V Kölnu sanjski konec odpisane sezone za Blagija & Co.?

Veszprem se kot madžarski šampion petič odpravlja na F4 lige prvakov. V soboto ponovitev zgodovinskega polfinala s Kielcami.
Fotografija: Blaž Blagotinšek se je takole veselil madžarskega naslova.
FOTO: Veszprem
Odpri galerijo
Blaž Blagotinšek se je takole veselil madžarskega naslova. FOTO: Veszprem

Kaj lahko v športu spremeni eno leto. Veszprem je bil lani ob tem času na tleh in tarča posmeha, zdaj tekmecem vliva strah v kosti. Potem ko je v nedeljo naslov madžarskih prvakov vrnil ob Blatno jezero, je misli usmerili k EHF ligi prvakov. Eden od asov v slovenskem pokru Blaž Blagotinšek si obeta, da bo osvojil rokometni Mt. Blanc.

Prejšnja sezona je bila za pozabo. Ko je Veszprem senzacionalno izpadel v osmini finala lige prvakov proti danskemu Skjernu, je bilo veliko slabe volje, igralcem so tudi grozili z odvzemom plač, potem jim je Pick Szeged vzel še obe domači lovoriki. Trener Ljubomir Vranješ je »preživel«, ker je kot madžarski selektor izločil Slovenijo v kvalifikacijah za SP, a ves kredit v klubu zapravil že na začetku te sezone, ko ga je po domačem porazu z Vardarjem zamenjal Španec David Davis, prej pomočnik trenerja Raula Gonzaleza v Skopju.



Nekaj časa je trajalo, da se je krivulja resno obrnila navzgor, Veszprem je v začetku aprila še izgubil finale madžarskega pokala proti Szegedu (27:28), a predstava v drugem polčasu, v katerem je malo manjkalo, da bi izničil zaostanek osmih golov, je bila iskra, ki je zagnala rdeči motor. Veszprem je v četrtfinalu lige prvakov pometel s Flensburgom in se petič uvrstil na sklepni turnir lige prvakov v Kölnu, nato pa je večnemu tekmecu iz Szegeda že na prvi finalni tekmi pokazal moč in ga odpravil kar s 35:24, nedeljska revanša je bila zgolj formalnost (27:27), Veszprem se je veselil 26. madžarske zvezdice.
 

V polfinalu s Kielcami


Od kod takšno prebujenje velikana? »Zdaj proti koncu sezone smo se res sestavili, povezali in začutili, več in bolje treniramo, zato igramo boljši rokomet kot prej. Ta zmaga v finalu nam je prišla kot naročena pred F4,« se je s samozavestjo napolnil Blagotinšek, čigar ekipa se bo v sobotnem polfinalu LP pomerila s Kielcami, ki so prav tako konec tedna osvojile naslov poljskih prvakov, svojo vlogo pa sta odigrala tudi Blagotinškov soimenjak in nekdanji soigralec iz Celja Janc ter Uroš Zorman kot pomočnik trenerja.

Gašper Marguč, Borut Mačkovšek, Dragan Gajić in Blaž Blagotinšek so štirje slovenski mušketirji v Veszpremu. FOTO: Veszprem
Gašper Marguč, Borut Mačkovšek, Dragan Gajić in Blaž Blagotinšek so štirje slovenski mušketirji v Veszpremu. FOTO: Veszprem


Veszprem je še bolj slovenski kot Kielce, z »Blagijem« si slačilnico delijo še Gašper Marguč, Dragan Gajić in Borut Mačkovšek. V Kölnu bo najbolj cenjeno lovoriko vzel vsaj eden Slovenec in nasledil Vida Kavtičnika iz Montpelliera. Drugi polfinalni par je namreč Barcelona z Juretom Dolencem in Vardar s Stašem Skubetom ...

Veszprem je že štirikrat igral v Lanxess Areni, a naslova še ni osvojil. Pred tremi leti je bil že na pragu uspeha, a je v 20 minutah zapravil devet golov prednosti proti – Kielcam. »Morda pa bo uspelo v petem poskusu in to ravno v sezoni, ko nam nihče ni pripisoval možnosti za to in so nas že vsi odpisali. Z uvrstitvijo na F4 in osvojitvijo madžarskega naslova smo jim že zaprli usta,« je razmišljal 203 cm visoki krožni napadalec, ki je F4 prvič okusil pred dvema letoma, ko so Madžari po porazu proti Parizu ter zmagi proti Barceloni osvojili tretje mesto.
 

F4 sanje vsakega rokometaša


»Takrat sem izgubil skoraj vso sezono zaradi poškodbe, nisem pričakoval, da bom igral proti Parizu v polfinalu. Ni se nam izšlo, sem pa na lastni koži izkusil, kaj pomeni F4. To so sanje vsakega rokometaša, dvorana je neverjetna, gleda te vsa Evropa, pritisk je ogromen. Komaj čakam, da spet to doživim,« se vrhunca sezone veseli Blagotinšek, ki bo moral počakati še kar nekaj časa, preden se bo lahko odpravil na počitnice. Po F4 se bo namreč pridružil reprezentanci, ki jo čakata tekmi z Latvijo in Estonijo v kvalifikacijah za EP.

Blaž Blagotinšek bo sezono sklenil v reprezentančnem dresu. FOTO: Roman Šipić
Blaž Blagotinšek bo sezono sklenil v reprezentančnem dresu. FOTO: Roman Šipić


»Zares je naporno, utrujenost nas je vse močno načela in je ne moreš več skriti. Regeneracija je daljša, tudi glava je že polna rokometa. Ampak stisnili bomo zobe in potrpeli, kvalifikacije želimo končati brez poraza in si priboriti mesto v prvem bobnu v žrebu,« je razmišljal 25-letni Blagotinšek, ki upa, da mu bo selektor Veselin Vujović tako kot drugim udeležencem finalnega turnirja namenil kakšen dan ali dva počitka več kot tistim, ki so že končali sezone.

Ta se bo v Sloveniji sklenila v petek, ko bo Celje gostilo Gorenje. Celjani so prišli do 23. naslova, vendar niso bili prepričljivi. »Za Celjani je turbulentna sezona, jeseni so delovali dobro, zmagovali v ligi prvakov in napolnili Zlatorog. Potem so popustili, drži se jih tudi smola s poškodbami. Rekel pa bi, da je Celje le Celje, v slovenskem prostoru še vedno dominantno. Bomo videli, kako bo v prihodnje, kakšna bo ekipa, mislim pa, da je na pravi poti,« je o svojem bivšem klubu, pri katerem se kali njegov brat Anže (letnik 2001), povedal Blagotinšek, ki se po zmagi v Szegedu ni mogel prepustiti veseljačenju: »Malo smo se že poveselili, kar je prav. Nismo pa pretiravali, če bi, se ne bi sestavili do vikenda, v katerem se želimo dokopati do zvezd in Veszpremu prinesti lovoriko, po kateri hrepeni že tako dolgo in si jo zasluži.«

Selektor Veselin Vujović si težko predstavlja reprezentanco brez Blaža Blagotinška. FOTO: Marko Feist
Selektor Veselin Vujović si težko predstavlja reprezentanco brez Blaža Blagotinška. FOTO: Marko Feist

Preberite še:

Komentarji: