Drama Serene Williams: na igrišču vpila, jokala, zmerjala sodnika (VIDEO)

Bizarne scene v ženskem finalu OP ZDA - Američanka igrala tudi na karto seksizma.
Fotografija: Naomi Osaka se zaradi vsega, kar se je dogajalo s Sereno Williams, ni mogla zares veseliti svojega prvega naslova za veliki slam. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Naomi Osaka se zaradi vsega, kar se je dogajalo s Sereno Williams, ni mogla zares veseliti svojega prvega naslova za veliki slam. FOTO: AFP

Naomi Osaka je velika in presenetljiva zmagovalka teniškega OP ZDA, kjer je v finalu s 6:2, 6:4 ugnala Sereno Williams. Da bo finale na nek način zgodovinski, saj se je Osaka na novo vpisala med zmagovalke za veliki slam in Japonski priigrala prvo tovrstno lovoriko, Williamsova pa je na drugi strani lovila rekordni 24. naslov, je bilo jasno. A na koncu se bo zadnji ženski obračun na OP ZDA 2018 v anale zapisal iz povsem drugega vzroka.

Pred dvobojem je vloga favoritinje pripadala Sereni Williams, vprašanje pa je bilo, kako se bo tokrat spoprijela z možnostjo osvojitve prvega velikega slama po porodu. V Wimbledonu se ni najbolje. Seveda pa je pri igralkah, ki prvič zaigrajo v največjih finalih, vedno najpomembneje, kako se soočijo so povsem novim položajem, predvsem pa še, če ti na nasprotni strani stoji vzornica.

Dvajsetletna Osaka se je s tem spoprijela odlično, nadaljevala je odlične igre, ki jih je kazala že ves turnir. Bila je zbrana, nadzorovala je čustva, živci je niso izdali, v vseh prvinah, tudi pri servisu, Sereninem najmočnejšem orožju, je bila boljša, narekovala je ritem finalu.



Po le dobre pol ure igre je tako osvojila uvodni niz s 6:2, takoj na začetku drugega, v drugi igri, pa se je začelo dramatično zapletati. Williamsova je na osrednjem igrišču Arthure Ashe doživela že nekaj neprijetnih trenutkov, povezanih s sodniki, tokrat je še enega za večen spomin.

V drugi igri je namreč Serena dobila opozorilo sodnika Carlosa Ramosa, ker ji je trener Patrick Mouratoglou dajal navodila, kar je Američanko precej spravilo iz tira, češ da ne goljufa (kamere so sicer pokazale njegove kretnje in tudi sam je priznal, da ji je želel pomagati, a da pač to počno vsi trenerji, sploh pa Serena tega ni videla).

Kot da bi jo to nekoliko podžgalo, je vendarle prišla do breaka za 3:1, ko je prednost v naslednji igri zapravila, pa je razbila lopar ter dobila drugi opomin in – kazensko točko.

Serena Williams je s svojim izpadom zaznamovala finale OP ZDA. FOTO: AFP
Serena Williams je s svojim izpadom zaznamovala finale OP ZDA. FOTO: AFP


Iz Serene zleti plaz obtožb, zaigra tudi na karto seksizma


Ko je to spoznala, se je iz nje ob premoru usul pravi plaz obtožb na Ramosov račun, ozmerjala ga je z lopovom in lažnivcem, zahtevala od njega opravičilo. Sledil je nov opomin zaradi vedenja in – kazenska igra. Serena je na igrišče poklicala nadzornega sodnika, se jokala, še naprej zagotavljala, da nikdar ne goljufa, igrala na karto seksizma (kaj vse lahko rečejo moški), scena na največjem teniškem prizorišču na svetu je bila zares bizarna, Williamsova je prestopila številne meje, ki jih ne bi smela.

»Nikoli ni prisodil kazni moškemu, ki mu je rekel tat,« je med dvobojem dejala vidno razburjena 36-letna nekdanja številka ena ženskega tenisa. »Videla sem tenisače, ki so sodniku rekli še hujše stvari. Borim se za pravice žensk in enakovrednost in za vse mogoče stvari.«

Vsekakor izjemno neprijeten položaj tudi za Osako, ki pa je vendarle vse zdržala in se po uri in 19 minutah veselila največje zmage v karieri.

No, prav zelo veselila se ni, to je bila najbolj žalostna zmagovalka velikega slama v zgodovini. Več kot 20.000 gledalcev je bilo pač na strani domače igralke, koncerti žvižgov niso ponehali. Osaka ni jokala od sreče, ampak od žalosti, stresa, vsega, kar se je slabega dogajalo.

»Žal mi je, da se je končalo na takšen način, sem pa vesela, da sem lahko igrala ta finale s Sereno in Serena, hvala ti,« se je komajda na podelitvi zbrala Osaka, ki so ji gledalci zaploskali šele, ko jih je Serena nagovorila, da je bilo dovolj žvižgov.

Komentarji: