23-letni Medvedjev pred velikim finalom o Nadalu: »Je kot stroj, na igrišču je kot pošast«

Po Maratu Safinu in letu 2000 je Danil Medvedjev postal prvi Rus, ki se mu je uspelo prebiti v finale v New Yorku.
Fotografija: Danil Medvedjev in Rafael Nadal sta finalista US Opna. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Danil Medvedjev in Rafael Nadal sta finalista US Opna. FOTO: Delo

Španec Rafael Nadal in Rus Danil Medvedjev se bosta v New Yorku v finalu zadnjega teniškega grand slama sezone udarila za naslov. Drugi igralec sveta Nadal je v polfinalu s 7:6 (6), 6:4 in 6:1 izločil Italijana Mattea Barrettinija, Medvedjev pa za prvi finale na turnirjih velike četverice s 7:6 (5), 6:4 in 6:4 Bolgara Grigorja Dimitrova.

Polfinalna obračuna sta si bila precej podobna, oba zmagovalca sta prvi nizi dobila šele po podaljšani igri, v nadaljevanju pa s tekmecema nista imela večjih težav in sta se zanesljivo po treh nizih prebila v veliki finale.

Nadal, ki je v Flushing Meadowsu osvojil tri od svojih 18 zmag na turnirjih za grand slam, je v prvem nizu v podaljšani igri Barrettiniju ubranil dve žogici za osvojitev niza. Prvo priložnost za odvzem servisa je imel Španec v deseti igri, a jo je Italijan ubranil. Nadal je tudi zelo slabo začel podaljšano igro, a Barrettini vodstva s 4:0 ni znal izkoristiti, na koncu je podaljšano igro izgubil na 6. V nadaljevanju pa Nadal ni več pustil priložnosti za presenečenje in se je tako po dveh urah in 34 minutah uvrstil v še 27. finale velike četverice.

»Prvi niz me je malo spravil v slabo voljo. Imel sem veliko priložnosti za odvzem servisa in s takim igralcem si ne želiš igrati podaljšane igre. A sem preživel in ko sem mu končno vzel servis, se je tekma popolnoma spremenila,« je potek dvoboja opisal 33-letni Nadal. Španec nasprotniku ni ponudil niti ene možnosti za odvzem servisa, na prvi servis je dobil 37 od 41 točk ter imel zgolj 18 neizsiljenih napak, medtem ko jih je Italijan naredil 44.

Rafael Nadal med dvobodjem z Matteom Berrettinijem. FOTO: Clive Brunskill/Afp
Rafael Nadal med dvobodjem z Matteom Berrettinijem. FOTO: Clive Brunskill/Afp


Medvedjev, peti igralec sveta, je v drugem polfinalu v dveh urah in 39 minutah premagal 78. postavljenega Bolgara, ki je v četrtfinalu izločil Švicarja Rogerja Federerja. Dimitrov je imel zaključno žogo za prvi niz na drugi servis Medvedjeva, a je ni unovčil. V nadaljevanju dvoboja je popustil in Medvedjev se je brez večjih težav prebil v finale. »Ko se šel v ZDA, nisem mislil, da bo tako dobro. Moram reči, da ljubim ZDA. Končno stojim tu, predem bom v nedeljo zaigral v finalu in res sem zelo vesel,« je dejal Medvedjev.

V nedeljo bo Nadal branil čast velike trojke, kamor spadata še Federer in Srb Novak Đoković, ki je osvojila 54 od zadnjih 66 turnirjev velike četverice, vključno z zadnjimi 11. Na drugi strani pa 23-letni Medvedjev predstavlja novo generacijo teniških igralcev, kamor spadata tudi Nemec Alexander Zverev in Grk Stefanos Cicipas.

Medvedjev se sicer letos odlično počuti na severnoameriških tleh, saj je zmagal v Cincinnatiju ter zaigral v finalu Washingtona in Montreala, njegovo razmerje zmag in porazov z zadnjih tekem je 20:2. V Montrealu mesec dni nazaj pa je Medvedjev izgubil ravno proti Nadalu in to gladko s 6:3 in 6:0. Če Nadal v nedeljo ponovno premaga Rusa, bo osvojil 19 grand slam in bo tako le še za en naslov oddaljen od Federerjevih rekordnih 20.

»Zelo sem vesel, da sem se ponovno uvrstil v finale OP ZDA. Danil je odličen igralec in vsak teden napreduje. Pokazati bom moral svojo najboljšo igro,« o finalu pravi Nadal. »Je eden največjih športnikov našega športa. Je kot stroj, na igrišču je kot pošast. Njegova energija je neverjetna. Neverjetno bo igrati proti njemu,« pa o prihajajočem finalu pravi Medvedjev.

Po Maratu Safinu in letu 2000 je Medvedjev postal prvi Rus, ki se mu je uspelo prebiti v finale v New Yorku. Če bo tako kot Safin zmagal, pa bo znano v noči na ponedeljek po slovenskem času.

Komentarji: