Federer: Igral sem, ker nisem imel česa izgubiti

Na prvem letošnjem turnirju za veliki slam v Melbournu se bosta v ženskem finalu pomerili ameriška Rusinja Sofia Kenin in španska Venezuelka Garbiñe Muguruza.
Fotografija: Roger Federer je plačal davek za naporen četrtfinalni dvoboj in se od letošnjega odprtega prvenstva Avstralije poslovil s preprčljivm porazom proti Novaku Đokoviću. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Roger Federer je plačal davek za naporen četrtfinalni dvoboj in se od letošnjega odprtega prvenstva Avstralije poslovil s preprčljivm porazom proti Novaku Đokoviću. FOTO: AFP

Najuspešnejši srbski športnik v zgodovini Novak Đoković je le še korak oddaljen od rekordne osme zmage na odprtem prvenstvu Avstralije. V prvem polfinalu je prepričljivo in v treh nizih s 7:6 (1) 6:4, 6:3 premagal zimzelenega Rogerja Federerja. Drugi finalist bo znan jutri, ko se bosta v Melbournu pomerila Nemec Aleksander Zverev in Avstrijec Dominic Thiem. V ženski konkurenci se bosta za prvo zmago na uvodnem turnirju za veliki slam sezone pomerili Sofia Kenin in Garbiñe Muguruza.

Po vodstvu s 4:1 in treh zapravljenih priložnostih za povišanje prednosti na 5:1 je bil Federer še krepko v igri za veliko dejanje. Po izgubljeni podaljšani igri prvega niza, v kateri mu je Đoković prepustil le točko, je bil od morebitnega preboja v finale zelo, zelo daleč.


Đoković. Federer si zasluži spoštovanje


Gladko izgubljeni dvoboj (113:93 v točkah) po dveh urah in osemnajstih minutah igre, potem ko je naslednja dva niza izgubil s 4:6 in 3:6, izpostavlja naslednje vprašanje: je bil veliki Švicar v Avstraliji zadnjič v izjemni karieri tako blizu finala, kaj šele zmage na enem od velikih slamov?

»Roger si zasluži spoštovanje za odločitev, da bo igral, saj je bilo očitno, da je poškodovan,« je bil 32-letni Srb v nasprotju z razpletanjem dvoboja na igrišču spoštljiv po zmagi, po kateri je izpostavil morda ključno podrobnost, ki je šest let starejšemu tekmecu ukradla možnost enakovrednega dvoboja.

Novak Đokovic je v odlični formi. FOTO: Reuters
Novak Đokovic je v odlični formi. FOTO: Reuters


Že Rafael Nadal je po porazu z mlajšim Dominicom Thiemom priznal, da v tesnih dvobojih razliko dela tudi razlika v letih. Pri Federerju, ki je že krepko v 39. letu starosti, je ta starostna omejitev še toliko bolj očitna. Zato so Federerjeve možnosti za morebitno 21. zmago na turnirjih velike četverice bržkone minimalne.


Prvi niz je bil ključen


»Po natančnejšem pregledu načete prepone sem imel le 'tri odstotke' možnosti proti Đokoviću. Igral sem, ker nisem imel česa izgubiti,« je povedal poraženec, ki v izjemni karieri ni imel prav veliko resnejših poškodb. V zadnjih letih je zelo skrbno izbiral turnirje in je poskušal čim bolj ohranjati svežino.

Federerju je naporni četrtfinalni dvoboj v petih nizih z Američanom Tennysom Sandgrenom povzročil preveč gorja, da bi se lahko resneje postavil po robu perfekcionistu, kot je v Melbournu znova nabrušeni Đoković. Ta bo v nedeljo zjutraj odigral že 26. finale na turnirju velikih štirih.

Beograjčan s stalnim prebivališčem v Monte Carlu je vedel, da bi mu preboj v finale olajšala zmaga v prvem nizu. »Roger je začel odlično, zato sem bil nekoliko živčen, toda pomembno je bilo, da sem osvojil prvi niz,« je potrdil, da je imel prvi niz ključno vlogo pri taktični pripravi za jubilejni 50. dvoboj. Federer ni bil v stanju, da bi lahko s telesno izjemno pripravljenim Đokovićem odigral štiri ali pet enakovrednih nizov, zato je bil 27. poraz v medsebojnih dvobojih neizbežen. Najbrž pa niti drugačen razplet prvega niza ne bi ustavil razigranega in psihično izjemno stabilnega Srba.


Američanka prvič v finalu


Avstralski teniški navdušenci bodo morali počakati še najmanj eno leto na domače zmagoslavje v ženskem delu turnirja. Krivec za podaljšanje šampionske suše v 41. leto je ameriška Rusinja Sofia Kenin, ki je po eni uri in 45 minutah s 7:6 (6), 7:5 premagala prvo postavljeno igralko Ashleigh Barty.

Sofia Kenin bo prvič igrala v finalu enega od turnirjev za veliki slam. FOTO: AFP
Sofia Kenin bo prvič igrala v finalu enega od turnirjev za veliki slam. FOTO: AFP


»Brez besed sem. O tem trenutku sem sanjala, vse odkar sem kot petletna deklica prijela v roko teniški lopar,« je bila vzhičena v Moskvi rojena 21-letna Keninova, ki se bo v svojem prvem finalu velikega slama pomerila z Garbiñe Muguruzo. V Venezueli rojena Španka je bila v dvoboju nekdanjih št. 1 ženskega tenisa s 7:6 (8) in 7:5 po dveh urah in petih minutah boljša od Romunke Simone Halep.

»Zelo sem vesela vnovične uvrstitve v finale. Toda do zmage je še dolga pot,« je bila vesela zmagovalka dveh turnirjev za veliki slam, Roland-Garrosa (2016) in Wimbledona (2017).

Zanimivo, v obeh dvobojih sta bili zmagovalki boljši za tri točke. Keninova z 81:78, Muguruzova z 90:87.

Komentarji: