V Riu de Janeiru ob sambi tudi slovenska polka

Sijajni borci Veselina Vujovića osvojili turnir v Malmöju in potrdili nastop na olimpijskih igrah.

Objavljeno
10. april 2016 23.43
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec

Malmö – Malmö, večkulturno mesto na jugu Švedske, se je z zlatimi črkami zapisalo v zgodovino slovenskega rokometa. V času, ko so jih v domovini že skoraj vsi odpisali, so fantje stopili skupaj, uprizorili podvig in se tretjič uvrstili na olimpijske igre, prvič po 12 letih. »V Riu ne bomo zgolj sodelovali, ampak tudi zmagovali!« so v en glas vpili junaki po zmagi proti Iranu, po kateri so osvojili prvo mesto na kvalifikacijskem turnirju.

Uroš Šerbec ima nekaj let in kilogramov preveč, da bi lahko tako kot pred 16 leti po veliki zmagi proti Hrvaški sredi Zagreba, ki je Sloveniji prinesla prvi nastop pod okriljem petih krogov, skočil na zapisnikarsko mizo, toda njegovo veselje ni bilo nič manjše. »Zarosile so se mi oči, priznam,« čustev ni skrival pomočnik selektorja Veselina Vujovića.

Zdaj je neslavno 14. mesto na EP dobilo drugačen pomen, na Poljskem je Vujović pridobil pomembna spoznanja o slovenskem značaju. Ko je obrnil ploščo in malce omilil retoriko, je zaigral na prave strune. Vzdušje v reprezentanci je bilo neprimerno boljše že od začetka priprav na Čatežu. Prav vsi po vrsti so čutili pozitivne vibracije in niso se ušteli. Slovenci so bili na Švedskem najbolj odločna reprezentanca, kar je bilo najbolj očitno, ko so Špancem v zadnjih 22 minutah dovolili samo dva gola in si z zmago utrli pot na Olimp.

Na turnirju, ki mu je prisostvoval veliki šef IHF Hassan Moustafa, je bilo vse nared za rutinski razplet, a Slovenci so favoritom prekrižali načrte. Dvakrat so se dvignili iz brezna, najprej po zaostanku z 9:14 proti Španiji, potem 6:12 proti Švedski. Minimalni poraz proti gostiteljem je bil skoraj enak zmagi, saj Slovenci niso bili odvisni od drugih in so z zmago proti Iranu samo položili češnjo na torto. Kratko so na koncu potegnili Španci, ki jim je OI preprečila sumljiva sedemmetrovka za Švedsko dve sekundi pred koncem, ko je navijače v delirij spravil Niclas Ekberg.

Slovencem je uspelo, četudi na ključnih dveh tekmah niso dosegli niti enega zadetka z devetih metrov in so uspešno izpeljali zgolj dva nasprotna napada, oba proti Švedski. »Ljudje moji, pa kaj jaz delam s to ekipo in tremi 'palčki' v zunanji vrsti. To je samomor, katastrofa, čudež brez primere. Do Ria moramo nekako najti alternativne rešitve, ki jih ta trenutek ne vidim kaj dosti, imam pa že nekaj na umu,« je bil skrivnosten »Vujo«, rojeni zmagovalec, ki se bo zdaj spet posvetil Zagrebu, četrtfinalistu lige prvakov, naslednja reprezentančna akcija pa ga čaka junija, ko se bo Slovenija z Norveško merila za SP 2017 v Franciji.

Odgovor na Vujovićeve dileme je bil v slovenski slogi, ki je navrgla junake. Proti Špancem sta bila to Gorazd Škof in Jure Dolenec, proti Švedski Vid Kavtičnik in spet zimzeleni Škof, ki je že komaj hodil zaradi oteklega kolena. Seveda pa gredo zasluge prav vsem 19 igralcem in članom strokovnega štaba, ki so prispevali vsak svoj košček v šampionski mozaik.

Iracionalni strah pred tekmo z Iranom se je sicer najbolj zalezel pod kožo generalnega sekretarja RZS Gorana Cvijiča, ki se je v hotelu Quality ves čas oklepal vraževernih obredov. Skrbi so bile odveč, Slovenci so tudi brez najbolj izkušenih igralcev, Uroša Zormana in Gorazda Škofa, delo opravili, kot se za veliko reprezentanco spodobi. Po začetnih težavicah so po rezultatu 6:6 dosegli sedem zaporednih golov.

Veselje po visoki zmagi je bilo nepopisno, vsem se je odvalil velik kamen od srca. Maserja Slavko Brezovnik in Žan Rant Roost, srce ekipe, sta svojim klientom v slačilnici priredila čudovito kuliso in zatem se je lahko začela zabava, ki je trajala dolgo v noč. »Veliko stvari se je zgodilo v teh štirih letih in zdaj smo končno tam, kjer smo želeli biti. To so želje vsakega športnika. Verjetno bo še prišlo za nami, kaj nam je tukaj uspelo. Komaj čakamo, da pridemo v Rio. Hkrati pa se je treba zavedati, da nas že junija čakata težki tekmi z Norveško,« se je k naslednjem izzivu ozrl Sebastian Skube, čigar zgrešeni strel na zadnjih tekmi EP 2012 v Beogradu je razbil olimpijske sanje za London, zdaj je dobil popolno zadoščenje.

Vujović je bil še najmanj vzhičen med vsemi, seveda, bil je že olimpijski prvak kot igralec. »Zahteval sem maksimalni pristop, saj sem želel, da ima Slovenija tudi najboljšo razliko v golih. Naše prvo mesto je tako zabetonirano. Sem smo prišli malce potihoma, vendarle so bili Španci kot evropski podprvaki in Švedi kot olimpijski podprvaki favoriti. Toda pokazali smo jim, da smo najboljši,« je bil na svojo ekipo ponosen Vujović, ki pa svojih apetitov s tem ni potešil: »Eno se je uvrstiti na OI, nekaj drugega osvojiti olimpijsko kolajno. Odslej bomo delali na tem.«

Kvalifikacijski turnir v Malmöju, tretje kolo

Slovenija - Iran 33:17 (17:8)

Slovenija: Skok, Blagotinšek, Marguč 8, Kavtičnik 2 (2), Dolenec 1, Cingesar 2, Skube 3, Poteko 1, Gaber, Bezjak 1, Razgor 5 (1), Zarabec 2, Bombač 1, Mačkovšek 3, Mlakar 4, Lesjak.

Iran: Barkhordari, Heidarpour 1, Masaeli 2 (1), Nosrati 1, Gharehlou 4, Yousefinezjad 2, Renani, Moj. Karamian, Nouredinvand, Dastjerdi, Nadri 2, Siavoshishahenayati, Henzaei 1, Askari 4, Moh. Karamian.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Iran 5 (1).

Izključitve: Slovenija 6, Iran 4 minute.

-----------------------

Švedska - Španija 23:25 (12:13)

 

Lestvica:

1. Slovenija 3 2 0 1 80:62 4 točke

2. Švedska 3 2 0 1 81:67 4

3. Španija 3 2 0 1 83:70 4

4. Iran 3 0 0 3 59:104 0