Epski finale: Federer proti Nadalu

Španski teniški zvezdnik je v polfinalu po petih urah izenačene igre odpravil 15. nosilca, Bolgara Grigorja Dimitrova.

Objavljeno
27. januar 2017 16.12
Australian Open Tennis
J. P.
J. P.

Melbourne - Teniški navdušenci bodo v finalu prvega letošnjega turnirja velike četverice, odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, lahko spremljali epski finale dveh nekdanjih prvih loparjev sveta, Švicarja Rogerja Federerja in Španca Rafaela Nadala. Prvi se je že včeraj pet nizov mučil z rojakom Stanom Wawrinko, Rafa pa je v današnjem drugem polfinalu po petih urah zelo izenačene igre s 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4) in 6:4 odpravil petnajstega nosilca, Bolgara Grigorja Dimitrova.

Ključna je bila deveta igra zadnjega niza, v kateri se je 30-letnemu Špancu posrečil peti brejk na tekmi za vodstvo s 5:4, ki ga je nato zgolj še nadgradil v naslednji igri na svoj začetni udarec, v kateri je izkoristil tretjo zaključno žogo. Poražencu, ki tako še naprej lovi svoj prvi finale na turnirjih velike četverice (do polfinala se je prebil tudi že v Wimbledonu leta 2014), ni pomagalo niti kar dvajset asov, tekmec se je ustavil pri osmih in se veselil osme zmage v devetih medsebojnih obračunih. Le prejšnjega, lani v četrtfinalu Pekinga, je v svojo korist zaključil Bolgar.

Nadala torej čaka nedeljska finalna poslastica s Federerjem. Rafa lovi petnajsto zmago na turnirjih velike četverice, drugo v Avstraliji (po letu 2009), Švicar že osemnajsto oziroma peto v Melbournu, kjer si je konkurenco nazadnje pokoril leta 2010. V medsebojnih obračunih je tehtnica krepko na strani Španca, ki se je veselil v 23 od 34 dvobojev, nazadnje sta si asa na nasprotnih straneh mreže stala predlani v finalu Basla, ko je bil uspešnejši Roger. Na odprtem prvenstvu Avstralije je bil v vseh treh tovrstnih primerih (finale leta 2009, polfinale 2012 in 2014) zadovoljnejši Nadal.

»Mislil sem že, da se mi ne bo več uspelo uvrstiti v finale v Melbournu, še toliko večje zadovoljstvo pa je, da se bom v njem spet pomeril s Federerjem. Za oba bo to nekaj posebnega. Težko je opisati občutke po takšnem dvoboju. V petem nizu sem bil že pošteno utrujen, Dimitrov je igral neverjetno dobro, to je bil odličen dvoboj in samo srečen sem lahko, da sem sodeloval v njem. V zadnjih mesecih sem trdo garal na treningih, da bi prišel na nekdanjo raven. Hvala gledalcem za vso podporo,« je po zmagi dejal Nadal. Nekoč prvi igralec sveta bo v sobotnem finalu skušal priti do svoje 15. zmage na turnirjih za grand slam, 35-letni Federer, ki pa se je zadnjič veselil pred slabimi petimi leti v Wimbledonu z zmago nad Britancem Andyjem Murrayjem, bo napadal 18.