Vroče Gorenje diha za vrat Celju, Zarabcu in Bombaču pokal

V ligi NLB so Velenjčani izkoristili remi v Ribnici. Reprezentanti v Zrečah začeli priprave za tekmi z Nizozemsko. Miha Zarabec in Dean Bombač svoji ekipi popeljala do pokalne lovorike.

Objavljeno
07. april 2019 20.30
Posodobljeno
09. april 2019 14.38
Mladi Kristjan Horžen je odigral najboljšo tekmo v celjskem dresu, bil je nezgrešljiv in je vpisal deset golov, a to vseeno ni bilo dovolj za zmago v Ribnici. FOTO: Slavko Kolar
Ljubljana - Končnica rokometnega prvenstva se je zakuhala in utegne kmalu doseči vrelišče. Drama v Ribnici se je po zapravljeni sedemmetrovki Roka Ovnička razpletla brez zmagovalca in branilci naslova državnega prvaka so izgubili točko proti najbližjemu zasledovalcu Gorenju, ki je suvereno opravilo s Koprom.

Če bodo Velenjčani po reprezentančnem premoru strli ribniški oreh, bodo največje tekmece iz Celja pričakali z ulovljivim zaostankom. Ni izključeno, da bo o lovoriki odločal prav zadnji derbi v Zlatorogu.

Gorenje sedem tekem pred koncem za Celjem zaostaja le tri točke.

Kiel z Zarabcem osvojil nemški pokal, Bombač MVP na Madžarskem.

Slovenci so v Zrečah začeli priprave za tekmi proti Nizozemski.


Celjskemu trenerju Tomažu Ocvirku v ligi NLB ne gre po željah. Po porazih s Trimom in Jeruzalemom v rednem delu, ki jih je lahko pripisal napornemu ritmu v ligi prvakov, je izgubil prvo točko v končnici. Srčna Ribnica se tudi po zaostanku s petimi goli (16:21) 20 minut pred koncem ni vdala. V 55. minuti je bilo po golu Roka Ovnička s sedmih metrov 29:26 za goste, toda Dolenjcem sta veliko točko pristreljala Tilen Strmljan z dvema goloma in Jan Pucelj z zadnjim od svojih dvanajstih.

Didovič v Trimo Trebnje

Rokometaše Trima bo v prihodnji sezoni okrepil kapetan največjega tekmeca Krke iz Novega mesta David Didovič. To je že druga okrepitev Trebanjcev iz dolenjske metropole, že prej je bilo znano, da bo v vrata prišel Aleksandar Tomić. Trimo sicer zapušča srbski orjak Vladimir Bojanić (Gorenje). Ekipo naj bi poleti prevzel stari trenerski znanec Ivan Vajdl.


Tragični junak tekme je bil Ovniček, ki je štiri sekunde pred koncem zapravil še tretjo celjsko sedemmetrovko. Odločil se je za lob, a je žoga šla prek prečke vratarja Nebojše Bojića, ki je resda stal predaleč od vrat. Čudna je bila odločitev, da je zadnji strel sploh izvajal Ovniček, ki mu je tik pred tem Mark Klarič ubranil čisti »zicer« za zmago. Bolj logična izbira bi bil izkušeni William Accambray, ki je v končnici vlekel pametne poteze.
 

Vrnitev Ferlina


A po bitki je lahko biti general in Ocvirk se je moral sprijazniti z razpletom. »Razočaran sem, saj smo igrali dobro in vodili večji del tekme. Škoda, imeli smo lepo priložnost za zmago, a je nismo izkoristili. Tekme so tukaj v Ribnici zelo težke, osvojili smo točko, kar pomeni, da je naša prednost sedaj za točko manjša. Vsaka naslednja tekma bo zelo pomembna,« se težkega izziva zaveda Ocvirk, ki je bil navdušen nad sijajno predstavo mladega krožnega napadalca Kristjana Horžena – v prvem polčasu je dosegel sedem golov, na koncu pa 10 iz prav toliko poskusov – ter vrnitvijo prvega vratarja Klemna Ferlina.

Pokala Kielu in Szegedu

Slovenska reprezentanca je včeraj začela priprave za kvalifikacijski tekmi za EP 2020 proti Nizozemski. V Zrečah se je zbralo le šest rokometašev, vsi ostali, njih 14, bodo prišli danes. Zelo dobre volje bo Miha Zarabec, ki je pred 13.000 navijači v Hamburgu popeljal Kiel do pokalnega naslova v Nemčiji, svoje prve lovorike na tujem. V finalu so »zebre« z 28:24 premagale Magdeburg. Zarabec in Marko Bezjak sta dosegla po en gol, a bila med boljšimi v svojih ekipah. Še bolj razburljivo je bilo na Madžarskem, kjer je blestel Dean Bombač, Pick Szeged je v finalu v Debrecenu premagal Veszprem z 28:27, poleg Bombača, ki je bil igralec tekme, sta se izkazala tudi Mario Šoštarič in Matej Gaber, Nik Henigman ni igral. Borut Mačkovšek, Dragan Gajić, Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek so še tretjič v sezoni morali priznati premoč Szegedu. V Zreče je prišel tudi novi član strokovnega štaba Uroš Zorman.


Njegov trenerski kolega Damjan Škaper, ki je preporodil ekipo, odkar je zamenjal Sinišo Markoto, ostaja nepremagan na ribniški klopi in bo hotel niz nadaljevati, ko bo v goste prišlo Gorenje. To bo na veliki petek 19. t. m., saj se je začel reprezentančni premor.

