Đoković vedno verjame vase, a dosežek je res izjemen

Po natančno dveh letih se srbski teniški as spet vrača na 1. mesto svetovne lestvice.
Fotografija: Novak Đoković bi lahko postal prvi igralec od uvedbe lestvice ATP leta 1973, ki bi bil v isti sezoni uvrščen zunaj najboljše dvajseterice in jo končal na 1. mestu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković bi lahko postal prvi igralec od uvedbe lestvice ATP leta 1973, ki bi bil v isti sezoni uvrščen zunaj najboljše dvajseterice in jo končal na 1. mestu. FOTO: AFP

Od uvedbe moške svetovne teniške lestvice leta 1973 še noben igralec ni bil v isti sezoni uvrščen zunaj najboljše dvajseterice in jo končal na 1. mestu. Vse kaže, da bo prvemu to uspelo Novaku Đokoviću, ki je bil še junija 22. v zaporedju ATP, v ponedeljek pa bo spet št. 1, začel se bo njegov 224. teden vladanja. In to po natančno dveh letih, saj je bil na teniškem prestolu nazadnje prvi novembrski teden 2016. Rafael Nadal se je zaradi nove poškodbe v boju za 1. mesto na svetu vdal brez odigrane točke.

Če je bila napovedana vrnitev Rafaela Nadala na turnirju iz serije masters v Parizu nekoliko presenetljiva, to nikakor ne velja za njegovo odpoved nastopa. Je pa res, da je vse od polfinala OP ZDA celil poškodbo kolena, nastop v dvorani Bercy pa zadnji hip prečrtal zaradi poškodbe trebušne mišice. »Ne bi bilo sicer pošteno reči, da gre za pravo poškodbo, a če bi igral, potem bi to postala. Ko se vračaš po poškodbi in telo nekoliko siliš prek meja, potem se lahko pojavijo določene težave. Zadnjih nekaj dni sem predvsem pri servisu čutil bolečine, zdravnik pa mi je nastop odsvetoval, saj bi v tem primeru tvegal, da bi mišica počila, tega pa si res ne želim,« je pojasnil Nadal, pri kateremu je previdnost seveda razumljiva glede na število poškodb, ki jih je že utrpel med kariero.

Letošnja sezona je s tega vidika zelo težavna, saj je odpovedal skorajda vse nepeščene turnirje, nastopil je le na enem travnatem in treh na trdi podlagi, pri čemer se je na dveh vdal (OP Avstralije in OP ZDA), enega pa osvojil (Toronto). Za zdaj še ni jasno, ali bo Španec nared za sklepni masters v Londonu, ki se začne prihodnjo nedeljo (nastop je tudi že uradno odpovedal Juan Martin del Potro), morda se bo ponovil tudi scenarij izpred leta dni, ko je odigral en dvoboj, nato pa končal sezono.

Rafael Nadal je letos dokončal le en turnir na trdi podlagi. FOTO: AP
Rafael Nadal je letos dokončal le en turnir na trdi podlagi. FOTO: AP

 

Petič št. 1 ob koncu sezone?


Po 31. oktobru 2016, ko ga je na vrhu zamenjal Andy Murray, se Đoković v ponedeljek torej vrača na 1. mesto svetovne lestvice, na katerem bo skoraj gotovo dočakal tudi novo leto, kar pomeni, da bi petič sezono končal na vrhu, realno gledano ga nihče ne more vsaj malce resneje ogroziti. Posebej ker bo favorit za zmago v Londonu, tako kot je ta teden v Parizu, kjer se je sprehodil čez uvodna dva dvoboja, najprej je ugnal Joãa Souso (7:5, 6:1), v osmini finala pa se mu je Damir Džumhur vdal zaradi poškodbe hrbta (vdaj je sicer v Parizu koncu sezone primerno veliko – še Millman, Ebden, Raonić, Fucsovics).

S tem je Đoković dosegel tudi osebni rekord po številu zaporedno dobljenih nizov, saj je zdaj pri 30, medtem ko je bil njegov najdaljši niz doslej 29, in sicer med finalom OP ZDA in pariškim polfinalom 2015. Ob tem je tudi že šestič v karieri nanizal vsaj dvajset dobljenih dvobojev, pri čemer njegov rekord ostaja 43 s konca sezone 2010 in začetka 2011. A seveda sedanji niz še ni končan, danes ga v četrtfinalu čaka Marin Čilić, s katerim ima odličen izkupiček, saj je dobil 15 od 17 medsebojnih partij.

»Če pomislim na to, kaj se mi je dogajalo v zadnjem letu dni, je vrnitev na 1. mesto izjemen dosežek. Seveda sem zelo vesel in ponosen nanj. Vedno sem verjel vase, a kljub temu se je to zdelo še pred petimi meseci zares malo verjetno, pač glede na mojo uvrstitev na lestvici, glede na to, kako sem igral in kako sem se počutil na igrišču,« je ob novem uspehu dejal Đoković ter bolj poglobljeno razmišljanje o svojih občutkih obljubil za konec sezone, saj se želi osredotočiti na Pariz in London, ne nazadnje pa ga teoretično še vedno lahko prehitita Nadal in Roger Federer.

Preberite še:

Komentarji: