Presenečenje: v reprezentančno jato se vrača izgubljeni sin "Deki" Bombač

Za slovenske rokometaše simboličen začetek poti na Olimp: iz mariborske Lukne do Tokia 2020. Danes ob 13. uri bo selektor Veselin Vujović objavil seznam igralcev za tekmi z Latvijo in Estonijo v kvalifikacijah za EP.

Objavljeno
10. oktober 2018 08.00
Posodobljeno
10. oktober 2018 08.00
Dean Bombač je za Slovenijo igral na kvalifikacijah za SP 2017 proti Norveški, v Francijo, kjer so njegovi tovariši osvojii bron, pa potem ni odpotoval in od takrat ni več igral za reprezentanco. Očitno je potem, ko je spet začel igrati dobro v Szegedu, spet našel skupni jezik s selektorjem Veselinom Vujovićem. FOTO: Roman Šipić
Ljubljana - Slovenska rokometna reprezentanca že vrsto let slovi kot izložba vrhunskih srednjih zunanjih igralcev. Ironično, prav na tem igralnem mestu je ta čas zaradi spleta objektivnih in subjektivnih okoliščin še največ odprtih vprašanj. Odgovor nanje bo podal selektor Veselin Vujović, ko bo danes predstavil seznam kandidatov za začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020.

Slovenci so padli najnižje, odkar jih je pred tremi leti in pol prevzel Vujović, ko so junija izpadli proti Madžarski in bodo izpustili januarsko svetovno prvenstvo na Danskem in v Nemčiji, prvo veliko tekmovanje po EP 2014.

Slovenci bodo kmalu začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Zbor bo 21. t. m.

Selektor Veselin Vujović bo danes predstavil seznam igralcev za prvi cikel.

Na mestu organizatorja igre napoveduje presenečenje, vrniti se utegne Dean Bombač.


Nastop na olimpijskih igrah, s katerimi je povezan Vujovićev mandat, je ogrožen, vendar še vedno dosegljiv. Slovenci bodo morali na EP, ki bo v treh državah (Avstrija, Norveška, Švedska) osvojiti visoko mesto, če si želijo izboriti olimpijske kvalifikacije. Natančneje, biti bodo morali vsaj drugi najboljši med evropskimi reprezentancami, ki si kvalifikacij ne bodo zagotovile na SP, kar v praksi običajno pomeni vsaj peto, morda šesto mesto.
 

Tekmeci Latvija, Estonija, Nizozemska


Najprej si bo EP treba priigrati, ker pa ne bi smel biti prevelik zalogaj. Euro 2020 se bo namreč razširil s 16 reprezentanc na 24, temu primerno so tudi bistveno šibkejše kvalifikacijske skupine. Slovenci, tretji z zadnjega SP v Franciji in osmi z EP na Hrvaškem, so bili kajpak nosilci, žreb pa jim je v skupini 4 namenil Latvijo, Estonijo in Nizozemsko. Že ena izgubljena točka bi bila razočaranje, prvo mesto pa je nujno, saj prinaša boljše izhodišče v žrebu za EP.

image
Selektor Veselin Vujović po nekaj mesecih v Nišu komaj čaka novo reprezentančno akcijo v njemu ljubih Zrečah. FOTO: Jure Eržen


Slovenci bodo trnovo pot k Tokiu začeli čez dva tedna, ko bo v mariborski dvorani Lukna gostovala Latvija, štiri dni kasneje bodo igrali v Estoniji. Vujović, ki je poleti zapustil Koper in se preselil v Niš, bo danes ob 13. uri na sedežu RZS predstavil seznam kandidatov za prvi cikel kvalifikacij. Ker ta ne prinaša dvobojev z uglednimi tekmeci, bi ga utegnilo zamikati k eksperimentiranju, vendar je reprezentančni direktor Uroš Mohorič to možnost odločno zavrnil in zagotovil, da akcijo jemljejo z največjo resnostjo.
 

Sladke in grenke skrbi


Na nekaterih igralnih mestih je lahko imel Vujović sladke skrbi, ko je sestavljal seznam 18 ali 19 povabljencev na priprave (Zreče, 21. t. m.), denimo na levem krilu (Cingesar, Medved, Verdinek, Kodrin ...), na desnem zunanjem položaju (Dolenec, Kavtičnik, Mlakar, Cehte, Grošelj), pri krožnih napadalcih (Blagotinšek, Gaber, Poteko, Žabić, Suholežnik) in vratarjih (Kastelic, Lesjak, Ferlin, Skok ...).

Manj široka je izbira na levem zunanjem položaju, kjer je očitna številka 1 Borut Mačkovšek. Nik Henigman še ne igra resne vloge pri Pick Szegedu, Jan Grebenc tudi ne v Skjernu in Gregor Potočnik še manj v Zagrebu. Na desnem krilu je nezamenljiv Blaž Janc, ker je Gašper Marguč poškodovan, bo priložnost ob njegovemu bratu Galu bržčas spet dobil Mario Šoštarič iz Pick Szegeda, ki zaradi rojstva hčerke poleti ni šel na sredozemske igre.

image
Dean Bombač je za Slovenijo igral na kvalifikacijah za SP 2017 proti Norveški, v Francijo, kjer so njegovi tovariši osvojii bron, pa potem ni odpotoval in od takrat ni več igral za reprezentanco. Očitno je potem, ko je spet začel igrati dobro v Szegedu, spet našel skupni jezik s selektorjem Veselinom Vujovićem. FOTO: Roman Šipić

 

Vrnitev Deana Bombača?


Med "deficitarnimi poklici" pa se je kar naenkrat znašel organizator igre in zanimivo bo videti, na koga od dirigentov bo računal "Vuja". Miha Zarabec je pri njemu nepogrešljiv, a pri drugih je precej drugače. Marko Bezjak je sporočil, da si bo vzel reprezentančni premor, Dean Bombač ter brata Sebastian in Staš Skube dolgo niso bili na isti valovni dolžini s selektorjem, Koprčan Aleks Vlah je poškodovan, prav tako 18-letni veliki up Domen Makuc iz Celja ...

Vujović, ki bi utegnil povabiti Jako Malusa, prav tako iz Celja. Včeraj ni hotel izdati podrobnosti svojega seznama, je pa namignil, da se bo zgodilo presenečenje. Je mogoče, da bi se v izbrano vrsto vrnil v Szegedu prerojeni "Deki" Bombač, ki je poniknil po OI v Riu? Pustimo se presenetiti ...