Zorman in Kavtičnik kot varovalki v Stavangerju

Slovenci na jutrišnji drugi tekmi z Norveško brez poškodovanega Darka Cingesarja. Christian Berge: Nič ni nemogoče.

Objavljeno
14. junij 2016 01.55
Matej Gaber na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo,Celje Slovenija 09.06.2016 [Rokomet]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Zreče – Ob jutranjem svitu se je 17 slovenskih rokometašev odpravilo iz zreškega tabora na zadnjo misijo v sezoni. Prek Zagreba in Københavna se bodo namestili v Stavangerju, kjer jih jutri čaka povratna tekma kvalifikacij za nastop na SP 2017 proti Norveški.

Zaloga šestih golov četi selektorja Veselina Vujovića pred revanšo daje samozavest, ne pa tudi spokojnosti, saj naloga še ni opravljena, v rokometu so se zgodili že veliko večji zasuki, nazadnje v finalu lige prvakov v Kölnu. Tam je blestel Uroš Zorman, ki ga za konec čaka še ena pomembna naloga. Kapetan si je tako kot Vid Kavtičnik prvo tekmo iz preventivnih razlogov ogledal s tribune, vendar je z obema vse v redu. Slaba novica pa je, da je doma ostal Darko Cingesar, ki si je v Celju poškodoval ramo. Srčni »Cingi« je za Matejem Gabrom drugi najpomembnejši mož v obrambi in pomemben Vujovićev adut, vseeno pa se njegova odsotnost ne bi smela usodno poznati.

Vujović je sicer poleg vratarskega tria Prošt-Skok-Kastelic na seznamu potnikov na sever Evrope prečrtal Gašperja Marguča in Maria Šoštariča, a junak prve tekme Blaž Janc naj bi na desnem krilu imel vsaj nekaj pomoči Kavtičnika. »Vsekakor bo imela Slovenija v Stavangerju močnejšo ekipo kot v Celju,« tudi reprezentančni direktor Uroš Mohorič računa na izkušnje Zormana in Kavtičnika, ki sta poleg Gorazda Škofa edina igrala na EP 2008, na katerem je Slovenija prav v Stavangerju premagala domačo reprezentanco. Tudi njun ugled pri sodnikih – pravico bosta delila dobra znanca Helbig in Geipel iz Nemčije – bo prišel prav, če se tekma ne bo razvijala po slovenskih željah. Da bi se lahko povsem zalomilo, je vendarle malo verjetno. Zdi se, da Norvežani ta čas niso na ravni ekipe z januarskega eura na Poljskem, kjer so bili četrti, Slovenci pa po razočaranju v Vroclavu preživljajo sijajno pomlad in si ne želijo poletja pokvariti s šokom na severu Evrope, ki bi jim odzvanjal v glavah tudi med pripravami na OI. Tam ne bo Norveške, ki ji grozi, da velikega tekmovanja ne bo videla vsaj do EP 2018 na Hrvaškem. Za reprezentanco z mnogimi vzhajajočimi zvezdniki bi bil to precejšen hendikep, prav zato selektor Christian Berge, ki v soboto svojih fantov ni znal dovolj dobro pripraviti na »gverilsko« obrambo, poziva k maksimalni mobiliziranosti.

»Bili smo pasivni. V drugo bomo morali nastaviti nosove, bolelo bo, morda bo tekla kri, toda to je nujno. Uigravanje akcij na treningu in pretepanje na tekmi ni isto. Gremo na vse ali nič, težko bo, ni pa nemogoče,« je za najbolje prodajani norveški časnik Aftenposten povedal 42-letni Berge, ki dobro ve, da ni konec, dokler ni konec. Nenazadnje je dvakrat premagal raka. Med njegovimi aduti je tudi soimenjak Christian O’Sullivan. »V Sloveniji nismo našli rešitev proti obrambi 3-3, zaradi nekaj neumnih napak smo na koncu izgubili za šest golov namesto za tri. Pred svojimi navijači moramo pokazati bolj kolektivno igro.«

Med slovenskimi igralci, ki so bili po krivici deležni premalo pozornosti, je Gaber najbolj zaslužen, da so se Norvežani zaustavili pri zgolj 18 golih. Največ žarometov je bilo pač usmerjenih v novinca Janca in Nika Henigmana. »Ah, dajte no, rokomet je vendar ekipni šport. Novinca sta si zaslužila pohvale, sploh Nik, ki je zares dal nekaj novega tej reprezentanci. Vsem gredo zasluge, da smo prejeli samo 18 golov,« se kot običajno v ospredje ne postavlja krožni napadalec, ki bo ob odsotnosti Cingesarja moral nositi še večje breme v obrambi: »Na zadnjih treningih smo preizkušali rešitve 4-2 in tudi malo bolj plitko 5-1, obe različici sta dobro delovali,« nima skrbi Škofjeločan, ki ga novica, da bosta zraven tudi Zorman in Kavtičnik, pomirja: »Gotovo bosta prispevala zanesljivost in mirnost, sploh, če bi slučajno prišlo do napete končnice, ki jo bomo sicer želeli preprečiti.«