S "kemijo" Vujović-Zorman še enkrat na Olimp?

Selektor Veselin Vujović je v kvalifikacijah za EP povabil Deana Bombača, za kapetana predlaga Boruta Mačkovška ali Jureta Dolenca. Novinci Matic Grošelj, Rok Ovniček in Gregor Ocvirk.

Objavljeno
10. oktober 2018 20.20
Posodobljeno
10. oktober 2018 20.35
Bosta Veselin Vujović in Uroš Zorman spet sodelovala? FOTO: Matej Družnik
Ljubljana - Veliko presenečenje je napovedal selektor Veselin Vujović pred objavo seznama igralcev v prvem ciklu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Držal je besedo, po več kot dveh letih je v reprezentanco poklical Deana Bombača, ob tem pa dodal še nekaj manjših presenečenj. Eno izmed njih je, da je kot resnega kandidata za kapetansko vlogo izpostavil Boruta Mačkovška.

Z vsemi žavbami je bil v mlajših letih namazan Mačkovšek in zaradi njegovih vragolij sta tako Boris Denič kot Vujović dobila kar precej sivih las. Še dve leti nazaj bi bilo povsem nepredstavljivo, da bi Vujović tedanjega "pacienta št. 1" videl kot resnega kandidata za kapetana slovenske reprezentance. "Mačkovšek ali Jure Dolenec sta igralca, na katera najprej pomislim," je na vprašanje, kdo bo naslednik veteranov Vida Kavtičnika in Marka Bezjaka, ki jima za domačo tekmo z Latvijo v mariborski dvorani Lukna 24. t. m. in gostovanjem v Estoniji (28. 10.) namenil premor, odgovoril Vujović.

Veselin Vujović je izbral 20 kandidatov za tekmi proti Latviji in Estoniji.

Novinci so Matic Grošelj, Rok Ovniček in Gregor Ocvirk.

Cilj je osvojitev prvega mesta v skupini in nastop na EP 2020.


Namig, da bi ta čast lahko pripadla tudi Mihi Zarabcu, vodji na igrišču, mu ni bil ravno pri srcu. "Mislim, da nočem imeti kapetana, nižjega od 180 cm," se je pošalil Vujović, ki je na priprave v Zreče (zbor bo 21. t. m.), povabil 20 igralcev. Mačkovšku vloga prvega med enakimi ni povsem tuja, opravljal jo je na dveh prijateljskih tekmah s Črno goro junija 2017, ampak kvalifikacije za EP so vendarle nekaj drugega. "Velika čast je nositi kapetanski trak svoje države. Če bom izbran, bom z velikim ponosom sprejel to vlogo," se je iz Veszprema oglasil Mačkovšek.

704
dnevi so minili od zadnjega nastopa Deana Bombača za Slovenijo.


Glavna novica dneva, ki to niti ni bila več, je bila, da se vrača Bombač, s katerim Vujović ni bil ravno v idiličnih odnosih, odkar ga ni povabil na svetovno prvenstvo v Francijo leta 2017. Tokrat je požrl ponos in Koprčana poklical. "Pogovor je bil kratek, vprašal sem ga, ali je reprezentant ali ni. Odgovor je bil pritrdilen," je povedal Vujović in razložil, čemu je Bombača tako dolgo pustil na stranskem tiru. "V Kielcah je stagniral in nazadoval, zdaj, ko se je vrnil v Szeged, pa spet postaja stari dobri 'Deki'. Dobil bo priložnost in na njemu je, da jo izkoristi. Ne morem pa mu jamčiti, da bo šel na olimpijske igre. Nikomur ne morem, še sebi ne, samo generalni sekretar RZS Goran Cvijič in direktor reprezentance Uroš Mohorič bosta zagotovo šla, če se le uvrstimo," je bil še naprej zelo dobre volje Vujović.

Vujovićev seznam


Vratarji: Urh Kastelic (Zagreb), Klemen Ferlin (Celje), Urban Lesjak (Hannover); levi krili: Darko Cingesar (Aix), Matic Verdinek (Gorenje); levi zunanji: Borut Mačkovšek (Veszprem), Nik Henigman (Szeged), Gregor Ocvirk (Vardar); srednji zunanji: Miha Zarabec (Kiel), Dean Bombač (Szeged), Rok Ovniček (Celje); desni zunanji: Jure Dolenec (Barcelona), Žiga Mlakar (Wisla Plock), Matic Grošelj (Celje); desni krili: Blaž Janc (Kielce), Mario Šoštarič (Szeged); krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Szeged), Vid Poteko (Meškov Brest), Matic Suholežnik (Dunkerque).


Ni ga bilo v Sloveniji, odkar je junija zapustil Koper in se preselil v Niš. "Še carinik na meji me je okrcal, kje sem hodil tako dolgo. Res je, dobro se počutim v Sloveniji, kot doma. Morda se sliši čudno iz selektorjevih ust, a vesel sem tudi snidenja z vami novinarji, čeprav imate včasih kar zašiljena peresa in jezike."
 

Povratnika tudi Poteko in Šoštarič


Po daljšem času bosta spet zraven Bombačev soigralec iz Pick Szegeda Mario Šoštarič, ki so se mu odprla vrata zavoljo poškodbe Gašperja Marguča, in Vid Poteko, ki je pri Meškovu končno ujel dobro formo. Poteko je eden od štirih krožnih napadalcev, poleg njega so še Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Matic Suholežnik.

