Zlati fantje bodo v Španiji krepili značaj

Mladinski evropski prvaki iz Celja na svetovnem prvenstvu merijo na polfinale in novo kolajno. Selektor Saša Prapotnik brez kapetana Tilna Kosija in celjskega bisera Domna Makuca.
Fotografija: Slovenski upi so lani v Celju osvojili zlato kolajno na evropskem prvenstvu, pred njimi je zdaj SP v Španiji. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovenski upi so lani v Celju osvojili zlato kolajno na evropskem prvenstvu, pred njimi je zdaj SP v Španiji. FOTO: Jure Eržen

Več kot 5000 gledalcev v polnem celjskem Zlatorogu se je pred slabim letom skupaj z mladimi slovenskimi rokometaši veselilo osvojitve naslova evropskih prvakov. Naši zlati fantje so si takrat zgradili temelje samozavesti, na bližnjem svetovnem prvenstvu v Španiji (U21) pa bodo pridobili še bolj neprecenljive izkušnje, saj se bodo znašli v novi vlogi.

»Točno tako, to bo zanje nek nov moment v karierah, ko bo treba pokazati značaj. Doma nam sicer ni bilo nič podarjenega, pa vseeno, na tujem, kjer ne bodo imeli podpore navijačev, bodo morali dokazati, da zmaga ni bila naključna. Jaz verjamem vanje, za to generacijo bo to že peto tekmovanje in trikrat se je že uvrstila v polfinale,« selektor Saša Prapotnik zaupa mladeničem, ki so zdaj še leto starejši.



Vsi nosilci igre so v zadnji sezoni branili barve slovenskih prvoligašev. Velik korak so storili vsi trije krožni napadalci: Kristjan Horžen (Celje), Miha Kavčič (Gorenje) in Stefan Žabić (Maribor, odhaja v Celje). Podobno velja za Marka Kotarja (Trimo), Domna Novaka (Dobova, odhaja v Celje), Gašperja Horvata (Ribnica), Tadeja Mazeja (Gorenje) in Matica Pippa (Loka).

Generacija 1998/1999 obeta lepo prihodnost slovenskega rokometa. FOTO: Jure Eržen
Generacija 1998/1999 obeta lepo prihodnost slovenskega rokometa. FOTO: Jure Eržen


Tim Rozman je igral za nemški Balingen, nekaj izkušenj si je na tujem pridobil tudi najboljši strelec domačega EP Gregor Ocvirk, ki se je po neposrečeni zgodbi v Vardarju vrnil v Ormož, kjer ga je Prapotnik vrnil v tekmovalno formo. V Nemčiji si je kruh služil tudi vratar Mark Ferjan, ki mu bo družbo med vratnicama spet delal Gašper Dobaj (Loka). Vsi omenjeni, skupaj jih je 12, so si pred letom okrog vratu nadeli zlate kolajne.
 

Makuc za kadete


Prapotnik v Vigu, kjer bo Slovenija v torek odigrala prvo tekmo proti Tuniziji, ne bo imel petih zlatih fantov: Matevža KunstaAnžeta Dobovičnika, Dominika Ozmeca, Tilna Kosija in Domna Makuca. Kapetana Kosija se drži smola s poškodbami (strgal si je križno vez), poškodovan je tudi Ozmec, pri RZS pa so prepričani, da bo celjski biser Makuc bolj koristen reprezentanci (U19; selektor Jani Klemenčič), ki jo v začetku avgusta čaka kadetsko SP v Makedoniji.

Marko Kotar je eden glavnih nosilcev igre Slovenije. FOTO: Jure Eržen
Marko Kotar je eden glavnih nosilcev igre Slovenije. FOTO: Jure Eržen


Nastop v Španiji pa si obetajo novinci: tretji vratar Gal Gaberšek (Celje), Uroš Miličević (Ljubljana), Miha Kotar (Trimo), Matic Košec (Celje), Tine Gartner (Loka) in Nik Pirnat (Sviš), Prapotnik bo konec tedna določil dva igralca, ki ju v ponedeljek zjutraj ne bo vzel na letalo za Španijo, vratarja in igralca v polju.
 

S Francozi čim kasneje


S pripravami je zadovoljen. »Fantje pridno delajo, vzdušje je fino, vsi so se podredili kolektivu, pogoji za delo so tukaj v Zrečah imenitni,« je Prapotnik pohvalil igralce, ki bodo danes gostili zadnjo pripravljalno tekmo proti Madžarski. Doslej so dvakrat premagali hrvaške vrstnike (27:23, 22:21), remizirali na Madžarskem (31:31) in ugnali Korejo (28:27).

Selektor Sašo Praprotnik zna odlično voditi mlade rokometaše. FOTO: Jure Eržen
Selektor Sašo Praprotnik zna odlično voditi mlade rokometaše. FOTO: Jure Eržen


Tekmeci Slovencev v skupinskem delu bodo poleg Tunizijcev še Japonci, Američani, Srbi in Španci. Štiri reprezentance se bodo uvrstile v osmino finala, Slovenci pa si kot evropski prvaki ne morejo privoščiti skromnosti ...

»Sami bi si lagali, če bi rekli, da gremo v Španijo kar tako. Naš cilj je priti v polfinale, tam pa bomo videli. Realno je reči, da bodo šle naprej Slovenija, Španija, Srbija in Tunizija, mi pa želimo biti čim višje, naša skupina se namreč križa s Francijo, ki je prvi favorit,« bi se tekmecem iz finala EP čim dlje izogibal Prapotnik.


 

Pet selekcij na delu


Sicer pa bodo to poletje dejavne še tri slovenske selekcije. Mlajši kadeti (U17; selektor Sandi Markl) bodo 20. t. m. začeli nastope na olimpijskem festivalu evropske mladine (EYOF) v Bakuju; mladinke (U19; selektor Bojan Voglar) bodo že danes odigrale prvo tekmo EP na Madžarskem; kadetinje (U17; selektor Boris Čuk) pa bodo med 1. in 11. avgustom gostile EP v Celju.

Preberite še:

Komentarji: