Valtteri Bottas po dirki kariere obračunal s kritiki

Finec v Melbournu na štartu prehitel prvaka Lewisa Hamiltona in odbrzel k prvi zmagi po novembru 2017.
Fotografija: VN avstralija
Odpri galerijo
VN avstralija

Čuden način za proslavljanje zmage si je v Avstraliji izbral Valtteri Bottas. Ko je že upočasnil vožnjo, potem ko je zagledal črno-belo zastavo, je po radijski zvezi zavpil: »Kogar to zadeva, j*** se!«

Iz sebe je izlil frustracije, ki so se nabirale več kot leto dni, odkar je nazadnje dobil dirko formule 1. To je bilo v Abu Dabiju novembra 2017. Nove sezone ne bi mogel začeti bolje, po predstavi kariere je za več kot 20 sekund prehitel svetovnega prvaka in moštvenega kolega iz Mercedesa Lewisa Hamiltona.



Besed ni obžaloval, prišle so kar same iz ust. Finec je bil v prejšnji sezoni deležen mnogih kritik iz zbadljivk, ker ni dosegel niti ene zmage, medtem ko je Hamilton zanesljivo prišel do petega naslova svetovnega prvaka. Enkrat, v Sočiju, je moral po moštvenem ukazu zmago celo prepustiti Angležu ...

»Kar izletelo je iz mene, hotel sem poslati najlepše pozdrave določenim osebam. Tega nisem načrtoval, bil je spontan odziv. Veliko ljudi me spodbuja in njihovo podporo zelo cenim. Pridejo vzponi in padci, šele po slednjih spoznaš, kdo ti zares stoji ob strani. V težkih časih se nabere veliko negativnosti. Morda bi se morali tisti, ki mi mečejo polena pod noge, pogledati v zrcalo in se vprašati, zakaj to počnejo,« je dejal Bottas in na vprašanje, na koga je konkretno letela kletvica, odgovoril: »To bi bil kar dolg seznam. Verjamem, da so se tisti, ki jih je zadevalo, prepoznali.«
 

Suša, dolga 476 dni


Finec je dosegel četrto zmago v karieri in prvo po 476 dneh. Do nje je prišel, potem ko je na štartu prehitel Hamiltona, sicer najhitrejšega v kvalifikacijah. Kasneje ni dal tekmecem nobene možnosti za zmago, preprečila bi mu jo lahko samo okvara srebrne puščice. Ker je v predzadnjem krogu postavil rekordni čas, si je po novem pravilu prislužil dodatno točko in tako ima pred naslednjo preizkušnjo, za VN Bahrajna 31. t. m., osem točk prednosti pred Hamiltonom.

Foto
Foto


Predstava, njegova najboljša v karieri, kot je potrdil Bottas, mu bo dala veliko samozavesti. »V športu, še posebej v tako tekmovalnem, kot je formula 1, ti dobri rezultati močno dvignejo samozavest. V vsaki sezoni pridejo težki trenutki in takrat te z optimizmom navdajo spomini na takšne dni, kakršen je bil ta v Melbournu. Je potrditev, da zmorem. Po sezoni, v kateri mi ni uspelo zmagati, je to zame popoln začetek nove zgodbe. Toda zdaj ne smemo zaspati, treba je še nadgraditi znanje, ki smo si ga pridobili ta konec tedna,« opozarja Bottas, ki je bil lani v Albert Parku šele osmi, potem ko je v kvalifikacijah zmogel 10. čas. Zmago je posvetil v četrtek umrlemu direktorju dirk Charlieju Whitingu.
 

Težka ura resnice za Ferrari


Mercedes je novo sezono začel z dvojno zmago, s katero je zažugal tekmecem, zlasti Ferrariju, ki si je po najboljših časih na zimskih testiranjih v Barceloni obetal več od uvoda. Novinec Charles Leclerc bi lahko ob koncu prehitel Sebastiana Vettla, vendar ga ni, kar jasno govori o tem, kdo je številka 1 v Maranellu. Pri Mercedesu so medtem zatrdili, da razlik vsaj v prvi polovici sezone ne bodo delali.

Daniel Ricciardo je takoj po štartu močno poškodoval dirkalnik. FOTO: Reuters
Daniel Ricciardo je takoj po štartu močno poškodoval dirkalnik. FOTO: Reuters


Zelo se je smejalo tretjeuvrščenemu Maxu Verstappnu in vsem v Red Bullu, ki niso bili prepričani, kaj jim bo prineslo sodelovanje s Hondo. Motor se je izkazal, to so bile prve stopničke za dirkalnik na Hondin pogon, odkar je bil Rubens Barrichello tretji v Silverstonu leta 2008.

Hamilton je menil, da mu je zmago preprečila neposrečena taktična odločitev z zgodnjim prvim postankom v 15. krogu, s katero so pri Mercedesu odgovorili na enako potezo Vettla. Bottas je na progi ostal osem krogov dlje in povečeval prednost z mehkimi gumami.

Dirko za pozabo je imel domačin Daniel Ricciardo, ki je hitro poškodoval novega renaulta in ga moral predčasno parkirati. Je pa do štirih točk prišel veteran Kimi Räikkönen z Alfo, povratnik Daniil Kvjat je vrnitev okronal s točko, »comeback« pa se ni izšel po željah Robertu Kubici, s problematičnim williamsom je zaostal tri kroge. Najboljši izmed štirih novincev je bil Lando Norris (McLaren), osmi v kvalifikacijah, na 12. mestu.

Preberite še:

Komentarji: