Becker: Đokoviću, Federerju in Nadalu mladci dihajo za ovratnik

Boris Becker pred uvodnim grand slamom leta v intervjuju o novi sezoni in zvezdnikih tega športa.
Fotografija: Nekdanji nemški as Boris Becker pravi, da novi rod še nikoli ni bil tako blizu najboljšim, kot je pred OP Avstralije. FOTO: Eurosport
Odpri galerijo
Nekdanji nemški as Boris Becker pravi, da novi rod še nikoli ni bil tako blizu najboljšim, kot je pred OP Avstralije. FOTO: Eurosport

Boris Becker je v teniški zgodovini še vedno zapisan kot najmlajši zmagovalec Wimbledona, ki ga je osvojil pri 17 letih, in zadnji nemški zmagovalec turnirja za veliki slam v moški konkurenci. Tisto, kar mu ni uspelo kot igralcu – osvojiti vse štiri velike turnirje, saj se mu je Roland Garros izmaknil –, je osvojil kot trener Novaka Đokovića. Pri 51 letih ta čas ni aktiven v teniški karavani, zato pa jo budno spremlja za Eurosport, ki bo od ponedeljka prenašal odprto prvenstvo Avstralije. Pred uvodnim grand slamom leta je sloviti Nemec odgovarjal na vprašanja novinarjev iz desetih držav, tudi Delovih.


Novak Đoković je pred dobrim tednom dni v Dohi nepričakovano izgubil proti Robertu Bautisti Agutu. Je kljub temu za vas prvi favorit v Melbournu?


Đoković je vsekakor prvi favorit Avstralije, poraz z Bautisto Agutom zame ni šokanten, gre za igralca, ki je vseskozi med najboljšimi 15 na svetu in lahko ob dobrem dnevu premaga vsakogar, tudi Novaka. Prepričan sem, da se bo ta pobral, teden dni časa je imel, da se pripravi, in ima gotovo največ možnosti, da osvoji lovoriko.
 

Kakšne možnosti pa pripisujete Rafaelu Nadalu? Nazadnje je igral septembra, kakšna težava bo to zanj?


Če bi bil to kdo drug, bi rekel, da potrebuje nekaj turnirjev, da se lahko vrne na dovolj visoko raven, a Rafa nam je že nekajkrat dokazal, da se zna izvrstno vrniti po poškodbi, takoj je zmožen zaigrati na zelo visoki ravni. Je pa res, da ni vsak dan mlajši, njegov slog igre je zelo telesno zahteven, zato ponavadi potrebuje nekaj dvobojev, da pride do svoje prave igre. Vem, da se je v Avstraliji pripravljal skoraj tri tedne. Najprej je želel igrati v Brisbanu, a je nastop odpovedal. Če bi mislil, da nima možnosti za zmago, se sploh ne bi pojavil v Avstraliji. Dokler je navzoč, ima možnosti za vrhunski rezultat.
 

Kdo je sicer po vašem najboljši igralec velike četverice, ki že več kot desetletje kroji usodo moškega tenisa?


Težko vprašanje. Najbolj uspešen je Roger Federer, Đoković in Nadal sta mu zelo blizu, a je vprašanje, ali bosta prišla do 20 zmag na grand slamih. Aktualno je tudi vprašanje, ali bo Roger zmagal še na katerem. Težko bi se odločil le za enega od teh asov.

Becker pri 51 letih ta čas ni aktiven v teniški karavani, zato pa jo budno spremlja za Eurosport. FOTO: Roman ŠŠipić/ Delo
Becker pri 51 letih ta čas ni aktiven v teniški karavani, zato pa jo budno spremlja za Eurosport. FOTO: Roman ŠŠipić/ Delo

 

Ti trije igralci so lani osvojili vse štiri največje turnirje, lahko kdo letos ogrozi njihovo prevlado?


To je veliko vprašanje, kdaj bo mlajši rod prevzel vladavino. Zdi se mi, da je nekaj v zraku. Mladi so vse bližje najboljšim in to leto bi bilo lahko tisto, ko bi videli več različnih zmagovalcev grand slamov, ne samo Đokovića, Nadala in Federerja. Ta trojica je težko premagljiva, kadar je v vrhunski formi, ampak Aleksander Zverev in drugi so ji vse bližje. Oni napredujejo, velika četverica pa se stara.
 

Zverev je lani osvojil masters v Londonu, na turnirjih velike četverice pa še ni udejanjil svojega izjemnega potenciala. Pričakujete, da mu bo to v sodelovanju z Ivanom Lendlom naposled uspelo?


Upam, da bo kot nemški igralec kmalu dobil grand slam, je najboljši zunaj velike četverice, po kakovosti teniške igre je pripravljen za to, da doseže velike stvari.
 

Kako komentirate slovo Andyja Murrayja?


Pretresen sem bil, ko sem izvedel novico, da bo Andy Murray najpozneje v Wimbledonu končal tekmovalno kariero. Je eden najboljših igralcev, zmagovalec treh turnirjev za grand slam, dvakratni olimpijski prvak, številka ena na svetovni lestvici v letu 2016 in predvsem dober fant in športnik, ki na žalost nikoli ni povsem okreval po operaciji kolka pred letom in pol. Želel sem si, da bi se v svoji priljubljeni Avstraliji, kjer se je že petkrat prebil v finale, vrnil v slogu. Slaba napoved je bil že njegov poraz v drugem kolu v Brisbanu, nato še njegov pripravljalni dvoboj z Novakom Đokovićem, ki ga je prekinil pri zaostanku z 1:6 in 1:4. Tedaj sem pomislil, zakaj sploh potrebuje pripravljalni dvoboj in zakaj ga je prekinil pri 4:1 v drugem nizu? Na novinarski konferenci je stežka govoril, prevzela so ga čustva ob napovedi upokojitve v Wimbledonu, če se mu bo sploh uspelo prebiti do tja. Očitno so bolečine prehude, težave ima z obuvanjem nogavic in čevljev, z vsakdanjo hojo. Upam, da bo preživel avstralski turnir ter da bo lahko vztrajal do Wimbledona in se bo v svojem ljubem Londonu poslovil, kakor se spodobi.
 

Kaj pa ženski del? Bo za Sereno Wil­liams posebna motivacija rekord Margaret Court (24 osvojenih turnirjev za grand slam), od katerega jo loči le še ena lovorika?


Na turneji je sicer ni bilo od OP ZDA, a na Hopmanovem pokalu je igrala dobro, videti je bila v dobri formi. Zato jo uvrščam med favoritinje, ne tako izrazito kot Novaka pri moških, a gotovo sodi med četverico, ki lahko osvoji turnir.
 

Menite, da je njen škandal na lanskem OP ZDA, kjer se ni mogla sprijazniti s sodniškimi odločitvami, kaj škodil njenemu ugledu, jo bo spremljal tudi v Avstraliji?


To je že davno pozabljeno, veliko tenisa se je odigralo odtlej. Res je bil to njen zadnji dvoboj, bil je zelo kontroverzen, v prvem kolu se bo še kdo spraševal o tem, ko bo zmagovala in napredovala, pa bo šlo v pozabo.
 

Caroline Wozniacki je dolgo lovila svoj prvi naslov za grand slam in ga naposled lani v Avstraliji osvojila. Bo kos pritisku branilke naslova?


Wozniackijeva je bila pod večjim pritiskom prej, ko je bila številka ena in ni zmagala na grand slamu. Odtlej je pritisk popustil, vsekakor pa si vsak želi ubraniti naslov. Čaka jo težko delo, a ni brez možnosti, je ena največjih bork na igrišču, telesno je tudi zelo dobro pripravljena. Rada ima Avstralijo, tamkajšnji navijači pa jo vedno podpirajo, to te lahko na takšnem turnirju popelje daleč.
 

Simona Halep je tu lani klonila v finalu. Letos prihaja brez trenerja Darrena Cahilla, s katerim se je razšla. Je to zanjo dobra ali slaba popotnica?


S Cahillom sta dobro sodelovala, a vsega je enkrat konec. Čas bo pokazal, ali je ravnala prav, ima veliko izkušenj. Gotovo v Melbournu ne bo sama, imela bo nekoga ob igrišču, morda ne tako znanega, kot je Cahill. Rezultat bo pokazal, ali je naredila prav. Če bo osvojila turnir, gotovo ni storila napake.

Nemec (desno) z Novakom Đokovićem več ne sodeluje, pravi pa, da je brez dvoma prvi favorit OP Avstralije. FOTO: Reuters
Nemec (desno) z Novakom Đokovićem več ne sodeluje, pravi pa, da je brez dvoma prvi favorit OP Avstralije. FOTO: Reuters

 

Med najboljšimi že dolgo ni Marije Šarapove, ki se po dopinški kazni ni vrnila v nekdanje višave. Ji to lahko še uspe?


Dokazati mora, da je še konkurenčna. Vse od vrnitve tega še ni pokazala. Upam, da ji bo uspelo, to bi bilo dobro tako zanjo kot za ženski tenis nasploh.
 

Katera igralka bo prevladovala v letu 2019?


Mislim, da izrazite prevlade pri ženskah ne bo. Velike turnirje bodo osvajale različne igralke, najboljše so zelo izenačene, zato pričakujem podobne razplete kot lani. Ni dominantne figure, v ospredju pa bodo Simona Halep, Angelique Kerber, Serena Williams, Garbiñe Muguruza in še mnogo drugih.
 

Kaj pa mladi rod, lahko kdo preseneti v Melbournu?


Pri ženskah Naomi Osaka, ki je že zmagala v New Yorku. Tu je tudi Alina Sabalenka, ki se vzpenja in jo uvrščam visoko. Pri moških lahko poleg Zvereva najboljšim štrene mešajo še Borna Čorić, Stefanos Tsitsipas, Karen Hačanov, Denis Šapovalov. Napredujejo in všeč mi je njihov slog igre.
 

Letos bodo v Avstraliji veljala nova pravila glede vročine, po katerih bodo imeli v določenih razmerah igralci in igralke desetminutne premore, če bo vročina nevzdržna, pa bodo dvoboje prekinili. Bo to pomenilo prednost za katerega od igralcev ali igralk?


Če je vroče, je v Avstraliji neznosno. Ne vem, ali se zavedate, kako je tam igrati pri temperaturah nad 40 stopinj Celzija. Zato podpiram pravila, ki omejujejo igranje v ekstremni vročini, saj to ščiti vse igralce. To nikomur ne daje prednosti, je le dobro za tenis.

Becker je v teniški zgodovini še vedno zapisan kot najmlajši zmagovalec Wimbledona, ki ga je osvojil pri 17 letih, in zadnji nemški zmagovalec turnirja za veliki slam v moški konkurenci. FOTO: Reuters
Becker je v teniški zgodovini še vedno zapisan kot najmlajši zmagovalec Wimbledona, ki ga je osvojil pri 17 letih, in zadnji nemški zmagovalec turnirja za veliki slam v moški konkurenci. FOTO: Reuters

 

Komentarji: