Borbena Hercogova dodobra namučila lansko finalistko

Konec slovenskih nastopov v posamični konkurenci Roland-Garrosa
Fotografija: Polona Hercog igra veliko bolje, kot kaže njena uvrstitev na svetovni lestvici. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Polona Hercog igra veliko bolje, kot kaže njena uvrstitev na svetovni lestvici. FOTO: Reuters

Pariz – Od drugega teniškega turnirja za veliki slam v sezoni se je poslovila še zadnja slovenska igralka v posamični konkurenci. Polona Hercog je izgubila z lansko finalistko in sedmo nosilko Sloane Stephens, a šele po hudem boju, ki se je razplamtel sredi oziroma ob koncu drugega niza. Američanka je bila po poltretji uri boljša s 6:3, 5:7, 6:4, Slovenka pa se je vsekakor prikazala v eni svojih boljših, najbolj borbenih podob.

Sprva se je zdelo, da bo Američanka prišla do rutinske zmage, saj je prvi niz dobila s 6:3 (in vodila že s 5:1). Slovenka je imela težave s prvim servisom (zgolj 44 odstotkov) in neizsiljenimi napakami (15), tekmica je bila na drugi strani odlična in le popolna igra je prinašala točke. V nadaljevanju je Hercogova popravila začetni udarec, ki je ob forehandu njeno najmočnejše orožje, in izničila začetno vodstvo tekmice v drugem nizu z 2:0, ko je pri 4:4 izgubila igro na svoj servis, pa se je zdelo, da je njena letošnja pariška zgodba končana. A tedaj je Štajerka pokazala takšno borbenost, kot je bržčas ni še nikdar, ter potrdila, da se v zadnjem obdobju dvobojev loteva mentalno na drugačen način, da se ne vdaja, ko se zdi položaj brezizhoden.

Lanska finalistka Sloane Stephens ni skrivala veselja, ko je vendarle strla odpor Polone Hercog. FOTO: AFP
Lanska finalistka Sloane Stephens ni skrivala veselja, ko je vendarle strla odpor Polone Hercog. FOTO: AFP


Ko je Stephensova servirala za zmago, je namreč rešila kar štiri zaključne žogice, od tega dve zaporedni, nato pa izkoristila svojo prvo za break in izenačenje. V najbolj napetem delu dvoboja je prišla do vodstva s 6:5 po maratonski igri s kar 17 točkami, preden je zanesljivo dosegla še en break in niz. Kaj bi bilo, če bi bilo, se bo bržčas spraševala še nekaj časa o uvodni igri odločilnega niza, še eni maratonski, tokrat s 13 točkami, ki pa je šla tekmici. To je našo igralko vrglo iz tira in v naslednjih treh je osvojila zgolj točko, dvoboj je šel bolj ali manj po zlu, četudi se še vedno ni predajala. En break zaostanka je namreč izničila, dveh ni mogla, čeprav se na koncu tudi to ni zdelo nerealno, a nekatere zelo dolge točke so pripadle Stephensovi, nekaj žogic je za nekaj centimetrov zletelo v avt ... Po dobrih dveh urah in pol igre je Američanka le izkoristila šesto zaključno žogico (pred tem je Polona rešila še eno) in se napetemu dvoboju primerno na koncu tudi veselila preboja v osmino finala.

Seveda je takšen poraz težaven, a vendarle bo Hercogova, ki je v četrtem dvoboju s Stephensovo prvič osvojila niz, odnesla iz Pariza veliko pozitivnega. Njena igra je vsekakor veliko boljša od njene uvrstitve na svetovni lestvici (ta čas 71., po koncu Roland-Garrosa okoli 60. mesta), prvič pa tudi v dvobojih 3. kola na velikih slamih ni izgubila z 0:2 v nizih in 0:6 v enem. Zdi se, da bi še nedolgo nazaj tretjega po zaostanku z 0:4 izgubila prav brez osvojene igre ...

Hrvatica Petra Martić je izločila drugo nosilko Karolino Pliškovo. FOTO: AFP
Hrvatica Petra Martić je izločila drugo nosilko Karolino Pliškovo. FOTO: AFP


Osaka ostaja prva igralka sveta


Na začetku profesionalne poti je bila Hercogova v ekipi madžarskega trenerja Zoltana Kuharskega skupaj s Petro Martić in Hrvatica je danes poskrbela za največje presenečenje letošnjega turnirja. Ugnala je namreč drugo nosilko Karolino Pliškovo, tudi zmagovalko zadnjega velikega turnirja pred Roland-Garrosom, Rima (Kiki Bertens, ki je pred tem dobila turnir enake ravni v Madridu, se je morala že v 2. kolu vdati zaradi trebušne viroze). »Ključ je bil v tem, da sem se osredotočila na svojo igro in skušala narekovati ritem, namesto da bi njej prepustila pobudo, kar je njena največja moč. Ni bilo lahko, a na koncu mi je uspelo ukrotiti tudi živce,« se je smejalo Hrvatici, potem ko se je petič na velikih slamih prebila v osmino finala, kar četrtič od tega v zadnjih dveh letih.

Z največjo zmago v svoji karieri je Martićeva tudi poskrbela, da bo Naomi Osaka tudi po OP Francije ostala prva igralka sveta. Od četverice igralk, ki so imele ob začetku turnirja priložnost, da Japonko zrinejo z vrha, je bila namreč Čehinja zadnja še v igri, potem ko je Petra Kvitova odpovedala nastop, Angelique Kerber je izpadla v 1. kolu, Bertensova pa je zbolela.


Nov mejnik Federerja


Za nov mejnik pa je danes poskrbel Roger Federer, ki je kot prvi v zgodovini (v moški in ženski konkurenci) odigral 400. dvoboj na velikih slamih. Prvega 5. maja 1999 proti Patricku Rafterju, jubilejnega 31. maja 2019 proti Capserju Ruudu. Proti Norvežanu je vpisal 345. zmago na tej ravni.

Roger Federer je poskrbel za nov mejnik v tenisu: kot prvi je odigral 400 dvobojev na velikih slamih. FOTO: Reuters
Roger Federer je poskrbel za nov mejnik v tenisu: kot prvi je odigral 400 dvobojev na velikih slamih. FOTO: Reuters


Izidi: moški, 3. kolo – Nadal (Špa, 2) : Goffin (Bel) 6:1, 6:3, 4:6, 6:3, Federer (Švi, 3) : Ruud (Nor) 6:3, 6:1, 7:6 (8), Nišikori (Jap, 7) : Đere (Srb, 31) 6:4, 6:7 (6), 6:3, 4:6, 8:6; ženske, 3. kolo – Stephens (ZDA, 7) : Hercog (Slo) 6:3, 5:7, 6:4, Vekić (Hrv, 23) : Benčič (Švi, 15) 6:4, 6:1, Muguruza (Špa, 19) : Svitolina (Ukr, 9) 6:3, 6:3, Martić (Hrv, 31) : Ka. Pliškova (Češ, 2) 6:3, 6:3; ženske dvojice, 2. kolo – Klepač, Hradecka (Slo, Češ, 10) : Kenin, Petković (ZDA, Nem) 6:4, 3:6, 6:3, Krawczyk, Pegula (ZDA) : Atawo, Srebotnik (ZDA, Slo) 7:5, 6:3.

Komentarji: