Slovenci nadigrali Trinidad in Tobago

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Celju premagala izbrano vrsto Trinidada in Tobaga s 3:1 (2:1).

Objavljeno
01. junij 2006 14.00
Brane Oblak
Celje - Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Celju premagala izbrano vrsto Trinidada in Tobaga s 3:1 (2:1). Za Slovenijo je vse gole dosegel Novakovič (4., 16., 77.), za goste pa Birchall (26.). Trinidad in Tobago bo sicer nastopil na letošnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji (9. junij - 9. julij), kjer bo v skupini B skupaj z Anglijo, Paragvajem in Švedsko.

Le redke so priložnosti, ko v Celju na akcijah slovenske nogometne reprezentance ne dežuje. Kot kaže, to nogometašem Braneta Oblaka ustreza, saj so v dvoboju dveh najmanjših držav, ki so se kdajkoli uvrstile na mundial, premagali ekipo s Karibov. Ekipi "Soca Warriors", ki je doživela še drugi poraz na pripravljalnih tekmah na SP, so precej težav povzročale visoke žoge v njihov kazenski prostor, kar pred največjim nogometnim dogodkom (v skupini imajo predvsem ekipe, ki znajo igrati z glavo) vsekakor ni najboljši obet. V zeleno-beli vrsti gre izpostaviti Milivoja Novakoviča, ki je dosegel "hat-trick".

Tekma se še dobro ni začela, ko so Slovenci povedli. Najprej so varovanci Braneta Oblaka zapretili že v tretji minuti, ko je Nastja Čeh izvedel prvi kot, v vratarjevem prostoru je bil najvišji Anton Žlogar, ki pa je žogo poslal čez gol. Le minuto kasneje pa je Čeh izvedel prosti strel z desne strani, žoga se je v kazenskem prostoru gostov odbijala od igralcev in končala pri dobro postavljenem Milivoju Novakoviču, ki je z natančnim strelom prišel do reprezentančnega prvenca. Slovenci so nato rahlo pobudo prepustili gostom - v osmi minuti je sicer dobro izpeljano akcijo zapravil Robert Koren -, ki so v 12. minuti imeli prvo resno priložnost. Stern John se je namreč sam znašel pred Borutom Mavričem in ga skušal presenetiti z lobom, toda izkušeni vratar Greuther Fuertha je njegovo namero "prebral".

V 16. minuti pa so gledalci na celjskih tribunah vnovič skočili na noge. Čeh je izvedel drugi udarec iz kota, do žoge je prišel Žlogar, ki je z glavo streljal proti gostujočim vratom. Vratar Trinidada in Tobaga Shaka Hislop je njegov udarec odbil, toda le na nogo vnovič dobro postavljenega Novakoviča, ki je še drugič na tekmi zatresel mrežo karibskega moštva. Prednost bi se kaj lahko povišala v 18. minuti, ko je Koren podal z desne strani, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji drugi slovenski napadalec Klemen Lavrič, a je meril previsoko. Kazen je sledila v 26. minuti, ko je Chris Birchall z lepim udarcem v Mavričev desni spodnji kot z 20 metrov izid znižal. Po pol ure igre so bila slovenska vrata znova ogrožena. Stern John je namreč v kazenskem prostoru lepo sprejel žogo z desne strani, vendar je kljub lepemu položaju za strel s šestih metrov preveč okleval. Vroče je bilo tudi v 34. in 35. minuti ter prav ob koncu prvega dela. Na slovenski strani so od daleč dokaj natančno, a neuspešno poskusili Janez Zavrl, Čeh in Koren, na strani gostov pa je še eno priložnost zapravil Stern John.

Kot je Oblak obljubil že pred dnevi, je v drugem polčasu priložnost ponudil trenutno najbolj izkušenemu možu v slovenski vrsti Milenku Ačimoviču, ki se je na igrišče vrnil po petih mesecih premora zaradi poškodbe. In prav Ačimovič, ki je namesto Lavriča zasedel mesto v napadu, je že takoj po vstopu v igro z natančno podajo pripravil priložnost Novakoviču, a je bil tokrat gostujoči vratar na mestu. Po nekaj bolj ali manj nevarnih poskusih gostov je na drugi strani Čeh lepo izvedel prosti strel z dobrih 20 metrov, a se je vratar T&T vnovič izkazal. Oblak je v 70. minuti začel potrjevati tudi drugi del napovedi, in sicer, da bo svojo reprezentanco na tej tekmo na vsak način skušal popeljati do zmage, sicer pete pod njegovim vodstvom. Iz igre je namreč povlekel obrambno "nastrojenega" Zavrla, v igro pa poslal ofenzivnega Valterja Birso.

Takoj zatem bi slovenska vrsta lahko potrdila vodstvo, a Novakovič, ki si je lepo priboril ugoden položaj, ob zaključku akcije ni bil preveč zbran. Le malce zatem je z 18 metrov Hislopa z zvitim strelom poskusil presenetiti še Birsa, a je ostalo pri 2:1. Zato pa je do povišanja vodstva prišlo v 77. minuti. Najprej je streljal Koren, Hislop je žogo le odbil, dovolj hiter pa je bil spet iznajdljivi Novakovič in s tretjim golom kronal izvrstno predstavo. V 82. minuti tekme pa so Slovenci izpeljali najlepšo akcijo na tekmi. Semler je poslal dolgo in natančno podajo do Novakoviča, ta je nesebično podaljšal na drugo stran do Čeha, slednji pa je le nastreljal vratarja gostov. Kljub temu pa je Slovenija, za katero je ob koncu prvič zaigral tudi Publikumov Dejan Rusič (zamenjal je Novakoviča), na svoji 122. uradni tekmi zabeležila še 41. zmago.


Izid:

Slovenija - Trinidad in Tobago 3:1 (2:1)