Vujovićev zadnji rez: višina in moč izrinila igrivost

Rokometna reprezentanca prevetrena, Slovenija na evropskem prvenstvu brez izkušene trojice Gajić-Skube-M. Žvižej.

Objavljeno
13. januar 2016 00.45
Mačkovšek Borut. Prijatelska tekma Slovenija in Hrvaška v Kopru, 9. januarja 2016 [Mačkovšek Borut,rokomet,Slovenija,Hrvaška,Koper]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Zreče – Veselin Vujović je bil v Slovenijo pripeljan tudi zato, da bi premešal karte in kot ščuka v ribniku pred izzivi v letu 2016 končal samozadostnost, ki se je v petem letu Deničevega mandata zajedla v reprezentanco. A nihče ni vedel, da bo zarezal tako globoko in iz ekipe za EP izločil rokometaše, kot so Dragan Gajić, Miha Žvižej in Sebastian Skube.

Čeprav je direktor reprezentance Uroš Mohorič še včeraj dopoldne zatrjeval, da bo končni seznam šestnajsterice znan nič prej kot šele po večernem treningu, je kot strela z jasnega že nekaj minut po 15. uri odjeknila vest, da se je Vujović odrekel trem v zadnjih letih nepogrešljivim članom reprezentance, Gajiću, Skubetu in Žvižeju, pričakovano sta odpadla le vratar Urban Lesjak in Simon Razgor.

»To je bila zelo težka odločitev. Do zadnje sekunde sem odlašal z njo. Ker sem se odločil, da bomo na EP bolj sloneli na obrambi 6-0-kot 5-1, sem ocenil, da doma ostane ta peterica,« se je glasila skopa izjava Črnogorca. V Zrečah je nagovoril igralce in jim razložil vzroke za smelo potezo, ki je razburila javnost. Milo je reči, da so bili fantje šokirani, še posebej trojica, ki je skupaj zbrala 363 nastopov (Gajić 148, Skube 115, Žvižej 100) in 1117 golov (Gajić 663, Skube 263, Žvižej 221). Gotovo sta debelo pogledala tudi kapetan Uroš Zorman, nerazdružni Gajićev prijatelj, in Luka Žvižej, ki po dolgem času ob sebi ne bo imel dragega mlajšega brata …

»Gajić je na priprave prišel s poškodbo ahilove tetive, v prvem delu je treniral po prilagojenem programu, pozneje pa nisem začutil, da bi bil v pravi strelski formi,« je kasneje za TV Slovenija povedal Vujović, Gajić pa se je na družabnem omrežju odzval z besedami, da s selektorjem nista našla prave 'kemije', in tovarišem zaželel vse najboljše na EP.

Še direktor Mohorič, ki je ves čas z ekipo, ni slutil, kaj se obeta. »Selektor se je odločil za 16 igralcev, ki v danem trenutku najbolj ustrezajo njegovemu modelu igre,« je dejal Mohorič in spomnil, da ima vsaka reprezentanca možnost treh menjav na EP: »Vsi od 17. pa do 28. igralca, ki imajo pravico nastopa, lahko v vsakem trenutku zakrpajo luknjo, če se bo izkazala potreba.«

Blagor reprezentanci, ki se lahko odreče najboljšemu strelcu SP, bi lahko rekli. Nič čudnega, da je bil Vujović v zadnjem času že kar alergičen na vprašanja o zadnjem rezu. Morda je želel z njim tudi pretrgati določene ustaljene povezave znotraj ekipe in ni govoril kar tako, ko je na eni izmed novinarskih konferenc spomnil, da je le on odgovoren za rezultat in da je pripravljen iti tudi na sramotilni steber v primeru neuspeha. Ostal je zvest svoji filozofiji in ocenil, da je Gajić, ki se ni odzval njegovim dvem vabilom, na desnem krilu pokazal manj od Gašperja Marguča. Zadržal pa je Vida Kavtičnika, ki lahko igra tako na desnem zunanjem položaju kot na krilu, in Davida Miklavčiča, ki je odličen v obrambi in zna tudi zadeti od daleč. Ker je »Vujo« za osnovno obrambo izbral različico 6-0, sta mu v osrednjem bloku od Žvižeja pomembnejša mlajša in telesno močnejša celjska »pivota« Blaž Blagotinšek in Vid Poteko. Računa tudi da bosta Klemen Cehte in Borut Mačkovšek rasla v formi in lažje premagovala plitke in visoke obrambe, kakršne gojijo Švedi, Španci in Nemci, tekmeci v skupini C, kot sicer nižji in spretnejši Sebastian Skube. Tudi zato je za vsak primer na prijateljskih tekmah eksperimentiral z Deanom Bombačem na levi strani napada.

»Preživeli« Slovenci se bodo danes v poslovni stavbi Pivovarne Laško še zadnjič predstavili javnosti, jutri pa prek Zagreba in Münchna poleteli v Vroclav, kjer jih v soboto že čaka tekma proti Švedski. Takrat bomo že dobili prvi namig o smotrnosti pogumnih Vujovićevih potez. Razočaranim igralcem pa ostaja tolažba, da jim bo morda skozi zadnje sito uspelo priti že aprila, ko bodo kvalifikacije za OI, in potem morda tudi v Riu, ki ostaja glavni cilj v tem letu.