Vratarji so Klemen Ferlin, Urh Kastelic in Urban Lesjak. Presenečenje je tudi, da je Vujović kot tretjega organizatorja igre povabil Roka Ovnička in ne Jake Malusa, ki sicer začenja tekme v Celju. "Ovniček je tipični srednji zunanji, kakršnih smo vajeni v reprezentanci. Malus ima težavo, ker ni niti levi niti srednji zunanji, ampak vsakega malo. Na levi strani je prenizek, v sredini ima premalo kreativnosti. Zanj bi bilo boljše, če bi se specializiral zgolj za eno igralno mesto, sicer ne bo mogel izkoristiti vsega talenta."

image
AFP Borut Mačkovšek bi utegnil naslediti Vida Kavtičnika v vlogi kapetana na začetku kvalifikacij za EP. FOTO: AFP


Malus se je sicer znašel na razširjenem seznamu, ob njem še Nejc Cehte, Jan Grebenc, Kavtičnik, Tilen Kodrin, Gal Marguč, Matevž Skok in Igor Žabić.

Presenečenji med povabljenimi sta mladi Celjan Matic Grošelj ("je edini desni zunanji, ki lahko kakovostno odigra trojko v obrambi") in Gregor Ocvirk, ki jo je iz Celja ucvrl v Vardar ("glede na to, da je zaznamoval mladinsko EP, si zasluži priložnost, naj pokaže, kakšen top ima v roki").

Da so v reprezentanci sami pravi možje, ne dvomi: "Poglejte, Urh Kastelic ima poroko svoje sestre dvojčice, pa vseeno hoče priti in igrati za Slovenijo, to je odnos do domovine in grba!"

image
Vid Poteko je spet našel pravo formo. FOTO: Tadej Regent

 

Tamšetova zamenjava nesmiselna


"Vuja" je sicer v bolj sproščenem pogovoru kasneje namignil možnost, da bi strokovni štab okrepil Uroš Zorman, ki ga nekateri vidijo kot njegovega naravnega naslednika ... "To je za zdaj zgolj zamisel, niti ne vemo, kakšni so njegovi načrti. Treba se bo pogovoriti na najvišji ravni, s predsednikom Franjom Bobincem, Cvijičem in menoj. Zakaj pa ne?" je dejal Vujović, ob tem izrazil presenečenje z zamenjavo Branka Tamšeta v Celju: "Človeka, ki je osvojil toliko naslovov in naredil toliko igralcev, se ne zamenja kar tako čez noč. Ne vem, kdo bo lahko v Celju ponovil njegove uspehe"; na vprašanje, ali trdno verjame, da bo Slovenije prek EP prišla do OI v Tokiu, pa: "Če ne bi, bi takoj odstopil."

Zorman se je iz Poljske, kjer je pomočnik trenerja Talanta Dušebajeva pri Kielcah, že oglasil. V Sloveniji bo med 19. in 28. oktobrom. "Nihče me še ni povabil, ampak sem prost in odprt za pogovore," je povedal. Bi lahko tandem Zorman-Vujović Slovenijo po Riu 2016 še enkrat popeljal na Olimp?

"Nihče ne sme biti užaljen"


Veselin Vujović je še pred objavo seznama za Delo povedal naslednje: "To je najboljša reprezentanca, ki jo imamo ta čas, nikakršno podcenjevanje nam ni dovoljeno po relativno slabem rezultatu na evropskem prvenstvu in neuvrstitvi na svetovno prvenstvo. Najmanj, kar potrebujemo, je novo razočaranje, ki bi naš rokomet, ki smo ga pripeljali na visoko raven in za katerega so ljudje držali pesti, pahnilo med obrobne športe v Sloveniji. Maksimalno bomo igrali in želeli zmagati s čim višjo razliko, potem pa z Nizozemsko odločali o prvem mestu v skupini, ki je naša obveza, saj nam daje boljše izhodišče v žrebu za EP. Z vsemi igralci, s katerimi sem se slišal, je šel pogovor v to smer, da enostavno moramo pokazati, da sodimo med boljše reprezentance v Evropi. Imel sem velike dileme pri izbiri igralcev. To niso sladke skrbi, kot bi si kdo mislil. Izbral sem tiste, za katere menim, da so v tem trenutku najboljši na svojih igralnih mestih. Zelo redko kličem igralce zaradi njihovih minulih zaslug, to so napake, ki jih delajo mnogi selektorji. Velika stvar je, če reprezentanti, ko uvidijo, da niso na seznamu, v užaljenosti ali jezi ne dvignejo nosu, ampak spoznajo, da je to samo trenutna situacija, posledica slabše forme, poškodbe ali kaj podobnega; da morajo samo še bolj delati, ne pa iskati izgovorov. Žene nas domoljubni motiv, nihče ne želi nikomur slabo, želimo pa dober rezultat. Jaz sem poskusil najti pravo mešanico tistih, ki dajejo dober rezultat, in tiste, ki imajo perspektivo, da bodo dali dober rezultat. Igralca, za katerega menim, da je dosegel svoj vrhunec in da reprezentanci ne more dati več, ne morem poklicati. Če nekomu dam dve ali tri priložnosti, pa jih ni izkoristil, tudi ne, ne glede na to, če morda dobro igra v klubu. Raje dam priložnost mlademu, ki ima perspektivo. Obstaja možnost, da se zmotim, toda to je tveganje, ki sem ga pripravljen plačati."


image
Veselin Vujović je prepričan, do so pred Slovenijo lepi časi. FOTO: Mavric Pivk