Umrl Miro Požun, oče slovenskega rokometa

Slovo legende: v 76. letu starosti je po hudi bolezni umrl eden največjih slovenskih rokometnih strokovnjakov Miro Požun.
Fotografija: Miro Požun je izgubil bitko z rakom. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Miro Požun je izgubil bitko z rakom. FOTO: Mavric Pivk

Miro Požun je močno je zaznamoval slovenski rokometni svet. Med drugim je bil v dveh obdobjih (1995–1996 in 2008–2009) selektor članske reprezentance, kot trener rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško pa je leta 2004 osvojil naslov evropskega prvaka, kar je bil njegov največji klubski uspeh. Istega leta je s Celjani osvojil tudi evropski superpokal.

Požun je imel izjemen občutek za prepoznavo talenta in delo z mladimi igralci. Rokomet je bil njegovo življenje. Med drugim je odkril in razvil igralca, kot sta bila pokojni Iztok Puc in Sergej Rutenka, zadnji je predlani zaključil igralsko kariero kot šestkratni zmagovalec lige prvakov s tremi klubi. Požun je močno zaznamoval kariere številnih slovenskih reprezentantov, kot so Rolando PušnikUroš ŠerbecRoman Pungartnik, Aleš Pajovič, Renato Vugrinec, Vid Kavtičnik, Uroš Zorman in drugi.

Največji pečat je Miro Požun pustil v Celju Pivovarni Laško. FOTO: Jure Eržen
Največji pečat je Miro Požun pustil v Celju Pivovarni Laško. FOTO: Jure Eržen


Bil je prvi pomočnik selektorja ob ustanovitvi slovenske reprezentance (selektor je bil Tone Tiselj), ki jo je kot selektor vodil na dveh evropskih (11. mesto na EP 1996 v Španiji, 10. mesto na EP 2008 na Norveškem) in enem svetovnem prvenstvu (18. mesto na SP 1995 na Islandiji). Skozi njegovo trenersko šolo je šel tudi nekdanji selektor Boris Denič.

Požun je nazadnje vodil Celje PL v sezoni 2010/11, nakar se je upokojil in veliko časa preživel na Krku. Umrl je po dolgotrajni bitki z rakom, kemoterapije ga niso mogle obvarovati. Med prvimi je sožalje družini, svojcem in prijateljem izrekla Rokometna zveza Slovenije.


 

Cvijič: Mira je poganjala strast


»Če zveni še tako klišejsko in obrabljeno, ne moremo mimo dejstva, da je bil Miro Požun eden od očetov slovenskega rokometa. Zaradi izkazane ljubezni in strasti, zaradi dela in znanja, zaradi energije … Zato, ker se je učil in ker je učil. V reprezentanci in klubih. Njegove ocene so bile vedno izjemno natančne in prijazne. Bil je učitelj, ki se je zarezal v večni spomin svojih učencev. In njegovi učenci niso bili samo igralci in trenerji, temveč tudi preostali, ki smo vpeti v slovenski rokomet in šport.  Z mirnostjo in pedagoškim pristopom, ki ni poznal povišanega tona, temveč toplo in prijazno besedo,« je iz svojih bogatih izkušenj s Požunom o njem povedal generalni sekretar RZS Goran Cvijič.

Njegovemu spominu so se poklonili tudi prvaki iz Celja, pri katerih je v različnih strokovnih vlogah preživel enajst sezon, osvojil šest naslovov državnega prvaka in štiri pokalne naslove. "Miro Požun je pustil neizbrisen pečat v delovanju našega kluba in slovenskega rokometa ter bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovini RK Celje Pivovarna Laško," so zapisali na uradni strani.

Miro Požun je leta 2004 s Celjem osvojil ligo prvakov in se takole veselil z Edijem Kokšarovom. FOTO: Tomi Lombar
Miro Požun je leta 2004 s Celjem osvojil ligo prvakov in se takole veselil z Edijem Kokšarovom. FOTO: Tomi Lombar




Komentarji: