Vujovićevi borci v Latviji odločni kot Kekovi

Slovenija si lahko že danes zagotovi prvo mesto v kvalifikacijah za EP. Krištopans silak tudi za rojaka Porzingisa.
Fotografija: Blaž Blagotinšek je s svojimi 203 cm in 110 kg po moči še najbolj blizu Dainisu Krištopansu. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Blaž Blagotinšek je s svojimi 203 cm in 110 kg po moči še najbolj blizu Dainisu Krištopansu. FOTO: Tadej Regent

Ko so slovenski rokometaši nazadnje gostovali v Latviji, prvega novembra 2014, so bili pod vtisom izpuščenega EP precej nesamozavestni in pod stresom. Strah je bil odveč. Reprezentanca tedanjega selektorja Borisa Deniča je zmagala z 39:28. Na današnji tekmi (ob 18.40 po našem času v mestecu Valmiera, 100 km iz Rige) je v precej drugačnem položaju. A tudi Latvija je odtlej naredila kakovostni premik navzgor, zato se obeta zanimiv derbi najboljših v skupini 4 kvalifikacij za EP 2020.

Slovenci so si s štirimi zmagami že zagotovili nastop na euru treh dežel (Avstrija, Norveška, Švedska), ker so na prvi tekmi oktobra lani v Mariboru s 27:21 premagali Latvijo (takrat je debitiral Rok Ovniček), bi jim za zagotovitev prvega mesta nocoj praktično zadoščal že poraz z manj kot šestimi goli, saj bodo v nedeljo za konec v Kopru gostili nekonkurenčno Estonijo.



Rezultatsko bodo sicer bolj motivirani Latvijci, ki si obetajo prvi nastop na velikem tekmovanju od osamosvojitve leta 1991. Doslej so izgubili le s Slovenijo in že točka jim jamči drugo mesto, v nasprotnem primeru bodo morali reševati kožo na Nizozemskem.

Rok Ovniček je za Slovenijo debitiral prav proti Latviji oktobra lani v Mariboru. FOTO: Tadej Regent
Rok Ovniček je za Slovenijo debitiral prav proti Latviji oktobra lani v Mariboru. FOTO: Tadej Regent


Toda Slovenci imajo poseben izziv, kvalifikacije prvič v zgodovini končati z maksimalnim izkupičkom. Samo Nemčija in Slovenija imata po štiri zmage, tudi Francija, Hrvaška in Danska so doživele spodrsljaje. Slovencem bi prvo mesto prineslo status nosilca v žrebu skupin, ki bo 28. junija na Dunaju. Na EP, ki bo prvič štelo 24 reprezentanc, pa bo osnovni cilj vstopnica za olimpijske kvalifikacije.
 

Cingesar kot pred leti Žvižej


Latvijce vodi Armands Uščins, ki se zanaša na izkušnje vratarja Grosswallstadta Artursa Kugisa in Aivisa Jurdžsa iz Leipziga ter predvsem moč Dainisa Krištopansa, enega največjih zvezdnikov evropskega rokometa, zmagovalca lige prvakov z Vardarjem. Levoroki igralec bo glavna nevarnost za slovenska vrata. Pred petimi leti ga je zelo dobro že na 12 metrov od vrat zaustavljal sveže upokojeni rokometaš Luka Žvižej, tokrat naj bi bil zanj zadolžen predvsem Darko Cingesar.



»Srečanje z Latvijo pričakujemo polni optimizma in hkrati spoštovanja do nasprotnika, ki bo zelo motiviran. Zavedamo se svoje kakovosti in gremo po novi dve točki,« je bil pred odhodom odločen slovenski selektor Veselin Vujović, ki je izbral 17 reprezentantov. Od tistih, ki so v soboto na testni tekmi v Cerknem visoko premagali oslabljeno Avstrijo (35:19), so se na počitnice že odpravili Jaka Malus, Gašper Marguč, Aljaž Panjtar, Tilen Kodrin in lažje poškodovani Vid Kavtičnik. Miha Zarabec se je ekipi pridružil kar v Latviji iz Kiela, kjer je v nedeljo odigral zadnjo tekmo in osvojil 2. mesto v nemški bundesligi.

Dainis Krištopans je bil z Vardarjem v polfinalu F4 lige prvakov v Kölnu boljši od Barcelone z Juretom Dolencem. FOTO: SEHA
Dainis Krištopans je bil z Vardarjem v polfinalu F4 lige prvakov v Kölnu boljši od Barcelone z Juretom Dolencem. FOTO: SEHA

 

Zorman ne gre v Vardar


Jure Dolenec Krištopansa dobro pozna, saj se je z njim v dresu Barcelone v sezoni srečal že trikrat, nazadnje v polfinalu LP v Kölnu. Zanimivo, Krištopans (215 cm, 135 kg) je le za šest centimetrov nižji in kar 26 kg težji od košarkarskega rojaka Kristapsa Porzingisa, ki bo v Dallasu združil moči z našim Lukom Dončićem. »Krištopans v zadnjih mesecih igra v res odlični formi, a mislim da bi bila napaka, če bi se osredotočili le na njega, navsezadnje ni niti najboljši strelec Latvije v kvalifikacijah (to je Maris Veršakovs iz nemške 3. lige s 27 goli; op. p.). Na počitnice se želimo odpraviti še z dvema zmagama,« je dejal Dolenec, v Kavtičnikovi odsotnosti kapetan Slovenije.

Veselin Vujović je že dvakrat premagal Latvijo. FOTO: Tadej Regent
Veselin Vujović je že dvakrat premagal Latvijo. FOTO: Tadej Regent


Vujović ima zdaj ob sebi tudi Uroša Zormana, ki je igral na omenjeni tekmi pred štirimi leti v Latviji. Kot kaže, Zorman naposled ne bo vodil Krištopansa v Vardarju, saj mu ni dišala zamisel lastnika skopskega kluba Sergeja Samsonenka, da bi bil sprva pomočnik Špancu Davidu Pisoneru, novemu trenerju evropskih prvakov.

Vujović je Slovence prevzel junija 2015 in takrat na svoji drugi tekmi v Velenju premagal Latvijo kar s 37:20. »Zelo zadovoljen sem s formo igralcev in pristopom. V tem pogledu so me celo malo presenetili,« je povedal Vujović, ki je v Latviji ravno zgrešil kolega na klopi slovenskih nogometašev Matjaža Keka. Slednji je Litvo odpravil s 5:0, za približno enak dosežek bi Vujovićevi fantje morali danes zmagati za kakih 15 golov, kar pa ni mogoče pričakovati, saj je latvijska rokometna vrsta precej bolj resna od nogometne. Že eden bi bil povsem dovolj ...

Miha Zarabec je v Latvijo dopotoval iz Nemčije. FOTO: Tadej Regent
Miha Zarabec je v Latvijo dopotoval iz Nemčije. FOTO: Tadej Regent

Preberite še:

Komentarji: