Čilić bi rad vedel, kje ga je polomil 

Teniški igralec Roger Federer v polfinalu po brezhibni beri treh zmag v skupini mastersa v Londonu.
Objavljeno
17. november 2017 00.45
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
London – Roger Federer se je letos v britanski metropoli veselil lovorike na prestižnem wimbledonskem turnirju, zdaj si želi zmago še na mastersu. Včeraj je ugnal Marina Čilića, ki je v sklepnem delu sezone doživel nekaj grenkih spodrsljajev. Danes bo v Londonu konec tekmovanja po skupinah, jutri bo polfinale.

Včerajšnji dvoboj švicarskega zvezdnika Rogerja Federerja in hrvaškega tekmeca Marina Čilića ni bil njun edini letos v metropoli Velike Britanije. Teniškim zanesenjakom ostaja v spominu zadnji wimbledonski finale, ko je Švicar v kultni teniški areni na jugu Londona že osmič visoko dvignil prestižno lovoriko, skupno je bila ta njegova za grand slam že 19. In le na poti k redkim je slavil tako prepričljivo zmago kot proti ČIliću, odpravil ga je v uri in 41 minutah s 6:3, 6:1, 6:4.

In včeraj? Tudi tokrat je bil boljši favorizirani Švicar, le da je bil dvoboj tokrat precej bolj negotov kot v zadnjem Wimbledonu. Hrvat je deloval bolj zbrano in sproščeno, kar pa tudi ni presenečalo, saj tokrat ni imel več ničesar izgubiti – lahko je le užival v predstavi s tekmecem najvišje ravni. Kmalu bi ga presenetil v prvem nizu – 6:7 (5), nato je izenačil izid v drugem (6:4), za konec pa le ni šlo (1:6).

A ne glede na novi spodrsljaj kot tudi spoznanje, da se je sinoči od arene O2 poslovil s tremi porazi, si bo leto 2017 ohranil v prav posebnem spominu. V Wimbledonu se je prvič doslej prebil v finale, drugič doslej za grand slam po tistem New Yorku 2014, kjer je postal zmagovalec, povrhu je natanko en mesec pred prihodom na ta masters skočil na 4. mesto lestvice ATP, kar je zanj najvišja uvrstitev doslej. Imenitno bi bilo sicer, ko bi vse skupaj zaokrožil s prepričljivejšimi predstavami za konec, tako pa se je moral od sanj o jutrišnjem polfinalu posloviti že po prvih dveh nastopih v skupini in takrat porazih z nemškim Alexandrom Zverevom ter Američanom Jackom Sockom.

Tudi sinoči ni skrival razočaranja, dasiravno je tokrat izgubil z velikanom teniškega športa. »S člani ekipe se bom moral pogovoriti o tem, kje sem ga v ključnem delu sezone polomil. Namesto da bi izkoristil priložnost in se prebil na 3. mesto lestvice ATP, v zadnjih tednih nisem več igral tako kot prej,« je poudaril Čilić. Dejansko se zaveda, da bi tudi v tej sezoni lahko dosegel več, tako kot že kdaj v preteklosti. Seveda ostaja zapisan na zlatih straneh hrvaškega tenisa v družbi Nikole Pilića, Željka Franulovića, Gorana Prpića, Gorana Ivanševića, a (pre)pogosta nihanja v formi med posameznimi nastopi so mu vendarle preprečila, da bi bil po globalni prepoznavnosti v tisti najožji družbi šampionov svetovnih teniških aren.

Federerjeva zgodba je seveda drugačna, pri 36 letih Švicar po odnosu do športa in kajpak tudi zmagoslavjih ostaja vzornik številnim tekmecem ter seveda mlajšemu rodu, zdaj se je z brezhibno bero treh uspehov zapored uvrstil v jutrišnji londonski polfinale, v katerem je tudi že Bolgar Grigor Dimitrov. Končno podobo izbrane četverice bo ponudil današnji londonski petek, posebno pozornost bo pritegnil popoldanski neposredni dvoboj za uvrstitev v končnico med Avstrijcem Dominicom Thiemom in Belgijcem Davidom Goffinom.