V igri brez obramb Danci bolj natančni od Slovencev

SP v rokometu: katarska sodnika krivično izključila Mateja Gabra in Miho Žvižeja. Danes za 7. mesto z Nemčijo.

Objavljeno
31. januar 2015 01.46
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Doha – Besen kot ris je bil Boris Denič po porazu z Dansko, a ni se vdal čustvom. »Brez komentarja. Le nasmejal se bom,« je izustil selektor in se odzval na farso katarskih mož v črnem, ki sta izključila Mateja Gabra in Miho Žvižeja ter v kali zatrla možnosti za presenečenje. Morda bo Slovencem prav ta krivica dala dodaten zagon in bodo za konec SP danes premagali Nemčijo ter osvojili 7. mesto.

Slovenski rokometaši lahko z mešanimi občutki gledajo na čudno predstavo, v kateri so v prvem polčasu doživeli mrk z 0:7 in izgubili kapetana Uroša Zormana, v drugem pa ostali brez dveh krožnih napadalcev, ki sta brez pravega razloga prejela rdeča kartona. Slovenci so tekmo odprli neprimerno bolje kot v četrtfinalu proti Franciji, v uvodu sta bila pri strelu Klemen Cehte in Dragan Gajić, zabila po trikrat in Slovenija je imela dva gola naskoka, pa čeprav je imela v 12 minutah kar tri izključene igralce in Primož Prošt ni ujel niti ene žoge.

Po 8:6 se je zgodilo tisto, česar so se slovenski navijači najbolj bali – popoln mrk, ki ga je napovedala Zormanova poškodba (zadnja stegenska mišica). Slovencem je zmanjkalo idej v napadu in začeli so nizati napake. Danci so med 13. in 21. minuto dosegli sedem golov, Slovenci nobenega. Šele tedaj je Gorazd Škof vpisal prvo obrambo in omogočil nov zadetek Gajiću. Ko so se znebili uroka, so Slovenci spet zaigrali bolje, nekoliko strnili sicer zelo porozno obrambo in s tremi zaporednimi goli zaostanek znižali na 14:17 ter imeli napad, toda napaka Jureta Dolenca, ki je bil premalo odločen v napadu, je svetovnim in evropskim podprvakom omogočila varno prednost ob odmoru.

Z Dansko se Slovenija na velikem tekmovanju ni merila od EP 2008, je pa v zadnjih treh letih štirikrat igrala na turnirjih v Hamletovi deželi in še ni vpisala zmage. Danci, ki so zamenjali selektorja Ulrika Wilbeka in na njegovo mesto postavili islandskega strokovnjaka Gudmundurja Gudmundssona, so si obetali veliko več od četrtfinala. Slovenci so na drugi strani z njim uresničili cilj in drugi polčas začeli odločno. Dolenec je končno zatresel mrežo, toda takrat sta na sceno stopila katarska sodnika. Razveljavila sta zadetek ter Gabru pokazala rdeči karton. Nista imela prav. Gaber je bil tisti, ki je prejel udarec, potem pa samo nakazal svojega in Danec je padel po tleh kot pokošen ter prelisičil sodnika.

Slovenci so bili iz sebe, toda protesti niso imeli učinka. Zatem so zaigrali še malo bolje v napadu in ko je Dolenec le vpisal veljavni zadetek, so imeli pri 20:24 napad za minus 3. Nato pa nov šok v režiji katarskega dvojca. Izključila sta še drugega krožnega napadalca Miho Žvižeja in tako močno razorožila Slovence na šestmetrski črti. »Sploh ne vem, zakaj sem bil izključen. Z Nøddesbojem, ki naj bi ga udaril, sva se skupaj smejala odločitvi,« se je čudil Žvižej in razlog za poraz vendarle videl v slabi obrambi, ki nikakor ni mogla zaustaviti danskih strelcev, ob tem pa tudi oba vratarja nista imela dobrega dne. Še najbolj ju je z desnega krila rešetal Lase Svan, ki je dosegel 13 golov iz prav toliko poskusov! V 40. minuti je po njegovi zaslugi na semaforju pisalo 27:20, tekma je bila bolj ali manj odločena, a ne tudi končana. Deničeva ekipa ni razpadla, borila se je do konca, se deset minut pred koncem po golih Gajića in Luke Žvižeja spet približala na zgolj tri gole zaostanka (26:29), toda za zasuk brez štirih igralcev (tudi David Špiler še ni bil nared) ni imela dovolj moči in zbranosti. Jure Natek je minuto pred koncem pri 31:34 ob igralcu več storil prekršek v napadu …

Slovencem gre v prid, da so se borili do konca. »Kaj nam to pomaga, izgubili smo vseeno. V prvem polčasu smo padli v črno luknjo. To je bila še ena zanimiva tekma, ne vem, ali je bilo sploh kaj pravega rokometa. Ni bilo obramb, ni bilo vratarjev. Danci pa so bolje zadevali od nas. Zgrešili smo nekaj strelov, storili nekaj več prekrškov v napadu. Če pogledam statistiko, so imeli Danci sedem obramb, mi pa štiri. In kolikšna je bila na koncu razlika?« je z retoričnim vprašanjem komentar po tekmi sklenil Denič. Zanj in za njegove fante prvenstvo še ni končano. Morda se bodo po farsi iz Al-Sadda zdaj še odločneje lotili Nemcev, ki niso ponudili dobrega odpora Hrvatom, in z zmago sklenili SP ter se izognili računicam glede nastopa v olimpijskih kvalifikacijah.