»Verjeli smo do konca in bili poplačani za trud. Ponosen sem na veliko srce moje ekipe. Sedaj nas čaka tekma z Gorenjem, ki je morda ta čas celo najboljša ekipa v Sloveniji,« je bil vesel Škaper, ki pogreša pomembnega krožnega napadalca Davida Kovačiča (jutri ga čaka operacija kolena), junaka jesenske zmage proti Celju, ki je odnesla Branka Tamšeta.

image
AFP Miha Zarabec (številka 24) se je veselil zmage Kiela v nemškem pokalu. FOTO: AFP

 

Gorenje svoje sreče kovač


Gorenje je doseglo še tretjo zmago v končnici in ima poleg Celja edino usodo v svojih rokah. Če bo dobilo zadnjih sedem tekem, vključno z obema derbijema, bo prvak, saj se je razlika zmanjšala na tri točke. Proti Kopru so črno-rumeni suvereno nadzirali potek tekme, obrambni blok z Darkom Stojnićem in Davidom Miklavčičem je bil prečvrst za Koprčane, ki so v prvih 42 minutah zmogli vsega 12 golov. Reprezentant Matic Verdinek, prvi strelec lige, je zadel za 6:2 in ekipa trenerja Zorana Jovičića se ni več ozrla nazaj. S takšno formo lahko naredi še marsikaj ...

Riko Ribnica : Celje Pivovarna Laško 29:29 (12:15)

ŠC Ribnica, gledalcev 700, sodnika Lah in Sok.
Ribnica: Bojić (7 obramb), Klarič (5); Strmljan 3, Horvat, Vujačić 8, Žagar, Knavs 1, Ranisavljević, Pahulje, Lešek 4, B. Nosan 1, Pucelj 12 (5), Tomšič, M. Nosan, Setnikar, Košmrlj; Celje: Pantjar (9 obramb, Ferlin (3); Vujović 2, Jurečič, Malus, Kljun, Razgor, Ovniček 4 (1), Marguč, Šarac 4, Accambray 1, Kodrin 4, Horžen 10, Makuc, Anić 1, Bećiri 3; sedemmetrovke: Ribnica 6 (5), Celje 4 (1); izključitve: Ribnica 6, Celje 6.

Gorenje Velenje : Koper 28:21 (15:8)

Rdeča dvorana, gledalcev 500, sodnika Backović in Palačković.
Gorenje: Taletović (9 obramb), Vujović (3), Logar; Mazej 1, I. Haseljić 3, Tajnik 2, Matanović 3, Levc, Stojnić, Miklavčič 4, Banfro 1, Drobež, Verdinek 7 (3), M. Kavčič 3, A. Kavčič 3, Kete 1; Koper: M. Haseljić (2 obrambi), Postogna (2), Kocjančič; Grzentič, Krečič 2, Matijašević 3, Konjević, Moljk, Smolnik 1 (1), Sokolič 2, Guček 3, Zugan, Marič 4, Planinc 4 (1), Stopar, Bratković 2; sedemmetrovke: Gorenje 4 (3), Koper 3 (2); izključitve: Gorenje 6, Koper 8.

Maribor Branik : Urbanscape Loka 33:21 (15:8)

Dvorana Tabor, gledalcev 200, sodnika Čretnik in Turnšek.
Maribor: Đurica (10 obramb), Simonič (4); Žabić 1, Planinšek 2, Puc, Celminš 2, Marušič 3, Sok 4, Jerenec 1, Velkavrh 4, Ranevski 6, Budja, Jerebie 3, Golik 5 (3), Buneta 2, Štumpfl; Loka: Dobaj (9 obramb), Božnar; Pokorn 1, Vrbinc 3, Gartner 3, Dolenc, Jamnik 2, M. Jesenko 3 (3), U. Pipp, Bradeško 2, Mali, Jeseničnik 2, M. Pipp 1, Bergant, A. Jesenko 4 (1), Marinović; sedemmetrovke: Maribor 3 (3), Loka 4 (3); izključitve: Maribor 12, Loka 2.

Celje       3       2       1       0       91       :       86       43       +5
Gorenje       3       3       0       0       85       :       56       40       +29
Ribnica       3       2       1       0       94       :       85       39       +9
Maribor       3       1       0       2       81       :       79       30       +2
Koper       3       0       0       3       76       :       90       27       -14
Loka       3       0       0       3       66       :       97       22       -31

Pari 4. kola; petek, 19. aprila: Koper – Maribor (19), Celje – Loka (20.15), sobota, 20. aprila: Ribnica – Gorenje (17).

Končnica za obstanek – Jeruzalem Ormož : Trimo Trebnje 27:24 (11:11; Žuran in Ocvirk po 7, Čudič, Kosi in Mesarič po 3, Šoštarič 2, Bogadi in Kocbek po 1; Mat. Kotar 7, Dobovičnik 6, Bojanić 4, Cirar 3, Seferovič 2, Cvetko in Udovič po 1); Krka Novo mesto : Dol TKI Hrastnik 30:23 (14:11; Kukman 7, L. Rašo in Okleščen po 5, Jakše 4, Didovič 3, Irman 2, Klemenčič, Papež, D. Rašo in Matko po 1; Brilej 5, Ramić 4, Grušovnik, Pintar, Bauerheim in Koprivc po 2, Gospodarič, Simončič in Nunčič po 1); Dobova : Sviš Ivančna Gorica 31:26 (16:12; Markušič, Zavodnik, Sintič in Novak po 6; Bura 4, Dular, Kovacs in Kunst po 1; Knez, Zafran in Matic Košir po 5, Grojzdek in Stopar po 4, Matej Košir, Hrovat in Krabonja po 1); vrstni red: Trimo 24, Krka 22, Jeruzalem 20, Dobova 14, Dol 11, Sviš 6; zaostala tekma 1. kola, 12. aprila: Krka – Dobova (20); pari 4. kola, 19. aprila: Trimo – Sviš, Dol – Dobova, Jeruzalem – Krka.