Vujović na EP tudi brez kapetana Kavtičnika?

Slovenski selektor objavil seznam 21 igralcev za jesensko akcijo. Marko Bezjak nič več za reprezentanco. Vrača se Sebastian Skube, debi se obeta Maticu Grošlju.

Objavljeno
08. oktober 2019 09.10
Posodobljeno
08. oktober 2019 09.23
Veselin Vujović se bo na EP moral znajti brez Marka Bezjaka in verjetno tudi dosedanjega kapetana Vida Kavtičnika. FOTO: Cropix
Ljubljana - Marko Bezjak je prek telefonskega sporočila selektorju Veselinu Vujoviću končal reprezentančno kariero in se odpovedal priložnosti, da bi bil osrednja osebnost ob otvoritvi nove dvorane v Ormožu, ko bodo slovenski rokometaši prihodnji teden gostili Nizozemsko. Vse manj verjetno pa se zdi, da bo dres z državnim grbom še kdaj oblekel kapetan Vid Kavtičnik.

Jesenska ohladitev napoveduje dvig rokometne temperature, ki bo doživela vrelišče na evropskem prvenstvu januarja prihodnje leto, ko se bodo delile zadnje vstopnice za olimpijske kvalifikacije, že »krompirjeva« akcija v okviru tedna EHF pa bo za Slovence zelo resna in pestra.

Slovenija se bo konec meseca merila z Nizozemsko in Srbijo.

Vsi igralci bodo po testiranju dobili program individualnega dela.

Na EP 2020 bo glavni cilj vstopnica za olimpijske kvalifikacije.


Reprezentanca se bo zbrala 20. t. m. v Zrečah, tri dni kasneje se bo na Ljubljanskem gradu udeležila slavnostne akademije ob 70. obletnici Rokometne zveze Slovenije, dan zatem bo Rokometna simfonija, na kateri bosta v Celju karieri uradno sklenila Uroš Zorman in Luka Žvižej, v petek bo izbrana vrsta v Ormožu (če dvorana še ne bo nared, pa v Ljutomeru) odigrala prijateljsko tekmo z Nizozemsko in v nedeljo za konec še v Mariboru s Srbijo.

Vujovićev seznam


Vratarji: Urh Kastelic (Göppingen), Klemen Ferlin (Celje), Rok Zaponšek (Csurgo).
Leva krila: Darko Cingesar (Aix), Matic Verdinek (Gorenje), Tilen Kodrin (Celje).
Levi zunanji: Borut Mačkovšek (Veszprem), Nik Henigman (Szeged), Sebastian Skube (Silkeborg).
Srednji zunanji: Miha Zarabec (Kiel), Dean Bombač (Szeged), Rok Ovniček (Nantes).
Desni zunanji: Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte (Hannover), Matic Grošelj (Celje).
Desna krila: Blaž Janc (Kielce), Gašper Marguč (Veszprem), Mario Šoštarič (Szeged).
Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Szeged), Matic Suholežnik (Dunkerque).


Reprezentanti, Vujović jih je povabil 21, bodo imeli na Fakulteti za šport tudi testiranje motoričnih sposobnosti, nakar jim bo kondicijski trener Primož Pori pripravil individualne programe vadbe do začetka priprav za EP ...

image
Marko Bezjak in Veselin Vujović sta imela svoje vzpone in padce. FOTO: Tomi Lombar


»Ja, kar pestro bo, ampak vsako minuto bomo skušali čim bolje izkoristiti za resno delo,« je razmišljal Vujović, ki je spet v polnem pogonu, odkar je prevzel Zagreb. Kot je napovedal, je po dolgem času spet povabil 32-letnega Sebastiana Skubeta, ki je reprezentanci rekel nasvidenje pred SP 2017, na katerega ga Vujović ni povabil.
 

Kavtičnik kot Zorman, Škof, Gajić ...?


Na seznamu pa spet ni Vida Kavtičnika. »Imel je težave s kolenom, ravno je odigral tekmo za Aix (v Poreču je dosegel pet golov; op. p.), a še ni stoodstotno pripravljen. Bomo videli, kako bo decembra. Tvegano bi bilo imeti na desnem zunanjem položaju tako Jureta Dolenca kot Kavtičnika, ki sta načeta,« je Vujović namignil, da kapetan morda ne bo kandidiral za euro na Švedskem.

116
nastopov za reprezentanco in 209 golov je zbral Marko Bezjak


Zaradi poškodb je izpustil celotne kvalifikacije za EP 2020, čeprav je prišel na zadnji junijski zbor, a si tekmo z Estonijo ogledal s tribune Bonifike. Glede na to, da je govoril, kako želi reprezentančno kariero skleniti na OI, gotovo ni pričakoval, da ga bo selektor znova spregledal. Vse bolj se zdi, da se bo od izbrane vrste na neželen način poslovila tudi zadnja legenda, kot je bilo to že v primerih Žvižeja, Zormana, Gorazda Škofa, Dragana Gajića. Lahko pa se stvar še zasuče v pravo smer. Za začetek bi bilo prav, če bi se selektor in kapetan sploh slišala po telefonu ...
 

Konec za Bezjaka, začetek za Grošlja


Gotovo pa je, da je 33-letni Bezjak že odigral zadnjo tekmo za Slovenijo. To je bilo 13. junija lani v kvalifikacijah za SP z Madžarsko. Zbral je 116 nastopov in 209 golov ter osvojil bronasto kolajno na SP 2017 in igral na OI 2016. Glede na to, da je predsednik Franjo Bobinac še pred kratkim povedal, da se je s članom Magdeburga dogovoril o nadaljevanju igranja za reprezentanco, je bilo to presenečenje.

image
Matic Grošelj bi bil že lani prvič v reprezentanci, če se ne bi poškodoval. FOTO: Tomi Lombar


»Poslal mi je sporočilo in povedal, da ima še vedno težave s stopalom in da mu je težko zdržati vse napore, zato od sebe ne more dati 100 odstotkov. Zahvalil se mi je, ker sem mu dal priložnost, in obžaloval, ker nismo skupaj osvojili še kakšne kolajne več. Jaz pa sem se mu zahvalil, ker sem ob sodelovanju z njim postal še boljši trener,« je povedal Vujović, ki se je na desnem zunanjem položaju odločil dati priložnost mlademu celjskemu igralcu Maticu Grošlju, od katerega si veliko obeta zlasti v obrambi, na srednjem zunanjem pa bo ob Mihi Zarabcu in Deanu Bombaču znova Rok Ovniček.

Tretji krožni napadalec ob Blažu Blagotinšku in Mateju Gabru bo Matic Suholežnik, tretji vratar ob Klemnu Ferlinu in Urhu Kastelicu pa Rok Zaponšek. Kronične težave na levem zunanjem – Borut Mačkovšek in Nik Henigman igrata zelo malo na Madžarskem – bo skušal ublažiti vsestranski Sebastian Skube iz danskega Silkeborga.

image
Sebastian Skube je nazadnje za Slovenijo igral v kvalifikacijah za SP 2017, na katerih je potem Slovenija brez njega osvojila bron. FOTO: Roman Šipić

 

Makuc za OI v Tokiu


Njegovega brata Staša, evropskega prvaka z Vardarjem, še nekaj časa ne bo zraven ... »Staš je sijajen organizator igre, ampak ne prenaša konkurence, v Gorenju, Szegedu in Vardarju je bil alfa in omega. V naši reprezentanci pa je konkurenca izjemna in zato nočem, da bi ga poklical, potem pa mu moral reči, da ne gre na EP,« je razložil »Vuja« in na vprašanje, kdaj bo dal priložnost celjskemu biseru Domnu Makucu, odgovoril pomenljivo: »Na olimpijskih igrah v Tokiu.«