Đoković do 14. naslova za veliki slam in izenačitve s Samprasom

V finalu OP ZDA srbski teniški as ugnal Juana Martina del Potra s 3:0 v nizih.
Fotografija: Novak Đoković se je razveselil druge zaporedne letošnje lovorike za grand slam.
FOTO: AP
Odpri galerijo
Novak Đoković se je razveselil druge zaporedne letošnje lovorike za grand slam. FOTO: AP

New York – Novak Đoković je zmagovalec OP ZDA, potem ko je v velikem finalu s 6:3, 7:6 (4), 6:3 ugnal Juana Martina del Potra. Še pred nekaj meseci odpisani Srb je tako dobil dva zaporedna turnirja za veliki slam in se v New York s 14. naslovom na večni lestvici izenačil s Petom Samprasom, pred njim sta le še Roger Federer (20) in Rafael Nadal (17).

Đoković je že pred turnirjem ob Nadalu veljal za glavnega favorita, saj je začela v Wimbledonu raven njegove igre opazno rasti, in tudi pred finalom mu je pripadla ta vloga, četudi je bil Srb šesti nosilec, Argentinec pa tretji. V 18 medsebojnih dvobojih pač Del Potro Noleta še nikdar ni premagal na velikih slamih, dobil je skupno le štiri partije, zadnjo na OI v Riu. In seveda, za Đokovića je bil to 23. finale na turnirjih za grand slam, za Delpa komaj drugi (leta 2009 je osvojil OP ZDA), za nameček pa so prireditelji morali zaradi dežja zapreti še streho, v Velikem jabolku se je močno ohladilo, prav z vročino pa je imel na tem turnirju Nole še največ težav.
 

Maratonski drugi niz


Potem ko je nekaj uvodnih iger lažje osvojil Del Potro, je bil Srb od 3:3 nezgrešljiv, povsem je prevladal na igrišču, osvojil rutinsko uvodni niz, ko je v drugem prešel v vodstvo s 3:1, se je zdelo, da je vse končano in da bo finale precejšnje razočaranje. A razmerje se je zasukalo, Del Potrov forehand je postajal vedno bolj prodoren, Đoković se ni več tako izjemno branil, ni bil več brez napak, za nameček ga je znova, kot že ničkolikokrat doslej, začelo motiti, ker so bili gledalci povsem na tekmečevi strani. Argentinec se je tako vrnil v igro in dvoboj bi se kaj lahko razpletel povsem drugače, če bi dobil še maratonsko, dvajsetminutno osmo igro na Srbov servis. Imel je tri priložnosti za break, igra se je v točkah razvila, a Nole se je nekako izvlekel iz vseh težavnih položajev, na koncu tudi v podaljšani igri, v kateri je izgubil prvi dve točki na svoj servis, nekaj Del Potrovih napak z najmočnejšim orožjem, forehandom, je bilo zelo dragih.

S skupnih 2:0 – drugi niz je trajal neverjetnih 95 minut – je bilo jasno, da je finale bolj ali manj odločen, vrnitev po takšnem zaostanku se je zdela za Del Potra misija nemogoče. In res je Đoković osvojil tretji niz spet veliko lažje, s 6:3, četudi je sprva zapravil break prednosti, a ga je nato spet hitro pridobil nazaj. Tako se je povsem zasluženo razveselil svoje 14. lovorike za grand slam, po letih 2011 in 2015 tretje v New Yorku, kjer ga lani zaradi poškodbe komolca ni bilo. Z njo se danes tudi vrača na 3. mesto svetovne lestvice, za Rafaela Nadala in Rogerja Federerja.

"Letos sem preživel nekaj težkih trenutkov, a iz tega, ko si na tleh, se učiš. Iz tega sem skušal potegniti kar najbolje, da bi se spet lahko znašel v tem položaju, kot sem danes, seveda pa mi to ne bi uspelo brez moje ekipe," se je v svojem šampionskem govoru najbližjim zahvalil Đoković, ki je imel srečo, da jo je ves večer odnesel le z enim opozorilom zaradi predolgih premorov med točkami, saj je nenehno presegal dovoljeni čas, a po sobotnih peripetijah se je sodnica raje odločila za bolj zmeren pristop …

Komentarji: