Đoković: Ni dvoma, da je Rafa številka 1 na peščenih igriščih

 V slabih dveh mesecih trije teniški turnirji iz serije masters in veliki slam.
Fotografija: Tudi lanska peščena sezona je minila v znamenju Rafaela Nadala. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tudi lanska peščena sezona je minila v znamenju Rafaela Nadala. FOTO: Reuters

Monte Carlo – Novak Đoković je prvi teniški igralec sveta, a v delu sezone, ki se začenja, ni dvoma, kdo je edini kralj – Rafael Nadal. Peščeni del štarta zares s turnirjem iz serije masters v Monte Carlu, v slabih dveh mesecih sledita še dva te ravni, Madrid in Rim, vrhunec pa bo seveda konec maja in v začetku junija Roland-Garros. Nadal, ki se vrača po še eni poškodbi, bo na oranžni podlagi lovil nove rekorde.

Za Rafaelom Nadalom (spet) ni najlažji uvod v sezono, saj se je na turnirju v Indian Wellsu znova poškodoval, izpustil nato Miami in se začel osredotočati na peščeno sezono, za katero upa, da mu bo prinesla nove uspehe in tudi nove rekorde. Lani je prav v Monte Carlu postal prvi teniški igralec (moški) v odprti eri, ki je isti turnir osvojil enajstkrat, kar je nato ponovil še v Barceloni in na Roland-Garrosu. Če bo na kateremkoli od teh treh zmagal še enkrat, se bo izenačil z absolutno rekorderko profesionalne dobe Martino Navratilovo, ki je v Chicagu slavila dvanajstkrat. A o tem Španec, ki se bo jutri v uvodnem dvoboju pomeril z Robertom Bautisto Agutom, za zdaj ne želi razmišljati.

»Za mano je zelo težavno poldrugo leto, ta čas nimam pravega občutka, kam sodim, podajam se v neznano. Trenirati sem spet začel pred dvema tednoma, koleno je v redu in s tem sem zadovoljen. Zdaj pa moram delati na svojem tenisu. Skušam napredovati korak za korakom, z vsakim treningom, zato je zame tudi zelo pomembno, da začnem turnir šele v sredo in imam tako na voljo dodaten dan za priprave,« je previden španski velezvezdnik, ki je bil lani v podobnem položaju, pa potem uprizoril izjemen niz. Na evropskem pesku je tako v prejšnji sezoni osvojil kar 63 odstotkov vseh svojih točk za lestvico ATP … Rafa je bil v Monte Carlu nepremagljiv od leta 2005 do 2012 in nato v zadnjih treh sezonah, vmes ga je enkrat ugnal David Ferrer in dvakrat Novak Đoković.


Indian Wells in Miami razočaranje za Noleta


Slednji v svojem prvotnem programu ni imel turnirja v kneževini, naknadno ga je vanj uvrstil po slabih rezultatih v Indian Wellsu (poraz v 3. kolu) in Miamiju (osmina finala). »Takšen je pač šport, se zgodi. Seveda sem bil razočaran, ker sem bil prepričan, da igram vedno bolje in da bom prišel daleč na teh turnirjih. Je, kar je, na vse skupaj pa še vedno skušam gledati s pozitivne strani. Za mano je odličnih 12 mesecev, v katerih sem skorajda na vseh preostalih turnirjih igral v polfinalih in finalih. To je lahko le spodbudno pred peščenim delom sezone,« pravi Srb, ki je lani prav pred selitvijo na pesek spet začel sodelovati z Marianom Vajdo, kar je v drugem delu sezone prineslo izjemne rezultate.

V Monte Carlu, kjer je sicer njegov drugi dom, je lani izpadel v 3. kolu (Dominic Thiem), o tem, kdo je prvi favorit peščenega dela, pa pri njem ni nobenega dvoma. »Rafa je vedno velik favorit na vseh peščenih igriščih kjerkoli po svetu, to se ne spreminja. Če je telesno nared, potem ni dvoma, da je na tej podlagi on številka 1. Za njim pa je potem vse odprto. Zverev je bil v zadnjih letih dober na pesku, Dominic Thiem, seveda. Roger bo letos spet igral na tej podlagi, kar je odlična novica za tenis,« je razmišljal Đoković, ki bo danes turnir začel z dvobojem proti Philippu Kohlschreiberju.

V Monte Carlu, enem najbolj slikovitih teniških prizorišč, Rogerja Federerja sicer ni, saj se bo na pesek vrnil le za dva turnirja, Madrid in Roland-Garros, so pa z izjemo Švicarja v monaški kneževini zbrani vsi najboljši igralci, ki seveda niso poškodovani. Skozi kvalifikacije si je mesto v glavnem žrebu izboril tudi Aljaž Bedene, ki pa je nato izpadel v 1. kolu. S 6:4, 6:2 ga je premagal Radu Albot.

Preberite še:

Komentarji: