Đoković napovedal nov naskok na vrh

V finalu teniškega turnirja v Dohi je namreč s 6:3, 5:7 in 6:4 odpravil prvega igralca sveta Andyja Murraya.

Objavljeno
07. januar 2017 21.22
Posodobljeno
07. januar 2017 21.22
Qatar Tennis Open
J. P.
J. P.

Doha - Teniški turnir ATP z nagradnim skladom 1.237.190 ameriških dolarjev v Dohi se ne bi mogel končati z atraktivnejšim finalom, saj sta si nasproti stala prejšnji in zdajšnji prvi igralec svetovne jakostne lestvice, Novak Đoković in Andy Murray. Po kar dveh urah in 54 minutah izenačenega obračuna je bil s 6:3, 5:7 in 6:4 uspešnejši Srb, ki je Škotu odščipnil sploh prva dva niza na turnirju. »Nole« se je veselil jubilejne 25. zmage v medsebojnih obračunih, Otočan jih ima v lasti enajst.

Murrayu ni pomagalo niti osem asov, medtem ko je zmagovalec primazal zgolj dva, a bil učinkovitejši pri realizaciji priložnosti za brejk. Iz štirih poskusih je bil uspešen trikrat, Andy pa iz sedmih le dvakrat. Đoković se je dokopal do 67. turnirske zmage in druge v Dohi, z njo je tekmecu preprečil, da bi se izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem, ki si je konkurenco v Katarju pokoril trikrat. Murray je bil tam najprepričljivejši v letih 2008 in 2009.

Odločilna je bila sredina tretjega niza, ko je imel poraženec pri vodstvu s 3:2 dve žogi za odvzem začetnega udarca, a se je Srb, ki v drugem nizu ni izkoristil treh zaključnih žogic za zmago, znal izvleči iz zagate. Podobno kot že pred tem v polfinalu, ko je v podaljšani igri drugega niza proti Špancu Fernandu Verdascu, ki je v njej vodil s 6:2, najprej ubranil štiri zaključne žoge in nato še eno.

»To je bil eden mojih najbolj dramatičnih dvobojev. Ne spomnim se, da bi kdaj sploh ubranil zaključno žogico za zmago tekmeca, tokrat sem jih kar pet, kar je vsekakor zelo dobro za samozavest. V finalu so se mi misli vrnile v polfinale, ustrašil sem se, da se bodo stvari v hipu obrnile in bom tokrat jaz zmago izpustil iz rok. A sem se k sreči v tretjem nizu znal vrniti, čeprav ni bilo lahko. Andy je bil vselej blizu, proti njemu ne smeš niti za trenutek pomisliti, da si že zmagal. Boljšega uvoda v sezono si ne bi mogel želeti, pravoslavnim navijačem v domovini pa sem polepšal praznik,« se je smejalo Đokoviću.