Športnika leta 2008 Isakovičeva in Kozmus

Atlet Primož Kozmus in plavalka Sara Isakovič sta najboljša športnika Slovenije v letu 2007. Člani Društva športnih novinarjev Slovenije so za najboljšo ekipo izbrali veslaški četverec brez krmarja.

Objavljeno
22. december 2008 11.52
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Atlet Primož Kozmus (361 glasov) v moški konkurenci in plavalka Sara Isakovič (365) v ženski sta najboljša športnika Slovenije v letu 2007. Člani Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) so za najboljšo ekipo izbrali veslaški četverec brez krmarja, ki so ga sestavljali Rok Rozman, Tomaž Pirih, Rok Kolander in Miha Pirih (49 glasov).

 

Glasovalo je 124 članov DŠNS iz 21 uredništev.

 

Kozmus, ki je na OI avgusta v Pekingu v metu kladiva osvojil prvo slovensko zlato olimpijsko odličje v kraljici športov v zgodovini, in Isakovičeva, prva slovenska plavalka z olimpijskim odličjem, sta zaznamovala naš olimpijski utrip in v glasovanju slavila z veliko prednostjo. Kozmus je bil najboljši v glasovanju že lani. Med športniki je bil drugi jadralec Vasilij Žbogar (160), tretji pa strelec Rajmond Debevec (53). Pri dekletih je bila za Isakovičevo druga tekačica na smučeh Petra Majdič (164), ki je bila pred tem v glasovanju najboljša dvakrat zapored, tretja pa judoistka Lucija Polavder (133).

 

Razen Majdičeve, dobitnice malega kristalnega globusa za skupno zmago v seštevku sprinta v svetovnem pokalu, in veslaškega četverca, četrtega na OI v Pekingu, je ostala peterica dobitnikov priznanj DŠNS na Kitajskem stopila na zmagovalne stopničke. Žbogar je po bronu pred štirimi leti v Atenah v razredu laser osvojil še olimpijsko srebro, Debevec pa je zlatu pred osmimi leti v Sydneyju v kitajski prestolnici dodal bron v kraljevskem trojnem položaju. V taboru judoistov je na tretjo zmagovalno stopničko stopila Lucija Polavder (kategorija nad 78 kilogramov).

 

Posebno priznanje so dobili trije slovenski športniki invalidi, dobitniki odličij na paraolimpijskih igrah v Pekingu: atlet Jože Flere (srebrn v metu diska), namiznoteniška igralka Mateja Pintar (bron med posameznicami) in strelec Franc Pinter (bron z zračno puško stoje).

 

Letošnja tradicionalna prireditev Športnik leta je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani v ponedeljek, 22. decembra ob 20. uri. Dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, je dve uri pred tem v predsedniški palači sprejel najboljše športnike države in goste, nato pa je imel nagovor na prireditvi, kjer je spregovoril tudi novi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

 

DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo 18., skupaj pa je bila že 41. DŠNS jo je tudi letos organiziralo z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) ter z ministrstvom za šolstvo in šport. OKS, ki je skupaj z novogoriškim podjetjem HIT, Telekomom Slovenije in Fundacijo za financiranje športnih organizacij ter Športno loterijo Slovenije denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v olimpijskem letu.

 

Olimpijske plamenice so za olimpijska odličja dobili Kozmus, Žbogar in Debevec ter Isakovičeva in Polavderjeva. Zlate plakete so dobili trenerji dobitnikov olimpijskih odličij Vladimir Kevo (Kozmus), Trevor Millar (Žbogar), Lojze Mikolič (Debevec), Miha Potočnik (Isakovičeva) in Marjan Fabjan (Polavderjeva).

 

Prireditev so vodili voditeljski pari, ki so jih sestavljali nekdanji ali sedanju vrhunski športniki ter novinarke ali novinarji: Brigita Bukovec - Saša Jerkovič, Matjaž Markič - Uršula Majcen, Andreja Koblar - Franci Pavšer, Uroš Zorman - Nada Pavšin, Nina Jerančič - Tilen Trotovšek. Režiser je bil Luka Martin Škof, scenaristka pa Maja Aduša Vidmar. Za glasbeno kuliso so poskrbeli skupina Big band (Dobrepoljski orkester mladih DOM) pod vodstvom Braca Doblekarja ter pevca Nina Strgar in N'toko. Koreografijo spremljevalnih točk je pripravila Bara Kolenc, scenografijo Miha Knific, neposredni prenos pa Radiotelevizija Slovenija. Na družabnem srečanju po prireditvi je goste zabavala skupina Hazard, za pogostitev pa so poskrbeli Maxim, Vinska klet Goriška Brda in Pivovarna Union. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je, tako kot vsa zadnja leta, izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez.