Vranješeva premiera spodbudna, jutri generalka za euro

Slovenci so brez težav premagali Severno Makedonijo, prvi gol Kristjana Horžena. Jutri v Trbovljah s Črno goro.
Fotografija: SLO., CE., ROKOMET SLO-MAKEDONIJA, 5.1.2016, FOTO. DEJAN JAVORNIK
Odpri galerijo
SLO., CE., ROKOMET SLO-MAKEDONIJA, 5.1.2016, FOTO. DEJAN JAVORNIK

Nova energija deluje. Debi selektorja Ljubomirja Vranješa v nabito polni dvorani v Slovenj Gradcu je bil uspešen in spodbuden. Slovenska rokometna reprezentanca je suvereno premagala Severno Makedonijo s 33:28 (19:12). Jutri ob 17.30 jo v Trbovljah čaka še druga in zadnja pripravljalna tekma pred evropsklim prvenstvom s Črno goro.

Kapetansko vlogo je imel Vid Kavtičnik, a ni začel tekme. V obrambnem bloku (postavitev 6-0) sta stala naša najvišja moža Blaž Blagotinšek in Borut Mačkovšek, ob njiju borec Darko Cingesar in malce presenetljivo Nejc Cehte, ki še ni igral na velikem tekmovanju. Organizacija napada je bila zaupana Deanu Bombaču, v vratih je začel Urban Lesjak, prvi gol v Vranješevem mandatu pa je zabil levokrilni igralec Cingesar.

Obema reprezentancama se je sprva poznalo, da sta se doslej bolj posvečali obrambi, igra v napadu je šepala in po prvi četrtini je bil rezultat nizek za prijateljsko tekmo – 6:6. A sledila sta dva lahka gola za Slovenijo, Gašper Marguč, ki je na desnem krilu dobil prednost pred lažje poškodovanim Blažem Jancem in Mariom Šoštaričem, je poskrbel za prvo otipljivo vodstvo – 8:6.
 

Lazarov počival


Zvezdnik Veszprema je kmalu zatem povišal na 11:7 in ko je Igor Žabić zadel za 15:8, je bilo bolj ali manj jasno, da ekipa selektorja Danila Brestovca, v kateri tokrat ni bilo prvega moža Kirila Lazarova, najboljšega strelca v zgodovini EP, ne bo odnesla več od dostojnega poraza.



Vranješ, ki bo Slovence v domači Göteborg popeljal v sredo, tokrat v postavo ni uvrstil verjetnega prvega čuvaja mreže Klemna Ferlina ter Miho Zarabca, Jureta Dolenca in Janca. Bržčas o njih ne dvomi in bodo zanesljivi potniki na EP. Makedonci, sicer eni od tekmecev Slovencev v boju za olimpijske kvalifikacije, bodo EP začeli v Avstriji, kjer bodo njihovi tekmeci Avstrijci, Čehi in Ukrajinci, ampak v drugem delu se bodo težko merili z velesilami, kot so so Hrvaška, Nemčija in Španija.

Tudi Slovence, ki računajo na preboj iz göteborške skupine s Poljsko, Švedsko in Švico, potem v Malmöju čakajo ključne tekme proti težkokategornikom iz Francije, Danske, Norveške in še eno od reprezentanc, toda zdi se, da imajo vseeno boljše možnosti od pomlajene makedonske vrste, ki je ob polčasu zaostajala z 12:19 in pokazala precej pomanjkljivosti.
 

Sladke skrbi Vranješa


Vranješ je uporabil še vse preostale igralce, Kavtičnika, Šoštariča, Roka Ovnička, Tilna Kodrina, Žigo Mlakarja in vratarja Urha Kastelica, in razlika je ostala visoka. Približala se je že dvomestnemu številu, ampak v zadnjih četrt ure se je vendarle malce zmanjšala, navdušeni gledalci pa so pozdravili prvi reprezentančni zadetek mladega krožnega napadalca Kristjana Horžena, ki utegne celo potovati na evropski sever.

Vranješ naj bi se o 16 potnikih od 20 kandidatov odločil po jutrišnji tekmi proti Črni gori v Trbovljah.

Gašper Marguč: »Odigrali smo zelo korektno tekmo, ves čas smo imeli nadzor. Pozna se, da se pri nekaterih stvareh še lovimo. Čaka nas še tekma s Črnogorci, nekaj treningov in podrobnosti še lahko izpilimo, da bomo pripravljeni za evropsko prvenstvo. Naši cilji so še višji od makedonskih, zato smo hoteli pokazati, da smo boljša ekipa. Hočemo tekmovati z najboljšimi in verjamem, da imamo na Švedskem realne možnosti za odmeven rezultat.«

Preberite še:

Komentarji: