Vranješevi borci so utišali Švede, kdo jih lahko ustavi?

Slovenija je s sijajno obrambno predstavo vpisala drugo zmago v Göteborgu in si zagotovila preboj v drugi del.
Fotografija: Ljubomir Vranješ je imel mešane občutke, s Slovenijo je premagal švedske rojake. FOTO: kolektiff
Odpri galerijo
Ljubomir Vranješ je imel mešane občutke, s Slovenijo je premagal švedske rojake. FOTO: kolektiff

Slovenija je močna, Slovenija je pametna, Slovenija je borbena. V polni dvorani Scandinavium je na kolena spravila verjetno najboljšo od treh gostiteljic 14. evropskega prvenstva v rokometu. Vsem se je odvalil velik kamen od srca. Slovenija si je praktično zagotovila prvo mesto v skupini F in bo iz Göteborga v Malmö gotovo prenesla obe točki, če bo tudi jutri proti Švici pokazala vsaj približno takšno igro, kot jo je sinoči, ko so najbolj blesteli Dean Bombač, Jure Dolenec in Klemen Ferlin, junakov pa je bilo še veliko več.

»Dobil sem kurjo polt, ko sem vstopil v dvorano, še bolj, ko smo premagali Švedsko, četudi sem imel mešane občutke. Vendarle gre za mojo domovino in rojakom želim vse najboljše v nadaljevanju,« je bil na čustvenem vrtiljaku selektor Ljubomir Vranješ, ki je dobil taktični dvoboj proti kolegu Kristjanu Andressonu, tako da mu je vlil svoj ritem igre in uspaval gostitelje, obrambo pa postavil tako, da je prejela zgolj 19 golov.

Dean Bombač je bil igralec tekme. FOTO: kolektiff
Dean Bombač je bil igralec tekme. FOTO: kolektiff


Slovenci so se lahko že pred drugo tekmo na EP prepričali, da njihovo delo tudi v torek ne bo lahko, Švicarji so namreč z odličnima Andyjem Schmidom iz Rhein-Neckarja (15 golov) in Nikolo Portnerjem v vratih (10 obramb) v končnici razbili blede Poljake. Vzdušje v dvorani Scandinavium je bilo izvrstno, iz kakšnih 12.000 grl je zadonela švedska himna Du gamla, du fria (ti stara, ti svobodna), Zdravljico je poleg 16 igralcev odpelo še kakšnih 100 njihovih navijačev, ki so biii tokrat pod stropom 49 let stare hokejske dvorane ter tudi trije člani vodstva RZS, predsednik Franjo Bobinac, podpredsednik Boštjan Kozole in generalni sekretar Goran Cvijič. Bobinac je dobil novo potrditev, da je bila zamenjava Veselina Vujovića smotrna, pod Vranješem naši najboljši igralci delujejo kot prerojeni.
 

Rezultati skupine F



 

Blagotinšek ukradel žogo


Tudi Blaž Blagotinšek, ki je minuto pred koncem iz švedskega šestmetrskega prostora ukradel odbito žogo in podaljšal zadnji slovenski napad. »Redko se ponudi takšna priložnost, ko se je žoga kotalila proti meni, sem rekel, moja bo in pika. S švedskim igralcem sva jo prijela hkrati, ampak jaz sem imel močnejšo roko,« je enega ključnih trenutkov podoživel Blagi, ki je s črte dosegel dva gola.



Slovenci bodo šli v Malmö in bodo prvi v skupini, če ne bodo proti Švicarjem izgubili za več kot osem golov. Bolj verjetno je, da bodo vsaj za toliko zmagali. Da bosta točki pripadla njim, je bilo jasno, ko je Dean Bombač, najboljši igralec tekme, 20 sekund pred koncem izsilil sedemmetrovko, to pa je hladnokrvno izkoristil Jure Dolenec, še eden, ki se je več kot oddolžil za slabšo predstavo proti Poljakom.
 

Lestvica skupine F




»V napadu nismo naredili bistvenega preskoka, smo ga pa v obrambi, ki je bila spet izjemna. V napadu imamo še ogromno rezerv, kar me veseli pred nadaljevanjem turnirja, na katerem želimo rasti. Tokrat smo odigrali z majhnim naborom igralcev, na drugih tekmah bodo pomembni tudi tisti, ki tokrat niso igrali veliko,« je razmišljal Dolenec, najboljši strelec s sedmimi goli. Štiri je zabil že do 12. minute in soigralcem dvignil samozavest po uvodnem zaostanku z 0:2.

Jure Dolenec je odigral skoraj vso tekmo in bil s sedmimi goli prvi strelec. FOTO: kolektiff
Jure Dolenec je odigral skoraj vso tekmo in bil s sedmimi goli prvi strelec. FOTO: kolektiff


Slovenci so vodili skoraj vso tekmo, največ za tri gole (9:6), Švedi pa so nazadnje izenačili pri 16:16. Zadnja tretjina je pripadla gostom, pri katerih je poteze vlekel Bombač. »To je bila fantastična tekma, igrali smo s srcem, pokazali moč in premagali velikana. Če bi zadeli še tiste zapravljene 'zicerje', bi si zmago zagotovili že prej, a ne bom ji gledal v zobe,« je bil ponosen Blagotinšek, ki je odigral 45 minut velike bitke in bil precej izmučen.
 

Slovenski poredni fantje


Iz zvočnikov se je med minuto odmora zaslišala Bad Guy z Billie Ilish in gostje so se dobro znašli v vlogi porednih fantov. »Unglaublich, bi jaz temu rekel,« se je vratar Klemen Ferlin že začel učiti nemško, saj ga poleti čaka prestop v Erlangen. »Vsa čast fantom, pomagali so mi, kot bi si lahko samo želel. Gremo v pravo smer,« je bil vesel Ferlin, debitant na velikem tekmovanju, ki je zbral 11 obramb in tudi krstni zadetek za reprezentanco.

Slovenci so uprizorili izjemno obrambno predstavo. FOTO: kolektiff
Slovenci so uprizorili izjemno obrambno predstavo. FOTO: kolektiff


V veliko pomoč mu je bil Borut Mačkovšek. »Mrtev sem, mislim, da sem odigral 59 minut. A ni bilo zaman. V obrambi je bila to čisto drugačna Slovenija, z Blagotinškom in Žabićem smo bili visoki in trdni. S to zmago smo odprli velika vrata, z njo lahko premagamo vsakogar,« je bil izmučen »Maček«. Malo manj Blaž Janc. »Ni ga lepšega občutka, kot ko utišaš 12.000 ljudi. Ob koncu je zavladala smrtna tišina, slišalo se je samo Slovence.«

Še ena dobra novica za Slovence: iz tekmovanja se je že poslovila Francija!

Slovenci se bodo jutri pomerili še v Švico. FOTO: kolektiff
Slovenci se bodo jutri pomerili še v Švico. FOTO: kolektiff

Preberite še:

Komentarji: