Federer se je komaj pretolkel do plenilca Đokovića

Švicar je v četrtfinalu OP Avstralije v tenisu rešil sedem zaključnih žogic proti Tennysu Sandgrenu, Srb je bil šampionski proti Milošu Raoniću
Fotografija: Tudi Roger Federer ni vedno »fit«, a vprašanje je, kako velik davek bo plačal v polfinalu za srečno četrtfinalno zmago. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tudi Roger Federer ni vedno »fit«, a vprašanje je, kako velik davek bo plačal v polfinalu za srečno četrtfinalno zmago. FOTO: AFP

Prvi polfinalni dvoboj uvodnega turnirja za veliki slam v Melbournu ponuja posladek: Roger Federer Novak Đoković. Upanje na še eno epsko, že 50. soočenje med Švicarjem (23 zmag) in Srbom (26) pa je lahko previsoko po močno raznolikem četrtfinalu: 38-letni Federer se je reševal kot maček z devetimi življenji in ubranil sedem zaključnih žogic proti Američanu Tennysu Sandgrenu za zmago s 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3. Đoković je bil šampionski, njegov kanadski izzivalec Miloš Raonić ni mogel preprečiti zanesljivega poraza s 4:6, 3:6, 6:7 (1).

V prvem in petem nizu je Federer deloval kot švicarska ura. Vmes je imel mehanizem zastoje, ki so Sandgrena, 100. igralca na lestvici ATP in četrtfinalista tudi pred dvema letoma, približale največji zmagi v devetletni karieri v teniški karavani. V drugem in tretjem nizu je Federerju oddal le po dve igri, v četrtem pa dočakal prvo zaključno žogico, drugo, tretjo ... Nato še štiri v podaljšani igri!?

Izgubil boljši po točkah


»Ni šlo. Pri eni točki je bil agresiven, pri nekaterih pasiven, odlično je predvideval moje poteze in dvakrat sijajno vrnil udarec. Res mu lahko samo čestitam,« je deset let mlajši Američan bolj hvalil najboljšega igralca v zgodovini kot grajal sebe. »Ne čutim, da bi naredil karkoli narobe, a sem čustveno in telesno utrujen,« je še dodal Sandgren in se ni zmotil veliko. Po skupno osvojenih točkah je bil celo boljši s 161:160. A kaže, da je pomagal Đokoviću. Federer je že v drugem nizu potreboval zdravniško pomoč, še prej je izgubljal živce in se z ostrim jezikom lotil srbske sodnice Marijane Veljović.

Po vseh peripetijah in hoji po robu prepada je le prišel do zmagovitega zaključka in rekordnega 15. polfinala v Melbournu.

»Včasih je treba imeti tudi srečo. Upal sem, da ne bo dosegel točke in da se bom morda lahko vrnil. Igral je v svojem ritmu, sam pa sem imel srečo. Te zmage si nisem zaslužil,« je bil iskren Federer, ki ni mogel skriti tega, da je po 14 izgubljenih nizih v zadnjih treh dvobojih načet in utrujen ter da se bo v slabih 48 urah težko toliko spravil k sebi, da bi lahko ustavil plenilskega Đokovića.


Srb melje


Upokojena teniška igralka Španka Conchita Martinez in upokojeni hrvaški as Goran Ivanišević, ki je zdaj v trenerskem štabu Novaka Đokovića, sta se v Melbournu prijazno nastavila fotografom ob objavi, da bosta bila sprewjeta v teniško hišo slavnih. FOTO: A
Upokojena teniška igralka Španka Conchita Martinez in upokojeni hrvaški as Goran Ivanišević, ki je zdaj v trenerskem štabu Novaka Đokovića, sta se v Melbournu prijazno nastavila fotografom ob objavi, da bosta bila sprewjeta v teniško hišo slavnih. FOTO: A


Teniško vrhunstvo, izraženo v natančnosti, potrpežljivosti, zbranosti in ne nazadnje tudi v tehničnih izvedbah, je Raonić okusil v vsakem nizu. V prvem in drugem je Srb izkoristil prvi in edini priložnosti za »break«, v podaljšani igri pa je bil enostavno neprebojna skala. Bombarderju Raoniću, ki se je lahko tolažil le z večjo uspešnostjo pri servisih (17:4 v asih), je prepustil le točko.

»Počutil sem se odlično. Vedel sem, da moram vrniti čim več žog in dobro servirati, da ne zaidem v težave,« je bil Đokovićev učinkoviti recept. V točkah je Črnogorca ugnal s 125:104.
 

Domača junakinja še korak bliže finalu


Prva nosilka in prva z lestvice WTA Ashleigh Barty ohranja teniško evforijo med domačimi navijači. Z zmago proti Petri Kvitovi s 7:6 (6), 6:2 je že izboljšala svoj najboljši dosežek v Melbournu, lanski četrtfinale. Na poti do finala ji bo nasproti stala druga novinka med štirimi najboljšimi, ameriška Rusinja Sofia Kenin. Ta je s 6:4, 6:4 izločila 78. na lestvici Ons Jabeur. Tunizijka na velikih slamih še nikoli ni prišla dlje kot do tretjega kola. Keninovi se ponuja priložnost za oddolžitev. Doslej je bila najboljša v Parizu, kjer jo je v 4. kolu s 6:3, 3:6, 6:0 premagala poznejša zmagovalka odprtega prvenstva Francije Bartyjeva.

Komentarji: