Združena Hrvaška osvojila München, zdaj je na vrsti Köln

Jutri začetek glavnega dela, v katerem se bo odločalo o potnikih v polfinale. Vsi favoriti naprej, kar je dobra novica za Slovenijo v luči OI v Tokiu.

Objavljeno
18. januar 2019 18.00
Posodobljeno
18. januar 2019 18.00
Bivši celjski igralec Daniel Dušebajev je bil nemočen proti hrvaški obrambi, v kateri je blestel nekdanji član Trima in Gorenja Željko Musa (levo). Foto AFP
Berlin - Rokometni svet se čudi in klanja Hrvaški. Po razočaranju na lanskem domačem euru so napovedovali počasen zaton reprezentance Lina Červarja, a je na 26. SP v Nemčiji in na Danskem znova pokazala moč. Devetnajst prejetih golov proti evropskim prvakom iz Španije pove vse o čvrstosti obrambe »kavbojev«, ki se jim nasmiha polfinale.

Skoraj 10.000 Hrvatov je v olimpijski dvorani v Münchnu skandiralo kapetanu Domagoju Duvnjaku in njegovim soborcem, potem ko je Španija padla, kot je dolga in široka. Hrvaška je osvojila prvo mesto v skupini B in v drugi del prenesla maksimalno število štirih točk. Zdaj se seli v še večjo Lanxess Areno v Kölnu, kjer se bo merila s svetovnimi prvaki iz Francije, gostitelji iz Nemčije ter Brazilci. Brez dvoma bo imela tudi v mestu z znamenito katedralo sijajno podporo s tribun.

image
AFP Nemci si obetajo ponovitev leta 2007, ko so na domačem SP osvojili zlato. FOTO: AFP

 

Červar: Pri nas sramotna infrastruktura 


»Dečki so junaško premagali evropske prvake, v obrambi so umirali eden za drugega, v napadu bili modri. Krasi jih sijajen moštveni duh, ki ga prenašajo v hrvaške domove. Za reprezentanco ne igrajo zaradi denarja, ampak za čast. Lepo je bilo videti na tribunah ljudi z vseh koncev Hrvaške, Nemčije, Hercegovine ...,« se je navijačem zahvalil 68-letni Červar, ki ga čas še zdaleč ni povozil, kot so nekateri trdili po lanskem EP.

Spored drugega dela; skupina 1 (Köln) – sobota: Francija – Španija (18), Nemčija  – Islandija (20.30); nedelja: Hrvaška – Brazilija (18), Francija – Islandija (20.30); ponedeljek: Španija – Brazilija (18), Hrvaška – Nemčija (20.30); sreda: Brazilija – Islandija (15.30), Nemčija – Španija (18), Francija – Hrvaška (20.30); vrstni red: Hrvaška 4, Francija  in Nemčija po 3, Španija 2, Islandija in Brazilija 0; skupina 2 (Herning) – sobota: Tunizija – Švedska (18), Danska – Madžarska (20.30); nedelja: Norveška – Egipt (18), Madžarska – Tunizija (20.30); ponedeljek: Švedska – Norveška (18), Danska – Egipt (20.30); sreda: Tunizija – Egipt (15.30), Norveška – Madžarska (18), Danska – Švedska (20.30); vrstni red: Danska in Švedska po 4, Norveška 2, Madžarska in Egipt po 1, Tunizija 0.


Takrat je bila pomembna razlika: južni sosedje so ostali brez idejnega vodje, zdaj je spet zraven dobri stari »Dule«. Červar, ki je mesto na zagrebški klopi odstopil Branku Tamšetu, je v svojem slogu okrcal odgovorne za šport v domovini: »Edini smo, ki na vseh tekmovanjih ohranjamo kontinuiteto odličnih uvrstitev, pa nimamo niti ene rokometne dvorane. Naši igralci se razvijajo v sramotnih okoliščinah, masirajo se po hodnikih, ležijo po tleh.«

image
AFP Mikkel Hansen je naravnal strelske naprave, Norvežanom je zabil 14 golov. FOTO: AFP

 

Željko Musa junak tekme


Hrvaška se bo v nedeljo pomerila z Brazilijo, potem še z Nemčijo in za konec s Francijo. Se lahko zgodi, da bi po Davisovem pokalu in nogometnem SP videli še tretji finale Hrvaška – Francija? »Saj si še olimpijskih kvalifikacij nismo zagotovili, ničesar še nismo storili, vsaka naslednja tekma bo težja,« opozarja »čarodej iz Umaga«, ki mu lahko optimizem vliva spoznanje, da proti Špancem sploh nista izstopala zvezdnika Duvnjak in Luka Cindrić, temveč vratar Marin Šego, veteran Zlatko Horvat ter še posebej Željko Musa, igralec tekme.

35
golov je na petih tekmah zbral danski zvezdnik Mikkel Hansen, ki je nazadnje kar štirinajstkrat zatresel mrežo Norveške.


image
REUTERS Francozom naj bi na ključnih tekmah že pomagal tudi glavni zvezdnik in kapetan Nikola Karabatić, ki bo zakrpal vrzel v obrambi po poškodbi Cedrica Soirhandoja. FOTO: Reuters


Pot bo še trnova, že tekma z Brazilijo sodi med tiste, ki so najbolj nevarne, Brazilci so potrdili status najboljše neevropske reprezentance, ki ga je imel v zadnjih letih Katar, a Valero Rivera nima več tako dobrih »plačancev«. V top 12 sta še Tunizija in Egipt, slednjemu je to dobra spodbuda pred naslednjim mundialom, ki ga bo gostila domovina predsednika IHF Hassana Moustafe.
 

Dobre novice za Slovence


Dosedanji razplet je ugoden tudi za Slovenijo, vse reprezentance, ki so realno močnejše, bodo očitno zavzele mesta od 1 do 8 ter si priigrale vstopnice za olimpijske kvalifikacije. Slovenci pod vodstvom Veselina Vujovića (danes praznuje 58. rojstni dan) bodo torej na prihodnjem EP morali biti vsaj drugi najboljši v konkurenci premagljivih ekip, kot so Makedonija, Srbija, Rusija ...