Še en dan: poleg Vranješa in Ortege v pokru asov še Canayer in Kristjansson

Jutri bo znan Vujovićev naslednik, odločitev je že padla, v ožjem izboru pa so bila štiri imena. Favorit je Vranješ, morda bi bil še bolj primeren Ortega.

Objavljeno
16. december 2019 07.25
Posodobljeno
16. december 2019 07.29
Patrice Canayer je lani drugič popeljal Montpellier do naslova v ligi prvakov. FOTO: Reuters
Ljubljana - Novi selektor moške rokometne reprezentance bo uradno predstavljen jutri ob 11. uri, po zadnjih informacijah iz virov blizu Rokometne zveze Slovenije pa bo to zagotovo tuji strokovnjak. Sprva širok seznam kandidatov naj bi se zožal na štiri imena, to so Carlos Ortega, Ljubomir Vranješ, Patrice Canayer in Aron Kristjansson.

Prvi trije so že bili omenjani kot možni in primerni nasledniki Veselina Vujovića. Ortega (48 let) vodi Hannover, kjer igrata Urban Lesjak in Nejc Cehte. Ekipi gre dobro, je na visokem 3. mestu v nemški bundesligi. Kot igralec je šestkrat osvojil ligo prvakov z Barcelono, s Španijo tri odličja na velikih tekmovanjih, tudi bron na OI 2000. kot je za Delo pred dnevi povedal Lesjak, eden od kandidatov za nastop na januarskem EP, gre za dobrega trenerja in dobrega človeka. Morda bi bila španska šola še najbolj primerna za Slovence, saj so je mnogi že vajeni.

image
Ljubomir Vranješ je že vodil Srbijo in Madžarsko. FOTO: Reuters


Vranješ (46) je imel prav tako sijajno kariero, s Švedsko je prejel sedem odličij, od tega štiri zlate in srebro na omenjenih OI v Sydneyju. Kot trener se je najbolj izkazal v Flensburgu (2010-2017), s katerim je leta 2014 osvojil ligo prvakov. Tudi on je vodil Veszprem, pa tudi Srbijo in Madžarsko, zdaj pa je šef stroke pri švedskem Kristianstadu. Zna srbsko in dobro pozna slovenske igralce. Kot srednji zunanji igralec je bil član domačega Redbergslidsa, Granollersa, Nordhorna in Flensburga, pri katerem je leta 2009 sklenil kariero.

Canayer (58) ni imel tako bogate igralske kariere, ima pa zato blestečo trenersko. Že od leta 1994 je trener najboljšega francoskega kluba Montpelliera, s katerim je dvakrat osvojil ligo prvakov, najprej leta 2003, ko so bili v ekipi Nikola Karabatić, Didier Dinart, Brumo Martini in Thierry Omeyer, in lani, ko je zanj igral slovenski kapetan Vid Kavtičnik. Slednji je bil le prvi in zadnji v falangi slovenskih legionarjev v MAHB, vmes so njegove barve branili Jure Dolenec, Dragan Gajić, Borut Mačkovšek, Primož Prošt in Miha Žvižej. Po 25 letih dela na jugu Francije si je morda Canayer zaželel novega izziva.

image
Antonio Carlos Ortega uspešno vodi Hannover. FOTO: Reuters

 

Islandec ima na dlani Tokio


Zadnje ime, ki se je pojavilo od nikoder, je Aron Kristjansson (47), nekdanji organizator igre Islandije (1993-2003) in član domačega Haukarja ter danskih klubov Skjern in Holstebro. V trenerske vode je skočil leta 2004, ko je prevzel Skjern. Tudi on je vodil Hannover (2010/11), štiri leta (2012-2016) je bil selektor Islandije. Na SP v Španiji 2013 in Katarju 2015 je Islandija izpadla v osmini finala, na EP 2014 pa je bila peta. Za tem je vodil Kolding in Aalborg, od lani pa je selektor Bahrajna, s katerim se je v azijskih kvalifikacijah konec oktobra po presenetljivi polfinalni zmagi proti domačemu Katarju ter uspehu proti Južni Koreji v finalu uvrstil na olimpijske igre, o katerih sanja Slovenija.

4
imena so ostala med kandidati za selektorja. Favorit je Vranješ, ostali so Canayer in Ortega ter Kristjansson.


Zorman ostaja pomočnik


Če bi bil selektor kdo drug od omenjene četverice, bi bilo veliko presenečenje. Bobinac in tesni sodelavci so imeli več žezel v igri in konec tedna je padla odločitev, ki jo bo predsedstvo RZS potrjevalo jutri ob 10. uri, nakar bo uro kasneje v 19. nadstropju hotela Intercontinental sledila novinarska konferenca. Tam bo tudi Uroš Zorman, ki naj bi v vsakem primeru ostal pomočnik, saj zveza po odstavitvi Vujovića noče delati revolucije.

image
Aron Kristjansson je z Bahrajnom osvojil 20. mesto na januarskem SP. FOTO: Reuters