Uroš Bregar svari: Zmaga ne bo prišla sama

Krim Mercator si lahko na današnji tekmi s Poljakinjami na Kodeljevem že zagotovi napredovanje v drugi del LP.
Objavljeno
03. november 2017 22.11
Rokometna tekma Krim Mercator - Nykobing 14.oktobra 2017 [šport,rokomet,Krim Mercator,Nykobing]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Uroš Bregar odkrito pove, da ne mara tekem, ki so po splošnem prepričanju odločene že vnaprej. Trener Krima Mercatorja zato svari svoje rokometašice, da bo današnja tekma 4. kola lige prvakinj z Gdynio (Kodeljevo, 15) verjetno težja, kot si morda mislijo po zmagi za deset golov na Poljskem.

Z 29:19 so si slovenske prvakinje pred desetimi dnevi na stežaj odprle vrata v glavni del elitnega tekmovanja, v katerem se bo 12 ekip merilo za četrtfinale. Če bodo še drugič boljše od Vistala Gdynie, bodo že stopile skoznje. V skupini A imajo tako kot CSM Bukarešta in Nykøbing po štiri točke, Poljakinje so pri ničli. Tekmi z Romunkami (čez teden dni na Kodeljevem) in potem 19. t. m. na Danskem bi praktično že sodili v glavni del, saj se bodo med trojico prenesle vse točke.

Na Poljskem so krimovke prišle do zmage v drugem polčasu, potem ko se je prvi končal z 11:10. Med strelke se je vpisalo kar 12 igralk, tudi Elizabeth Omoregie, ki je odigrala prvo tekmo po poškodbi. Novopečena Slovenka sicer še ni čisto nared, vendar se bo danes predstavila tudi domačim navijačem. Po seriji tekem v različnih tekmovanjih, tudi z Vardarjem in Budućnostjo v regionalni ligi, še nekaj igralk ni pri 100 odstotkih (Tsakalou, Adler, Despotović), toda manjkala naj bi samo vratarka Amra Pandžić.

»Ves teden opozarjam ekipo, da se bo tekma začela z 0:0 in da ima Gdynia kar nekaj kakovostnih igralk, kot so Janiszewska, Zych (obe desni zunanji, op. p.) in Szarawaga (krožna). V prvem kolu so na Danskem pokazale zobe. Mi smo še daleč od optimuma, še vedno se ukvarjam s poškodbami in se grem sestavljanko na zunanjih položajih. Igralke se morajo stalno privajati na moje improviziranje,« je mozaik vselej drugačen pri Bregarju, ki ključ do zmage vidi v obrambi: »Računam, da bomo tekmice odločno zgrabili že od prve minute, da ne bi imeli kasneje težav, ki si jih resnično ne želim.«

Ena od redkih igralk, ki ne potrebuje trenerjevega svarila, je izkušena vratarka Miša Marinček. »Prvi del naloge na Poljskem smo opravile z odliko, toda to je bilo treba takoj pozabiti. Ničesar ne smemo prepustiti naključju, če se hočemo veseliti novih točk in napredovanja,« je razmišljala Marinčkova, ki ji bo v vratih pomagala Sergeja Stefanišin.

Tekma na severu Poljske je v posebej lepem spominu ostala 20-letni Ani Abina. Vsi njeni štirje streli so zadeli cilj za osebni rekord v ligi prvakinj. Kljub številčni konkurenci na levem zunanjem položaju bo 175 cm visoka Ljubljančanka želela pokazati, da ni šlo zgolj za preblisk: »Pred nami je še ena naloga, ki jo bo treba opraviti in zmagati. Še več bo treba pokazati v napadu, v katerem moramo zmanjšati število napak.«

SP brez Lazovićeve?

Čez manj kot mesec se bo začelo SP v Nemčiji, na katerem najverjetneje ne bo nastopila izkušena Barbara Lazović. Članica Vardarja naj bi udeležbo odpovedala zaradi neobičajnega razloga – ker nima varstva za otroka. Ker bosta manjkali tudi upokojeni Nina Jeriček in Maja Šon, bo imel Uroš Bregar močno pomlajeno reprezentanco. Odprto je še vprašanje, ali bo lahko računal na Elizabeth Omoregie, ki je pred dnevi dobila slovensko državljanstvo. Obeti naj ne bi bili najboljši, toda morda bo predsednik RZS Franjo Bobinac pri IHF potegnil kakšnega asa iz rokava. Je pa tudi že bolj ali manj jasno, da bo Slovenija soprirediteljica EP 2022. Kandidatura skupaj z Makedonijo in Črno goro je bila edina vložena na EHF.