu odkritju stopil Vujović, mladi član Ribnice pa se mu je že dan kasneje zahvalil za zaupanje in že v prvo zadel v polno.

»Dokazali smo, da smo vsaj za razred boljši od Tunizije. Rezerv v naši igri je še ogromno, ocenjujem, da smo šele na 40 odsotkih tistega, kar pričakujem v Riu,« je dejal »Vuja«, zadovoljen tudi, ker je eden od pomembnih adutov Darko Cingesar dobro prestal test, občutljiva rama je na obeh tekmah zdržala vse obremenitve. Na včerajšnji revanši v Trbovljah, kjer so gledalci ustvarili zares lepo vzdušje, Vujović ni uporabil najbolj izkušenih Uroša Zormana in Gorazda Škofa. Zorman, ki je dan prej vpisal 217. reprezentančni nastop, s čimer je dohitel Luko Žvižeja, tako še ni postal absolutni rekorder, a to je samo vprašanje dni, nova priložnost bo že v petek, ko bodo v Kopru tekmeci bistveno težji, kandidati za olimpijsko kolajno iz Hrvaške.

Slovenci so sinoči na krilih navijačev za razliko od prve tekme hitro razrešili dvome o zmagovalcu, že po 13 minutah je bilo 9:3, še največ adrenalina so sprožala stalna provociranja gostov, ki se niso končala niti z izključitvijo glavnega akterja, veterana Issama Teja. A razlika v kakovosti je postajala vedno bolj očitna in Slovenci so z atraktivnimi potezami večkrat spravili gledalce na noge, že ob odmoru vodili za 13 golov in vpisali zelo visoko zmago. Po še nekaj treningih se bodo v četrtek iz Zreč preselili v Kozino in tam nadaljevali priprave. Pred odhodom v Brazilijo 1. avgusta bodo dvakrat igrali s Hrvaško, v petek v Kopru in štiri dni kasneje v Opatiji. Zatem bo Vujović dokončno sporočil, koga od 19 igralcev bo vzel s seboj na olimpijskih igrah, že danes pa mora OKS predložiti preliminarni seznam 14 + 1, vendar naj bi ta ostal skrivnost vse do zadnjega.

Težke odločitve so pred selektorjem, ki je pred ducatom let ZR Jugoslavijo popeljal do polfinala v Sydneyju in se na slovenski klopi v Riu noče zaustaviti nič prej.

Pripravljalna tekma za OI

Slovenija : Tunizija 39:24 (22:9)

Slovenija: Skok (7 obramb), Lesjak (4); Blagotinšek 1, Henigman 2, Marguč 3, Kavtičnik 4, Janc 6, Dolenec 2, Cingesar 5, Skube, Poteko, Miklavčič 1, Gaber 4, Bezjak 5 (1), Razgor, Zarabec 4 (2), Bombač 1 (1).

Tunizija: Maggaiz (4 obrambe), Bedoui (1), Missaoui; Toumi 3, Tej, Maaref, Bannour, Bhar, Haj, Sanai 2, Boughanmi 5 (4), Saied, Oussama, Ben Salah 3, Hammed 3, Chouiref 3, Soussi 2, Jallouz 3.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Tunizija 4 (4);

Izključitve: Slovenija 6, Tunizija 16;

Rdeča kartona: Tej (15), Oussama (19).