Drzni si sanjati, saj se sanje lahko uresničijo

Simona Halep presenetljiva zmagovalka Wimbledona, potem ko pred začetkom turnirja ni sodila med favoritinje

Objavljeno
15. julij 2019 06.00
Posodobljeno
15. julij 2019 06.00
Krožnik Venus Rosewater je presenetljivo, a povsem zasluženo pristal v rokah Simone Halep. FOTO: Reuters
Ko je Simona Halep letos pripotovala v Wimbledon, so bile njene sanje, da bi postala članica All England Cluba, enega najbolj ekskluzivnih klubov, kar bi ji omogočila le osvojitev lovorike. Romunka sicer ni sodila med favoritinje turnirja, trava je njena najmanj ljuba podlaga, ampak sanje se seveda vedno dovoljene. In te so se zares nepričakovano uresničile, Halepova je na novinarsko konferenco po finalu, v katerem je povsem nadigrala Sereno Williams, že prišla s pripeto vijolično značko, dosmrtnega članstva v elitnem klubu ji nihče več ne more vzeti.

Tako kot je Ashleigh Barty postala presenetljiva zmagovalka Roland-Garrosa (saj bi prej pričakovali, da bo osvojila travnati veliki slam), je podobna zgodba s Simono Halep, ki velja za igralko za peščena igrišča, OP Francije pa je osvojila lani. A njena wimbledonska zmaga je zares čista kot solza, na poti do lovorike, krožnika Venus Rosewater, je izgubila en niz (v 2. kolu proti rojakinji Mihaeli Buzarnescu), v finalu, v katerem je bila favoritinja Williamsova, je potrebovala le 56 minut za uspeh s 6:2, 6:2. Njena prestava je bila brezhibna, storila je tri neizsiljene napake, kar je najmanj v odločilnih partijah, odkar se od leta 1998 vodi ta statističen podatek. Ni slabo za igralko, ki priznava, da je pred dvoboji s Sereno vedno malce prestrašena, saj je Američanka navdih in vzornica zares številnim.

image
REUTERS V finalu je Simona Halep povsem nadigrala Sereno Williams. FOTO: Reuters


»To je bil najboljši dvoboj v mojem življenju. Pred dvobojem sem se odločila, da se bom osredotočila nase, na finale velikega slama, in ne nanjo. Zato sem lahko odigrala tako dobro, bila sproščena ter vseskozi pozitivna in samozavestna,« je pojasnjevala Halepova, ki je pred tem dobila le en dvoboj od desetih z Williamsovo, a je v tem povsem nadigrala slovitejšo tekmico in prav iz Singapurja 2014 (6:0, 6:2) je črpala navdih za nepozabno sobotno predstavo. »Pred očmi sem imela sliko iz Singapurja in zares sem verjela, da lahko ponovim zgodbo izpred petih let,« je pojasnila 27-letnica iz Constante, ki je ob koncu dneva zapisala: »Danes sem si drznila sanjati. In sanje so se uresničile.«
 

V Romuniji brez travnatih igrišč


Le kdo bi si mislil, da bo Halepova osvojila Wimbledon. Ni sodila v ožji krog favoritinj, na nek način niti v širšega, pred začetkom turnirja z njo ni bilo novinarske konference, ki so vedno z največjimi zvezdniki, največjimi aduti. In resnici na ljubo tudi sama ni razmišljala o tem, položaj v Romuniji je pač podoben kot pri nas. Večinoma le peščena igrišča, kljub temu pa je Wimbledon tisti, ki ima največji prestiž, ki si ga želijo vsi osvojiti. In doslej to ni uspelo nikomur, Halepova je prva Romunka s posamično zmago na Wimbledonu.

image
REUTERS Simona Halep je bila navdušena in hkrati tudi malce presenečena, s kakšno lahkoto je dobila finalni obračun. FOTO: Reuters


»Težko si je v Romuniji zamisliti, da osvojiš travnati turnir za veliki slam, saj nimamo niti enega travnatega igrišča. Če sem iskrena, si nikdar nisem mislila, da lahko zmagam na travi ob vseh teh visokih igralkah z izjemnimi servisi. A letos sem se na tej podlagi začela počutiti bolj udobno, vedno bolj sem 'čutila' svojo igro in to mi je pomagalo, da sem počasi začela verjeti vase. Sem pa vedela, da bo potrebne veliko potrpežljivosti in trdega dela,« je razkrila Halepova, ki je prvič dejala, da je vzljubila travo, ko se je prebila v polfinale.

Nato pa storila še dva koraka, s katerima je najprej izpolnila veliko željo svoji mami, nato pa še sebi. Mama ji je namreč pred več kot desetletjem položila na dušo, da če želi doseči nekaj velikega v tenisu, potem mora igrati v Wimbledonu, posebej ker je to dan, ko je kraljevska loža nabita z znanimi imeni, seveda tudi modre krvi. Simono je najbolj navdušilo, da si je njen dvoboj ogledala tudi Kate Middleton, s katero je po zmagi lahko pregovorila nekaj besed, kar ji bo seveda ostalo v večnem spominu.

​Kot bo za vedno njeno članstvo v All England Clubu, najvrednejše, kar prinaša zmaga na Wimbledonu. Dobra 2,5 milijona evrov (2.350.000 funtov), kolikor prinaša naslov, se lahko skrije proti temu. »Philip (Brook, predsednik All England Cluba, op. p.) mi je dejal, da lahko pridem naokoli kadarkoli. Bodisi na večerjo, kosilo, da malce zaigram tenis. In gotovo bom prišla. In tu ne bo nobenega pritiska, da me naslednji dan čaka dvoboj,« se je novega privilegija razveselila Halepova, za katero je wimbledonski naslov njen prvi letošnji …


image
AFP Finale Wimbledona je poseben tudi zavoljo kraljevske lože. Simona Halep se je posebej razveselila Kate Middleton (levo), medtem ko je Meghan Markle (desno) ena najboljših prijateljic Serene Williams. FOTO: AFP


V sezono umirjeno, brez pritiskov


V bistvu je med lanskim Roland-Garrosom in Wimbledonom osvojila zgolj en turnir (Montreal), sezono je začela na 1. mestu svetovne lestvice, v Wimbledon pa pripotovala kot sedma igralka sveta. Naslova v Parizu ni ubranila, izpadla je v četrtfinalu, čeprav se zdi, da se je s tem znebila nekega bremena, pa sama pravi, da jo je dodobra razbremenila že lanska zmaga na OP Francije – pred tem je izgubila v treh finalih velikih slamov –, dodatno pa še spremenjena miselnost, s katero je vstopila v novo sezono.

»Ob koncu lanske sezone sem si vzela daljši premor, ker sem bila zares utrujena, ob začetku leta pa sem si rekla, da bo to umirjeno leto. Odločila sem se, da si ne bom nalagala pritiska, bom bolj sproščena, da ne bom vsega preveč analizirala. Na igrišču se počutim dobro, vesela sem, samozavestna. Uživam tudi zunaj igrišča, več se družim s prijatelji in družino, se zabavam, pač normalne stvari za ljudi moje starosti. Hkrati ostajam seveda profesionalna, motivirana, porazi zdaj zame niso več katastrofa, skušam pa dobiti vsak dvoboj, v mojih mislih je vedno le zmaga,« je Romunka razkrila novi pristop, ki ji sicer v prvih sedmih mesecih sezone ni prinesel lovorike, je pa začel delovati ravno v pravem trenutku, na najpomembnejšem turnirju leta.

Lovorika št. 24 bo še počakala
Serena Williams je še tretjič v letu dni ostala korak prekratka za rekordno 24. lovoriko za veliki slam, je pa bil sobotni poraz njen najhujši v teh treh dvobojih (lani je v Wimbledonu izgubila z Angelique Kerber, na OP ZDA pa z Naomi Osaka). »Ne vem, ne vem, nekako bom morala najti pot, da zmagam v finalu. Morda bi pomagalo, če bi igrala tudi v finalih turnirjev, ki niso za veliki slam. Da bi potem za velike slame ravno našla pravi ritem in bila vajena igrati za lovorike,« je po porazu razmišljala najuspešnejša igralka v zgodovini, ki sicer pravi, da se od 18. lovorike za grand slam osredotoča le na svojo igro, ne na rekorde, a se vendarle zdi, da je zelo krvava pod kožo, ko pride do zgodovinskih dosežkov. Če ne bo novih preglavic s poškodbami – Williamsova je letos dokončala le tri turnirje za veliki slam, na drugih pa se vdala ali jih izpustila –, bo Američanka spet resno v igri za 24. naslov na OP ZDA konec avgusta, v začetku septembra.

image
REUTERS Ni veliko dvobojev, v katerih je Serena Williams tako nemočna, kot je bila v soboto. Izgubila je še tretji finale, ki bi ji lahko prinesel 24. lovoriko za veliki slam. FOTO: Reuters