Z Derepaskovo bo Krim stavil na šok terapijo in žensko moč

Dvajset let po prvi lovoriki v ligi prvakinj bo Nataša Derepasko kot trenerka debitirala proti evropskim prvakinjam.
Fotografija: Nataša Derepasko verjame, da bo Krim začel igrati, kot zna. FOTO: RK Krim
Odpri galerijo
Nataša Derepasko verjame, da bo Krim začel igrati, kot zna. FOTO: RK Krim

Natalija Derepasko oz. Nataša, kot jo kličemo, je še lani prenašala rokometno znanje na desetletne deklice na ljubljanskih šolah, jutri bo debitirala kot glavna trenerka Krima Mercatorja in vodila zvezdnice proti evropskim prvakinjam Vipers Kristiansand. Derepaskova, ki je s Krimom osvojila naslova v ligi prvakinj v letih 2001 in 2003, je bila pomočnica Uroša Bregarja, s katerim so zaradi končali sodelovanje.

Kdaj ste bili nazadnje gostja na novinarski konferenci? Opazili smo, da ste si pomagali z zapiski.

Mislim, da je bilo to zame prvič. Tudi kot igralka sem se izogibala tem stvarem. Raje sem govorila na igrišču. Drugače je ob kavi, ko rada kramljam o vsem. Zavedam se, da je za trenerja komuniciranje s sedmo silo nujno zlo.

Gotovo ste nagovorili igralke, ko ste izvedeli, da boste prevzeli ekipo. Kaj ste jim povedali?

Nič posebnega, da jim zaupam, ker smo delali dobro. Da verjamem v boljše čase, če se bomo borili in garali drug za drugega.

Prihajate z evropskega vzhoda, kjer trenerji običajno delajo s trdo roko, kakšen tip trenerke ste vi?

Nisem diktator. Stavim na zaupanje in spoštovanje. Igralke me morajo poslušati in delati, kar jim naročim, sem glavni trener. Sem dovzetna za predloge in pogovore.

Nataša Derepasko je že 24 let povezana s Krimom. FOTO: RK Krim
Nataša Derepasko je že 24 let povezana s Krimom. FOTO: RK Krim

Kako komentirate trenersko menjavo – vas je presenetila, čeprav je Krim izgubil štiri tekme od petih v ligi prvakinj?

Žal mi je, da se je tako razpletlo, ker smo dobro delali, vendar se to ni pokazalo na tekmah. Vse skupaj me je presenetilo. Zahvalila bi se vodstvu kluba, da je v meni videlo rešitev in mi ponudilo priložnost. Takoj sem jo sprejela. Upam, da bom izpolnila pričakovanja.

Ste se pogovorili z Bregarjem?

Vsi smo se pogovorili, ker smo bili šokirani. Hvaležna sem mu, ker me je izbral za pomočnico. Prijatelja sva in vedno ga lahko pokličem za nasvet.

Klub bo iskal dolgoročno rešitev, tudi vi boste med kandidati. Verjamete, da je to začetek uspešne zgodbe?

To boste morali vprašati vodstvo kluba. Je pa vse odvisno od rezultatov. Vidim se v delu s članskimi ekipami, nisem pa pričakovala, da bom tako hitro postala glavna trenerka.

Krim si je zastavil ambiciozno zgodbo 20 let po tem, ko je prvič osvojil ligo prvakinj. Se je rokomet od takrat veliko spremenil?

Pravijo, da je zdaj hitrejši, s tem se ne strinjam. Kvečjemu gre bolj na moč. Se je pa povečala konkurenca v ženskem rokometu. Pred 20 leti so na vrh merile tri ali štiri ekipe, zdaj jih je vsaj dvakrat toliko. Kakovost se je razširila. Krim je bil takrat favorit, zdaj je izzivalec.

Je uvrstitev na sklepni turnir, kar je bil cilj pred sezono, še mogoča?

Počakajte, šele začela sem z delom, za mano je en trening, na katerem smo se posvetili obrambi. Vse, kar sem opazila, je, da so dekleta motivirana in da je klima dobra. To je dovolj za začetek.

Nataša Derepasko je kariero končala leta 2008. FOTO: Jure Eržen
Nataša Derepasko je kariero končala leta 2008. FOTO: Jure Eržen

Vaša prva tekma ne bi mogla biti težja, saj prihaja evropski prvak.

Pritiska ne čutim, želim si, da bi ekipa izkoristila šok terapijo in pokazala svojo pravo vrednost. Kot igralka sem zamenjala veliko trenerjev in vem, da včasih takšne stvari naredijo miselni preskok.

Konec tedna boste edina ženska med trenerji v ligi prvakinj. A nekatere bivše igralke Krima prihajajo na površje v stroki. Ljudmila Bodnjeva je selektorica Rusije, Branka Mijatović pomočnica našemu selektorju Draganu Adžiću. Je to dobro za ženski rokomet?

Vesela sem, da je vse več bivših igralk prišlo v trenerske vode. Ob njih so tudi moja pomočnica Branka Jovanović, pa Karen Brodsgaard, pomočnica trenerja Odenseja; Tonje Larsen je pomočnica v norveški reprezentanci, kjer je Lene Rantala trenerka vratark ... Tudi jaz bi rada dala svoj prispevek k ugledu žensk v stroki.

Preberite še:

Komentarji: