Vroči Ribničani bi najraje prvake iz Celja pregriznili na pol

Danes ob 20.15 v Ribnici dvoboj vodilnih in neporaženih ekip v ligi NLB. Obeta se napeta tekma v polni dvorani. Organizator celjske igre Jaka Malus išče izhod iz krize.
Fotografija: Jaka Malus (ob njem Jan Pucelj) v Ribnici pričakuje težko delo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Jaka Malus (ob njem Jan Pucelj) v Ribnici pričakuje težko delo. FOTO: Uroš Hočevar

Trije porazi na petih tekmah. V Celju Pivovarni Laško so si obetali boljši štart v sezono. Samo en poraz je bil pričakovan, zadnji v Parizu, za minus 12 golov tudi ne gre v čast slovenskim prvakom, pred katerimi so zares peklenski tedni. Že današnja prva tekma 4. kola v ligi NLB bo sila zahtevna. Riko Ribnica ne skriva ambicij, da bi po zmagi ostala vodilna na lestvici.

Derbi v ŠC Ribnica bo nocoj ob 20.15 in glede na igre, ki sta jih doslej pokazali obe moštvi, Celjanom ni mogoče prisoditi vloge absulutnega favorita, kakršne so sicer vajeni na domači sceni. Ne nazadnje so pivovarji marca letos v deželi suhe robe komaj iztržili remi (24:24), četudi so takrat kazali boljšo formo. Sezono prej je Ribnica proti Celju v zadnjih minutah iz rok izpustila zmago (28:29), v sezoni 2015/16 pa je bilo v končnici za prvaka 27:27.



Blaž Nosan je motor ribniške ekipe. FOTO: Uroš Hočevar
Blaž Nosan je motor ribniške ekipe. FOTO: Uroš Hočevar


Ekipa Branka Tamšeta torej dobro ve, kaj jo čaka na Dolenjskem. Domači trener Siniša Markota stavi na fanatično obrambo, ki je bila v soboto pretrd oreh za Koprčane.

To bo dvoboj edinih neporaženih ekip v prvenstvu, pred Celjem pa je prvo gostovanje po zmagah proti Loki in Mariboru. Dobra predstava z dvema točkama bi v slačilnico prinesla veliko olajšanje in nov zagon pred nedeljskim evroligaškim gostovanjem Flensburga v Zlatorogu.

Celjani (številka 3 Domen Makuc, 11 Gal Marguč) na začetku sezone ne kažejo dobre forme. FOTO: Blaž Samec
Celjani (številka 3 Domen Makuc, 11 Gal Marguč) na začetku sezone ne kažejo dobre forme. FOTO: Blaž Samec

 

Strmljan je vroč


Nekaj evropskih ambicij ima tudi Ribnica, ki bo 6. oktobra gostila islandski Selfoss v drugem kolu pokala EHF. Odhod Nika Henigmana se zaenkrat ne pozna, odlično ga je zamenjal Tilen Strmljan. Izlačan "Strmi" je imel v soboto za zmago v Kopru strel iz igre 7:7. V vratih se je dobro znašel Nebojša Bojić, medtem ko okreva Mark Klarič. Napadalna naveza Strmljan-Blaž Nosan-Risto Vujačić bo predstavljala velik izziv za Celjane, z velikimi koraki napreduje visoki Gašper Horvat, naslednik Henigmana in Jana Grebenca na levem zunanjem položaju, na krilih sta učinkovita Jan Pucelj in Rok Setnikar. Toda glavna moč ribniške ekipe izvira iz obrambe 3-2-1, v kateri se "tepejo" Mitja Nosan, David Kovačič in Gregor Košmrlj.

Obrstar: Na dober dan lahko zmagamo


"Po težavah s poškodbami smo se sestavili, lažje je dihati, zmaga iz Kopra je bila sijajna popotnica za spektakel, ki nas čaka proti Celju, kaj več si lahko človek želi. Pričakujem polno dvorano ter lepo in napeto tekmo. Vlogo favoritov rade volje prepuščamo Celjanom, vemo pa, da jim ni lahko, znašli so se v krizi. Vemo pa tudi, da ravno takrat, ko se zdijo najbolj ranljivi, znajo stopiti skupaj. Če se jim bo zgodil dober dan, bodo zmagali, a če se dober dan zgodi Ribnici, bodo v hudih težavah. Za kak presežek potrebujemo še vratarja, saj ste videli, kako je Aleksandar Tomić prinesel superpokal Krki," si roke mane predsednik ribniškega kluba Marko Obrstar, eden glavnih zagovornikov enotne slovenske lige.

Branko Tamše v novi ekipi Celja še ni vzpostavil svojega sistema igre. FOTO: Blaž Samec
Branko Tamše v novi ekipi Celja še ni vzpostavil svojega sistema igre. FOTO: Blaž Samec

 

Jaka Malus išče formo


Gostje medtem še iščejo novo identiteto, odkar so močno spremenili ekipo, na igrišču se ni izkristaliziral vodja, Jaka Malus, ki mi je bila ta vloga namenjena, se na začetku sezone ne znajde, v Parizu se je bolj izkazal Rok Ovniček. Le kaj se dogaja z Malusom, se sprašujejo navijači. V ligi prvakov ima strelski učinek 1:3, na treh domačih tekmah 3:9. Mizerna statistika za igralca reprezentančnega kalibra ...

"Če bi vedel, bi to spremenil, pa ne vem, na treningih se 'ubijam', na tekmah se trudim, pa mi nikakor ne steče. Morda bi se moral malce sprostiti, ker igram v krču, iz tekme v tekme pa postajam bolj živčen," se z razlogi za slabo igro ukvarja Malus, ki težave ne vidi v tem, da so v ekipi trije organizatorji igre, tudi Domen Makuc, in se med seboj dušijo.

Trener Rika Ribnice, Siniša Markota, še ne pozna poraza v sezoni. FOTO: Blaž Samec
Trener Rika Ribnice, Siniša Markota, še ne pozna poraza v sezoni. FOTO: Blaž Samec

 

Poraz bi že prižgal alarm


"Ni nas preveč, minute se itak razporedijo, pomembno je, kaj storiš, ko si na igrišču. Na koncu nam vedno nekaj zmanjka. En 'levi bek' je že šel (Daniel Dušebajev, op. p.), naj se še komu kaj zgodi, pa nas bo spet premalo. Ne preostane mi drugega, da se trudim še naprej, verjamem, da se mi bo čim prej vse poplačalo."

Najbolje, že kar danes v Ribnici. "Obeta se nam hud boj, v zadnjih letih gre v Ribnici vedno gol za gol. To je vroč teren, vroči navijači, igralci, ki bi nas najraje pregriznili v obrambi. Po drugi strani pa se vsi veselimo tekme, tudi jaz komaj čakam, da se začne," Malus verjame, da bodo pivovarji ribniški pekel le preživeli v enem kosu in ne bodo doživeli prvega poraza v 1. SRL od oktobra 2015 (Maribor), ki bi že prižgal znak za alarm.

Bo Matic Grošelj znal preskočiti ribniško obrambo? FOTO: Blaž Samec
Bo Matic Grošelj znal preskočiti ribniško obrambo? FOTO: Blaž Samec


Komentarji: