Đoković na novo misijo z mislijo na Nadala in Federerja

Danes začetek OP ZDA, kjer bo Srb glavni favorit, pri ženskah na stavnicah najvišje Serena Williams.
Fotografija: Roger Federer zagotavlja, da se ob začetku OP ZDA že leta ni počutil tako dobro, kot se tokrat. FOTO: USA TODAY Sports
Odpri galerijo
Roger Federer zagotavlja, da se ob začetku OP ZDA že leta ni počutil tako dobro, kot se tokrat. FOTO: USA TODAY Sports

New York – Se bo vladavina velike trojke Novak Đoković-Rafael Nadal-Roger Federer, ki je dobila zadnjih enajst turnirjev za veliki slam, nadaljevala tudi na OP ZDA in ali bo Serena Williams vendarle vpisala rekordno 24. lovoriko za grand slam, potem ko je v dobrem letu dni izgubila kar tri finalne dvoboje, v katerih je bila povsem nekonkurenčna? To sta glavni vprašanji pred zadnjim letošnjim turnirjem velike četverice, ki se danes začenja v New Yorku.

Prav na OP ZDA je bila vladavina velike trojke največkrat prekinjena od vseh štirih turnirjev za veliki slam, saj so v New Yorku denimo slavili Juan Martin del Potro (2009), Marin Čilić (2014), Stan Wawrinka (2016) in tudi nekdaj pridruženi član Andy Murray (2012). Presenečenje bi bilo, če bi se letos zgodilo kaj podobnega, saj je glavni favorit branilec naslova Đoković, ki je od zadnjih petih velikih slamov osvojil kar štiri, zadnjega z nepozabnim wimbledonskim finalom, v katerem je po peturnem maratonu ugnal Federerja, na poti do naslova pa ubranil tudi dve zaključni točki. S tem je osvojil 16. lovoriko za grand slam, Nadal ima dve več od njega, Federer pa štiri. New York ponuja idealno priložnost, da se Srb še za korak približa največjima tekmecema, po izjemnem obdobju po lanski operaciji komolca pa ne skriva, da je 1. mesto na večni lestvici njegov cilj.


Mlad in motiviran


Roger Federer zagotavlja, da se ob začetku OP ZDA že leta ni počutil tako dobro, kot se tokrat. FOTO: USA TODAY Sports
Roger Federer zagotavlja, da se ob začetku OP ZDA že leta ni počutil tako dobro, kot se tokrat. FOTO: USA TODAY Sports


»Seveda se zavedam razprav o tem, kdo bo imel na koncu največ naslovov za veliki slam, in laska mi, da me mnogi vidijo kot rekorderja, vendar pa je pred mano še dolga pot. Čutim tudi določeno odgovornost, saj je to moja želja, moj cilj. Še vedno se počutim mladega in še vedno sem zelo motiviran. Posebej zdaj, ko se vse bolj ali manj vrti le okoli velikih slamov,« pravi Đoković, ki bo lov na 17. veliki naslov začel danes v dvoboju proti Špancu Robertu Carballesu Baeni. Njegova pot do nove lovorike se sicer zdi vse prej kot preprosta, saj bi se lahko v osmini finala pomeril z Wawrinko, v četrtfinalu pa z Daniilom Medvedjevom, igralcem z največ zmagami na turneji ATP v tej sezoni, med drugimi tudi dvema proti Noletu. In projekcija polfinala je seveda dvoboj s Federerjem, ki bo uvodni dan igral proti Indiju Sumiti Nagalu.

Zanimivo, Švicar je z Jimmyjem Connorsom in Petom Samprasom rekorder po številu zmag na OP ZDA (5), vendar pa po nizu od leta 2004 do 2008 ni več osvojil turnirja. »Že leta se nisem počutil tako dobro ob prihodu v New York, kar je vsekakor spodbudno. Pripravljen sem, turnir bo zelo težko osvojiti, o tem ni nikakršnega dvoma, vendar pa čutim, da sodim v skupino igralcev, ki jim to lahko uspe,« razmišlja Federer, ki je tudi zavoljo počitnic z družino kar hitro prebolel wimbledonski poraz. Tako Švicar kot Srb sta pred selitvijo v Veliko jabolko igrala na mastersu v Cincinnatiju, če je Nole prišel do polfinala, v katerem ga je ugnal Medvedjev, je Švicarja že v osmini finala izločil Andrej Rubljov. Premagal ga je po 62 minutah igre, kar je bil najhitrejši Federerjev poraz v 16 letih … Nadal, ki turnir začenja jutri, je medtem po Wimbledonu igral le v Montrealu in turnir tudi osvojil. Španec je bil sicer lani eden največjih osmoljencev, saj se je moral v polfinalu vdati zaradi poškodbe kolena.


Spet štiri različne zmagovalke?


Serena Williams je poskrbela, da ženski finale 2018 ne bo šel v pozabo. FOTO: USA TODAY Sports
Serena Williams je poskrbela, da ženski finale 2018 ne bo šel v pozabo. FOTO: USA TODAY Sports


Pri ženskah je položaj povsem drugačen, letošnja sezona bi bila lahko še tretja zaporedna s štirimi različnimi zmagovalkami za veliki slam, potem ko je na OP Avstralije slavila Naomi Osaka, na OP Francije Ashleigh Barty in v Wimbledonu Simona Halep. Krog kandidatk za zmago je izjemno širok, na stavnicah pa najvišje kotira Serena Williams, ki je lani v finalu z Osako poskrbela za pravo dramo in vsekakor za dvoboj, ki ne bo šel nikdar v pozabo. Vključno z lanskim Wimbledonom se je Američanki 24. naslov za veliki slam, s katerim bi se izenačila z absolutno rekorderko Margaret Court, trikrat izmuznil za las, OP ZDA 2019 gotovo ponuja še eno lepo priložnost. Za Williamsovo bo šlo zares že od 1. kola, težko si je v ženskem tenisu predstavljati bolj vznemirljiv dvoboj v tej fazi tekmovanja, kot je današnji med Sereno in Marijo Šarapovo.

Danes (ob 17. uri) bo zaigrala tudi Tamara Zidanšek, ki se bo pomerila s Petro Martić, medtem ko bosta Polona Hercog (Danielle Collins) in Aljaž Bedene (Jozef Kovalik) nastopila jutri.

Komentarji: